Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.08.2024 16:32:29

Centrální bankéři připravují půdu ke snížení sazeb Fedu v září (Komentář)

Ve středu pozornosti tohoto týdne je symposium centrálního bankovnictví ve wyomingském Jackson Hole. Vyjádření představitelů z tábora Fedu naznačila blížící se začátek zahájení snižování sazeb na zářijovém zasedání. Objevily se však i vzácné hlasy proti. Prezident kansaského Fedu J. Schmid podle jeho slov potřebuje ještě více příznivých dat před tím, než bude hlasovat pro snížení sazeb. Zápis z posledního jednání Fedu ovšem odhalil, že někteří členové byli připraveni snížit sazby již v červenci. Většina členů FOMC podle zápisu byla připravena uvolnit měnovou politiku na dalším zasedání v září. Centrální bankéři Fedu připravili půdu k zahájení cyklu snižování sazeb na nadcházejícím zářijovém zasedání (18.9.). Finanční trh je ovšem stále rozpolcený mezi 25 a 50bodovým snížením v září. My se přikláníme k první variantě. Celkové tempo snižování sazeb Fedu v letošním roce bude podle nás navíc daleko mírnější než současně zaceněných více jak 100 bb. Ve svém dnešním projevu J. Powell prakticky potvrdil, že čas pro snižování úrokových sazeb nadešel. V holubičí rétorice navíc ještě přitvrdil, když akcentoval riziko ochlazování trhu práce, které by mohlo volat po výraznějším snižování úrokových sazeb. Řada vyjádření představitelů amerického Fedu i ECB je na programu ještě dnes večer a zítra. Ty tak mohou na finančních trzích rezonovat ještě na začátku příštího týdne.

Zlepšování sentimentu v eurozóně táhnou služby, kdežto aktivita v průmyslu zůstává ve výrazném útlumu. K srpnovému růstu PMI v oblasti služeb v eurozóně na 53,3 b. přispěl silný nárůst ve Francii, což zřejmě odráží konání Olympijských her. V Německu index naopak klesl v průmyslu i ve službách, což kompozitní index stáhlo o 0,6 b. níže na 48,5 b. To tak nadále svědčí o pokračujícím výrazném útlumu tamní ekonomiky. Podprůměrné hodnoty předstihových indikátorů naznačují, že růst ekonomiky eurozóny v letošním Q3 zřejmě zůstal slabý poté, co ve Q2 mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 %. Indikátor vyjednaných mezd za Q2 z dílny ECB ukázal na zpomalení mzdového růstu z 4,7 % y/y v Q1 na 3,6 %. Stále slabá ekonomika a zpomalující růst mezd by měly utvrdit ECB v dalším snížení sazeb o 25 bb na zářijovém zasedání (12.9.). Náš základní scénář dále počítá se snížením o 25 bb v prosinci. Nicméně vzhledem k námi očekávanému jen nízkému růstu produktivity (pod odhadem ECB) a setrvání zvýšené mzdové dynamiky v H2 24 podle nás nad dalším uvolňováním měnové politiky ECB po zářijovém zasedání stále visí otazník.

Obchodování bylo v tomto týdnu poměrně klidné, když investoři vyhlíželi výstupy centrálních bankéřů z Jackson Hole. Americký dolar během týdne celkově oslabil a v závěru týdne je vůči euru slabší o 1,2 %. Dolarové tržní sazby klesly o 5-10 bb dle splatnosti, naproti tomu ty eurové klesly mírněji. Oslabování dolaru a pokles dolarových sazeb bezprostředně urychlil v reakci na výstup J. Powella v Jackson Hole. Středoevropské měny měly tendenci posilovat s výjimkou polského zlotého, který oslaboval v reakci na holubičí komentáře prezidenta polské centrální banky Glapińského. Česká koruna vůči euru zpevnila o 0,5 % k úrovni 25,05 CZK/EUR, zatímco maďarský forint posílil mírněji o 0,4 %. Korunové tržní sazby v druhé polovině týdne mírně korigovaly pokles z jeho první poloviny a v mezitýdenním srovnání jsou vyšší až o 7 bb.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688