EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  23.08.2024 10:14:23

Nevyžádané výzvy k prodeji nemovitosti vždy pořádně prověřte, Pozor na realitní šmejdy

„Obracíme se na vás jako spolumajitele pozemku číslo XY. Jako přímý zájemce vám nabízíme odkoupení vašeho podílu na předmětné nemovitosti. Platíme ihned, veškeré náležitosti s prodejem a přepisem nemovitosti zařídíme za vás.“ Mail či dopis s podobným obsahem v poslední době přišel snad každému vlastníkovi nemovitosti a často nejen jednou. Na aktivním oslovení potenciálních prodejců není nic špatného a je to poměrně běžná praxe. Bohužel se na trhu v posledních letech objevilo velké množství nepoctivců, kteří zneužívají neznalosti či časové tísně majitelů nemovitostí k tomu, aby je ošidili. Většinou se zaměřují na lidi, kteří vlastní jen část domu, bytu či pozemku.

Všichni máme ještě v živé paměti nepoctivé prodejce předražených hrnců a jiných domácích spotřebičů, kteří psychologickým nátlakem nutili hlavně starší lidi k uzavírání velice nevýhodných kupních smluv. Často je dokonce přesvědčili k tomu, aby si na nehorázně drahé zboží vzali půjčku. Pro takové podvodné podnikavce se vžilo trefné označení „Šmejdi“.

Stejné označení si zaslouží i podvodníci, kteří se snaží rychle a nepoctivě zbohatnout na nemovitostech a zneužít neznalost ostatních. V posledních letech se zaměřili hlavně na lidi, kteří vlastní jen podíl na nemovitosti. Většinou jde například o sourozence, kteří k ní přišli díky dědictví. Často se stává, že člověk nevyžádanou nabídku obdrží jen chvíli po vypořádání dědictví.

Realitní šmejd umí přesně vytipovat slabý článek a zaútočit přímo do černého. Snadným cílem jsou hlavně spoluvlastníci, kteří mezi sebou mají špatné vztahy, případně majitelé podílů ve finanční tísni. Právě oni na příslib rychle získaných peněz slyší velmi rádi. Často si ani neuvědomí, že je nabízená cena neúměrně nízká a absolutně neodpovídá hodnotě prodávaného podílu. Realitní šmejdi navíc mají nacvičené manipulační techniky, díky kterým mnozí vlastníci snadněji podlehnou a podíl prodají výrazně pod cenou. Neštětí se přitom zneužít finanční tísně, nevědomosti či dokonce nemoci prodávajícího.

Cílem realitních šmejdů je podíl koupit za co nejnižší cenu a obratem ho mnohem dráž prodat. Někdy také začnou vydírat ostatní spoluvlastníky, aby jim i oni své podíly prodali pod cenou. Nebo jim naopak nutí svůj podíl za neúměrně navýšenou cenu. Vyhrožují přitom různými naschvály, požadují neúměrně vysoké nájemné za svůj podíl či rovnou šermují soudními žalobami. Není divu, že mnozí méně zkušení a odolní jedinci ustoupí a vymění klid za méně peněz.

Tyto nekalé a nemorální praktiky umožnila novela občanského zákoníku, která od roku 2020 zrušila předkupní právo. Díky tomu může spoluvlastník nabídnout svůj podíl komukoliv, aniž by ho musel přednostně nabídnout ostatním spoluvlastníkům. Příležitosti se chopili nejrůznější podvodníci, kteří se neštítí okrást ani velmi staré či psychicky nemocné lidi. Ostatně jedním z největších realitních šmejdů aktivních na trhu je podvodník v minulosti odsouzený za realitní podvody a vydírání, který se nezdráhá veřejně „chlubit“, že s podvedenými klienty vede stovky soudních sporů.

Rada, jak při prodeji podílu na nemovitosti nenaletět, je přitom jednoduchá. Nenechat se oslepit vidinou peněz a neunáhlit se. Pro většinu lidí představuje prodej nemovitosti či jejího podílu největší obchod v životě, proto ho není radno uspěchat. Úplnou samozřejmostí by měla být pečlivá lustrace toho, kdo o koupi projevil zájem. Jde o solidní společnost s dlouholetou činností v oboru nebo neznámou, nedávno založenou, firmičku s nedohledatelnou minulostí? Pomohou také články v médiích, které se už pomalu začínají objevovat, a také diskuze klientů – ať už těch podvedených nebo i těch, kteří podvod prokoukli včas.

Vyplatí se i překonat případné osobní antipatie a oslovit ostatní spoluvlastníky. Přestože to už není povinné, mohou nabídnout lepší cenu. Zcela automatické by mělo být také oslovení realitního odborníka, kterému důvěřujeme, aby hodnotu podílu nezávazně ocenil. V případě pozemků se lze obrátit i na zavedené developerské firmy, které mají vlastní osvědčené metodiky oceňování pozemků. Jen tak zjistíte včas, že je hodnota vašeho podílu výrazně vyšší, než kolik vám za ni nabízí nepoctivý realitní šmejd. Pokud tohle dodržíte, rozhodně neproděláte.

U prodeje nemovitostí platí více než jinde ona známá česká přísloví – „Důvěřuj, ale prověřuj“ a „Dvakrát měř, jednou řež“. Jen tak vám nezbydou prázdné kapsy a oči pro pláč.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688