Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.08.2024 11:09:00

Hladké přistání stále pravděpodobné. Akcie opět v euforii? (video)

Roger Altman z Evercore ISI se domnívá, že „scénář hladkého přistání zůstává nadále nedotčený“. Jinak řečeno, americká ekonomika stále míří k hladkému přistání a nic na tom nemění ani dění na akciových trzích v posledních týdnech. Ekonom v této souvislosti poukázal například na vývoj maloobchodních tržeb a reálných spotřebitelských výdajů, které meziročně rostou o 3 %.

Hladkému přistávání by mělo pomoci i snižování sazeb americkou centrální bankou. Altman se konkrétně domnívá, že k němu pravděpodobně letos dojde třikrát, pokaždé o 25 bazických bodů. I současné výnosy dlouhodobějších vládních dluhopisů přispívají k tomu, že celkové makroekonomické prostředí je dobré a scénář hladkého přistání „nemá moc slabých stránek“. Zpochybnil by jej teoreticky nějaký negativní zlom na trhu práce, například na straně tvorby pracovních míst. Nicméně ekonom nic takového nepředpokládá a v ekonomice nevidí známky blížící se recese.

Bob Doll z Crossmark Global Investments na CNBC hovořil o některých známkách slábnoucího tempa růstu hospodářské aktivity. Patří sem mimo jiné rostoucí počet některých nesplácených úvěrů, některá data z trhu práce či rostoucí zásoby. Fed tak podle něj začne se snižováním sazeb v září a dolů půjdou o 25 bazických bodů. Nebude to letos jediný pokles sazeb. Doll také poukázal na valuace akciového trhu, které jsou pode něj na úrovních, při kterých by „se věci měly skutečně vyvíjet dobrým způsobem“.

Scott Black z Delphi Management na CNBC k vývoji na akciích uvedl, že ty se podle něj nachází v euforii a ukazují na to právě valuace. Nasdaq se totiž obchoduje na 27násobku zisků očekávaných pro letošní rok, Russell 2000 na 28násobku očekávaných zisků. Patrná je také znatelná vysoká koncentrace na akciovém trhu a očekávání jsou podle tohoto experta nastavena hodně vysoko včetně růstu zisků obchodovaných firem pro druhou polovinu letošního roku.

Black se tedy domnívá, že trhy jsou nyní drahé. Jeho portfolio je ale stále téměř plně zainvestované, orientuje se zejména na společnosti, které dosahují vyšší návratnosti investovaného kapitálu, jsou schopny generovat vyšší volný tok hotovosti a zároveň se neobchodují za vysoké valuační násobky. Takových je nyní podle Blacka na trhu už jen málo, za jednu z nejlepších považuje fintech společnosti SS&C Technologies, jejíž poměr cen k ziskům se nachází u 12.

Zdroj: CNBC

 

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688