Redakce (Bydlet.cz)
Energie  |  20.08.2024 11:24:25

Přes 44 % Čechů stále neví o nízkém tarifu elektřiny. Ročně s ním přitom mohou ušetřit přes 4 500 Kč

Češi si kvůli vysokým cenám stále snižují náklady na chod domácnosti. Přesto stále nevyužívají všechny dostupné cesty k úsporám. 44 % spotřebitelů, kteří mají na starost rodinný rozpočet, stále neví o možnosti tzv. nízkého tarifu. Z těch, kteří o dvoutarifní sazbě ví, ji využívá méně než polovina. Dalších 15 % ji nevyužívá i přesto, že vlastní některé ze zařízení, díky kterým na ni mají nárok. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet. Přes tři čtvrtiny z nich by o zřízení nízkého tarifu uvažovalo za lepších podmínek od dodavatelů.

Přes 44 % Čechů, kteří mají na starost rodinný rozpočet, stále neví, že si mohou u svého dodavatele elektřiny zřídit tzv. nízký tarif, díky kterému mohou ročně výrazně snížit výdaje na energie. „Na nízký tarif, tedy tzv. dvoutarifní sazbu mají nárok statisíce domácností. Pro zřízení stačí vlastnit bojler, elektrické topení, akumulační či hybridní vytápění, elektromobil či tepelné čerpadlo, nebo mít sjednaný víkendový režim,“ vysvětluje Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let.

Především v dnešní době, kdy se řada domácností snaží kvůli vysokým životním nákladům snížit výdaje za domácnost, má dvoutarifní sazbu zřízenou méně než polovina respondentů, kteří o možnosti vědí. Nejčastěji mají nízký tarif díky bojleru, elektrickému topení nebo tepelnému čerpadlu. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Třetina dotázaných domácností nemá na nízký tarif nárok, jelikož nevlastní potřebné spotřebiče či zařízení. Alarmující však je, že dvoutarifní sazbu nevyužívá téměř 15 % respondentů, kteří jednu z výše zmíněných podmínek splňují.

Domácnosti mohou díky nízkému tarifu ušetřit v průměru přes 4 000 korun ročně

Právě na úsporu financí je však tarif skvělým nástrojem. Například modelová domácnost s roční spotřebou do 4 MWh, využívající elektrický bojler na ohřev vody, může pomocí dvoutarifní sazby ušetřit přes 4 500 za rok. Tisíce mohou ušetřit také domácnosti, které mají elektromobil nebo elektrické vytápění.

Téměř 30 % respondentů, kteří využívají nízký tarif, uvedlo, že za poslední rok na nákladech za elektřinu ušetřili mezi 1 000 – 5 000 . Dalších bezmála 15 % si účty za elektřinu snížilo o 5 000 – 10 000 .

Nejčastěji Češi v nízkém tarifu spouští zařízení na ohřev vody, pračku a elektrické vytápění

Méně než třetina českých spotřebitelů, která má zřízený nízký tarif, plánuje provoz svých spotřebičů tak, aby spínaly vždy jen v čase, kdy je nízký tarif aktivní. Tedy v čase, kdy odebírají elektřinu za nižší cenu.


40 % respondentů přiznává, že se snaží spouštět spotřebiče v době nízkého tarifu, ale ne vždy si vzpomenou a zapnou spotřebič v správném čase. Přes čtvrtinu respondentů s nízkým tarifem pak provoz spotřebičů neplánuje vůbec. „Každá koruna se ale počítá, a i kvůli pár opomenutím mohou spotřebitelé v důsledku přijít o tisíce korun. Obzvláště, pokud třeba v dnešní době nabíjí ve vysokém tarifu elektromobil,“ dodává Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.

Češi nepovažují aktuální podmínky nízkých tarifů za výhodné

Češi však nejsou se současnými podmínkami spokojení. Uvedlo to přes 40 % těch, kteří možnost nízkého tarifu znají. Přes tři čtvrtiny domácností, které momentálně vlastní některé ze zařízení, které by jim zřízení nízkého tarifu umožnilo, uvedly, že pokud by byly podmínky výhodnější, dvoutarifní sazbu by si sjednaly.

Průzkum společnosti epet probíhal ve dnech od 25. 7. do 30. 7. 2024 na reprezentativním vzorku 1027 respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

 

Ceníky elektřiny pro domácnosti 


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688