Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  18.08.2024 19:45:23

Jackson Hole: Trhy čekají na klíčové signály

Budoucí vývoj amerických úrokových sazeb by mohl v novém týdnu získat jasnější obrysy, jelikož předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell vystoupí na výročním zasedání centrální banky v Jackson Hole. Ještě předtím však pozornost upoutá Národní sjezd Demokratické strany, zatímco globální údaje o indexech PMI poskytnou náhled na aktuální sílu světové ekonomiky. Trhy s energiemi pravděpodobně zůstanou nadále volatilní, zejména v prostředí zesíleného geopolitického napětí. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Jackson Hole

Trhy budou bedlivě sledovat projev Jeroma Powella v Jackson Hole, který by mohl naznačit tempo a načasování snižování úrokových sazeb v nadcházejících měsících. Očekávání ekonomického „měkkého přistání“ nadále pohání růst amerických akcií, protože nedávné pozitivní ekonomické údaje zmírnily obavy z recese, které na začátku měsíce způsobily výrazný výprodej. Většina investorů předpokládá, že Fed na svém zářijovém zasedání skutečně sníží sazby, přičemž hlavní otázkou zůstává, zda půjde o snížení o čtvrt procentního bodu nebo o půl bodu.

Data ze Spojených států

Ve středu bude Fed zveřejňovat ostře sledovaný zápis ze svého červencového zasedání. V tomto zápisu by investoři mohli hledat další vodítka ohledně možného zářijového snížení sazeb, přičemž Jerome Powell již minulý měsíc naznačil pokrok v boji proti inflaci a nechal otevřenou možnost dalšího uvolňování měnové politiky. Rovněž ve středu očekáváme předběžný odhad referenční revize úrovně mezd v nezemědělském sektoru za březen 2024, který zveřejní Úřad pro statistiku práce. Ve čtvrtek pak přijde na řadu týdenní zpráva o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti, která poskytne další pohled na aktuální stav trhu práce.

Během týdne se očekává také několik projevů klíčových představitelů Fedu, včetně guvernéra Christophera Wallera, prezidenta Fedu v Atlantě Raphaela Bostice a místopředsedy pro dohled Michaela Barra, kteří by mohli poskytnout další náhled na směřování měnové politiky.

Sjezd demokratů

Souboj o prezidentské křeslo v USA nabírá na intenzitě, když demokraté zahajují svůj stranický sjezd v Chicagu, který začíná v pondělí. Hlavním cílem tohoto čtyřdenního setkání je posílit kandidaturu viceprezidentky Kamaly Harrisové, která se po rozhodnutí prezidenta Joea Bidena odstoupit stala hlavní nadějí demokratické strany. Během sjezdu vystoupí významné osobnosti demokratické strany s projevy zaměřenými na upevnění podpory pro Harrisovou.

Harrisová, která se postavila do čela volebního klání po Bidenově odchodu, již dokázala zmobilizovat demokratickou základnu a v některých průzkumech veřejného mínění snížila náskok republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Na některých sázkových trzích před volbami 5. listopadu dokonce Trumpa předstihla.

Jak se volební boj vyostřuje, investoři stále více sledují politické postoje Harrisové. Mezi klíčovými body její kampaně je i důraz na zachování nezávislosti Federálního rezervního systému, což ostře kontrastuje s názory jejího republikánského soupeře, bývalého prezidenta Trumpa.

Údaje o PMI

Indexy nákupních manažerů poskytují přehled o ekonomické aktivitě v reálném čase a - vzhledem k tomu, že většina z nich bude zveřejněna ve čtvrtek - poskytnou důležitý pohled na výhled globálního růstu.

Červencové indexy PMI naznačily zpomalení ekonomiky v kombinaci s přetrvávající inflací a ukázaly, proč centrální banky řeší dilema. Aktivita amerického zpracovatelského průmyslu oslabila a německá čísla byla překvapivě skleslá, což naznačuje, že největší ekonomika eurozóny klesá. Ceny vstupů výrobců ve vyspělých ekonomikách však dosáhly 18měsíčního maxima. Inflace bude diktovat tempo a hloubku budoucího snižování sazeb. Opakování červencových skličujících údajů o PMI by mohlo znamenat, že k uvolňování měnové politiky bude docházet pomaleji, než by si trhy přály.

Světové ceny ropy

Globální trhy s energiemi čelí výrazné volatilitě v důsledku souběhu několika rizikových faktorů, přičemž rychlé řešení situace není na obzoru. Nedávné obavy z eskalace konfliktu na Blízkém východě vyhnaly ceny ropy na mezinárodním trhu nad 80 USD za barel, což odráží obavy z možného přerušení dodávek z tohoto klíčového regionu. Současně přetrvává nejistota ohledně poptávky po ropě, zejména ze strany Číny, což omezuje další růst cen, i když tlak na ceny zůstává výrazný.

Evropské velkoobchodní ceny plynu rovněž vykazují výrazné výkyvy, přičemž klíčovým faktorem je riziko přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Probíhající konflikt v okolí ruského města Sudža, které je klíčovým tranzitním bodem pro plyn proudící na Ukrajinu, vyvolal obavy z možného zastavení dodávek ještě před vypršením pětileté dohody s Gazpromem. Tato situace dále přispívá k napjaté atmosféře na energetických trzích.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

23.08.2024Ranní okénko - Co můžeme čekat z Jackson Hole? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.08.2024Šéf Fedu zpět na podiu v Jackson Hole a trh nedýchá… ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
25.08.2023Pozornost trhu směřuje do Jackson Hole (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688