OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.08.2024 12:00:00

Letní výlety na elektrokoloběžce? Slavia pojistí každý stroj

Na začátku dubna vstoupil v platnost nový zákon o povinném ručení, který mj. ukládá povinnost pojistit si odpovědnost z provozu elektrokoloběžek a dalších drobných vozidel. Nová legislativa se zaměřuje na vozidla, která překračují maximální rychlost 25 km/h, nebo jejichž hmotnost přesahuje 25 kg při rychlosti nad 14 km/h. Slavia pojišťovna nabízí krytí i pro menší nebo méně výkonné stroje.

Transpozice tzv. „motorové směrnice“ do zákonů ČR přinesla sjednocení českých pravidel pro uživatele elektrokoloběžek se zákony ostatních zemí Evropské unie. Povinné registraci vozidla a sjednání pojištění se ale mnozí stále vyhýbají. U Slavia pojišťovny si ho přitom mohou sjednat za pár stokorun ročně. Netýká se to jen strojů, jejichž provoz je nově regulovaný, ale také všech ostatních, na něž se povinnost pojištění nevztahuje.

Na rostoucí oblibu elektrokoloběžek zareagovala Slavia pojišťovna už před více než dvěma lety, kdy na trh uvedla odpovědnostní pojištění těchto vozidel. „Každý, kdo má u Slavia pojišťovny sjednané pojištění občanské odpovědnosti s vyššími limity, má v ceně také pojištění elektrokoloběžek s výkonem do 250 W a maximální rychlostí 25 km/h,“ uvádí ředitel tvorby a správy produktu Slavia pojišťovny Jiří Běťák.

Toto pojištění je bez spoluúčasti a lze ho sjednat i samostatně. U standardního povinného ručení u elektrických koloběžek a kol, které jezdí rychleji nebo váží více než 25 kg, má limit pojistného Slavia 20 milionů korun. Vzhledem k tomu, že tento produkt neomezuje žádná územní platnost, jsou tak její klienti pojištěni s vypůjčenými stroji všude na světě.

Při plánování letních výletů by cyklisté měli pamatovat také na to, že pro elektrokoloběžky a elektrokola platí odlišná pravidla – a to jak vnitrostátně, tak mezinárodně. Na elektrokola se zatím v ČR povinnost mít sjednané odpovědnostní pojištění z provozu nevztahuje. Jakmile však vyjedete do zahraničí, z elektrokola se může stát problém, který vám na potkání vyčíslí místní policie. Například hned u českých sousedů v Rakousku a v Německu je pojištění pro elektrokola povinné.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688