Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  22.08.2024 15:30:00

Premiér Fiala na Zemi živitelce: Naše úsilí se vyplatilo, ceny potravin klesly

Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek 22. srpna zúčastnil v Českých Budějovicích 50. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným, ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem a ministrem pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem si prohlédl prezentace vystavujících firem a diskutoval se zástupci zemědělských podniků. Předseda vlády na úvod veletrhu zdůraznil, že se vytrvalé úsilí vlády na snížení vysokých cen potravin vyplatilo.

„Když jsem před rokem na Zemi živitelce svolal jednání s potravináři a řekl, že budu tlačit na zlevňování potravin, mnozí to bagatelizovali, kritizovali a říkali, že to nemá smysl a stejně se nic nezmění. A jak to dopadlo? Zatímco v řadě okolních zemí ceny potravin rostou, v České republice zlevňují, a to dokonce nejvíce ze všech zemí OECD. Náš tlak na dodavatelské řetězce a snížení DPH na potraviny se projevil v peněženkách lidí, přesně, jak jsme slíbili,“ zdůraznil premiér. Od ledna klesla DPH u potravin z 15 na 12 procent.

Podle předsedy vlády se daří v zemědělství snižovat byrokracii, příkladem je zjednodušení systému dotací. Místo složitého dokládání faktur a dokladů bude sazba na hektar, je to výrazně jednodušší. Funguje to už u pěti programů. Např. u programu na obnovu sadů jsou nově třeba místo 11 dokladů jen 3,“ uvedl premiér.

Předseda vlády také zdůraznil, že pro české ovocnáře postižené katastrofálními dubnovými mrazy se podařilo dojednat pomoc ve výši 378 mil. ze zemědělské rezervy EU, z národního rozpočtu k tomu bude přidáno dalších 100 mil. . Celkem tedy dosáhne tato podpora téměř půl miliardy korun.

50. ročník Mezinárodního agrosalonu Země živitelka se koná od 22. do 27. srpna 2024. Země živitelka je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu určená pro odbornou i laickou veřejnost, prezentuje nejširší nabídku zemědělských oborů na jednom místě. Letošní novinkou je odborný program agrosalonu SMART FARMING – nová éra zemědělství, kterému je věnována samostatná venkovní plocha se speciálním podiem a expozicemi vystavovatelů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688