Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Akcie ve světě  |  23.08.2024 09:33:29

Ranní okénko - Co můžeme čekat z Jackson Hole?

Výhled:
Vlajkovou událostí dnešního dne by měl být projev předsedy amerického Fedu, Jerome Powella, na mezinárodním sympoziu centrálních bankéřů v Jackson Hole, který proběhne v 16 hodin. Ekonomika Spojených států vzrostla v druhém čtvrtletí anualizovaně o 2,8 %, což výrazně předčilo odhadovaný 2% růst a zároveň jde i o vyšší růst, než který Fed shledává jako tzv. neinflační (1,8 %). Vystoupení předsedy Fedu tak bude ostře sledováno právě i z důvodu jeho případného hodnocení aktuální ekonomické situace. Fed se zároveň zavázal zaměřovat se kromě inflace i na úroveň zaměstnanosti, kdy druhý z uvedených cílů je poslední dobou výrazně pod tlakem, zatímco cenová stabilita se přibližuje jen velmi pozvolna. Vzhledem k ve středu zveřejněnému zápisu z posledního zasedání Fedu je možné, že vystoupení bude pouze formálním potvrzením již známého přístupu, na druhou stranu lze očekávat i větší otevřenost ohledně výhledu pro měnovou politiku do konce roku.


Ohledně makroekonomických dat se bude naše pozornost upírat také na Spojené státy, kde budou zveřejněna další data z nemovitostního trhu. Nejprve půjde o nově vydaná stavební povolení, větší dopad na trh ale mohou mít až čísla ohledně prodejů nových domů. Trh očekává, že došlo k nárůstu prodejů z 617 tis. na 625 tis. jednotek.


Pohled zpět:
Ve čtvrtek byl zveřejněn index nákupních manažerů (PMI) dle společnosti S&P Global pro Německo, eurozónu i Spojené státy. V případě PMI ve zpracovatelském průmyslu došlo k negativnímu překvapení na všech zmíněných trzích. V Německu tak nadále převažuje silný pesimismus a hodnocení nákupních manažerů se již třetí měsíc v řadě vzdaluje od klíčové hodnoty 50 bodů. V srpnu index podle včerejších předběžných dat dosáhl hodnoty 42,1 bodů, trh přitom počítal s mírným zlepšením z 43,2 bodů v červenci na 43,5.


K negativnímu překvapení došlo i ve službách, kde situace zůstává pozitivní, hodnocení se ale zhoršilo z 52,5 bodů v červenci na 51,4 bodů v srpnu. V případě eurozóny je hodnocení mezi nákupními manažery v průmyslu o něco vyrovnanější, když dosahuje 45,6 bodů, i tak jde ale o mírný pokles (45,8 v červenci). Pozitivní zprávy z eurozóny pak přináší sektor služeb, kde podmínky vykazují zlepšení (53,3 vs 51,9 bodů v červenci). V případě Spojených států je tentokrát hodnocení podmínek v průmyslu rovněž negativním překvapením, když dosáhlo 48,0 bodů (vs 49,6 v červenci), zatímco sektor služeb vykazuje zlepšení 55,2 vs 55,0 v červenci).


Z ekonomických dat za včerejšek ještě upozorníme na pokles spotřebitelské důvěry v eurozóně (-13,4 vs -14,0 v červenci), ale také na mírný nárůst nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, kde zároveň ze statistik trh práce dochází k růstu prodejů existujících domů (3,95 mil. vs 3,89 mil. v červnu).
Včera také skončil čtyřdenní sjezd Demokratické strany v USA, kde Kamala Harris oficiálně přijala a potvrdila svou kandidaturu v listopadových prezidentských volbách. Ze svého ekonomického programu zmínila např. snahu o „vítězství Ameriky nad Čínou v soutěži o 21. století“, kdy restriktivní přístup k Číně je jednou z mála oblastí silnějšího průniku s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.


Akciové trhy v USA včera ztrácely, index S&P 500 poklesl dokonce o 0,89 %. Výkonnost trhů v Evropě byla smíšená, když německý DAX vzrostl o 0,24 %, zatímco pražský index PX odepsal 0,33 %. Koruna včera zůstala téměř beze změny, nyní se obchoduje kolem úrovně 25,07 EUR/CZK.

 

Autor: Vít Miklušek, analytik

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Raiffeisen Bank



 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.08.2024J. Powell promluví v Jackson Hole (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.08.2024Čím trhy z Jackson Hole (ne)překvapí Jerome Powell? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.08.2024Jackson Hole: Trhy čekají na klíčové signály Libor Stoklásek (AlgoImperial)
25.08.2023Pozornost trhu směřuje do Jackson Hole (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688