pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  20.08.2024 00:00:00

Šance na kotlíkovou dotaci v Pardubickém kraji se krátí, žádosti budou přijímány do konce srpna



Nízkopříjmové domácnosti v Pardubickém kraji si mohou už jen do konce srpna podat žádost do 2. výzvy kotlíkových dotací. Je to poslední možnost získat dotaci na výměnu starého neekologického kotle. Příjem elektronických žádostí bude definitivně ukončen 31. srpna ve 24 hodin. Následně 1. září 2024 vstoupí v platnost zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy.

„V rámci projektu Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v Pk II má Pardubický kraj připravenu částku 77 milionů korun. Ačkoliv je již větší část finančních prostředků letošní výzvy rozdělena, stále jich ještě zbývá dostatek pro zájemce, kteří se rozhodují na poslední chvíli,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Doposud schválila Rada Pardubického kraje k realizaci 221 projektů s požadovanou částkou dotace 32 milionů korun. „Na posledním jednání krajské rady jsme schválili dalších 101 žádostí s požadovanou částkou skoro 14 milionů korun. K dnešnímu dni vyplatil Pardubický kraj 6 498 žadatelům kotlíkovou dotaci v celkové výši bez mála 728 milionů korun. Všichni úspěšní žadatelé obdrželi dopis s vyrozuměním o schválení dotace a s pokyny k podpisu smlouvy. Po uzavření smlouvy mohou příjemci, kteří již dokončili realizaci, předložit vyúčtování k proplacení dotace,“ upřesňuje hejtman Martin Netolický.

Kdo může být žadatelem

Žadatelem o dotaci může být pouze osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě, nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Pardubickém kraji, v nichž jako hlavní zdroj vytápění slouží kotel na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňující emisní třídu 3 a vyšší.

Která domácnost je považována za nízkopříjmovou

Za nízkopříjmovou domácnost je pro účely kotlíkové dotace považována domácnost, kterou tvoří kromě žadatele i další osoby, které mají trvalý pobyt v dotčené nemovitosti, a dále ostatní osoby, které s žadatelem trvale bydlí. Všichni členové takové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo se jedná o domácnosti, v nichž žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).

Jak zažádat

Žádosti o podporu se předkládají prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu Pardubický kraj - Kotlíkové dotace (pardubickykraj.cz) s následným doručením vytištěné a podepsané žádosti včetně příloh na Krajský úřad Pardubického kraje. Zájemci zde také najdou kontakty na pracovníky, kteří jim s podáním žádosti poradí.

Celková dotace činí 95 % z celkových způsobilých výdajů s následujícími limity pro daný typ nového zdroje tepla:

· kotel na biomasu s ručním přikládáním včetně akumulační nádrže max. 130 tisíc korun

· kotel na biomasu s automatickým přikládáním maximálně 130 tisíc korun

· tepelné čerpadlo maximálně 180 tisíc korun

Pořízení nového plynového kondenzačního kotle a kotle umožňujícího spalovat uhlí není podporováno.

Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít dotaci z Nové zelené úsporám. „Zajímavou příležitostí také je, že v rámci jedné žádosti mohou získat podporu i na další úsporná opatření jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus. Poskytovatelem dotace je v tomto případě Státní fond životního prostředí,“ zakončuje radní Valtr. Bližší informace lze získat na https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/ostatni-domacnosti/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688