Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2024 09:13:00

Roboti už jdou - Víkendář (video)

Yahoo Finance se v reportáži o jednom z možných využití umělé inteligence a nových výkonných čipů zaměřuje na humanoidní roboty. Tedy roboty, kteří mají formu lidského těla a kteří jsou, na rozdíl od tradičních robotů používaných například v továrnách, schopni plnit řadu různých úkolů.

Ředitel společnosti Apptronic Nick Paine hovořil v reportáži o tom, že dříve se s počítači a roboty komunikovalo výhradně za pomoci programovacích jazyků. Na to bylo tedy třeba odborníků, kteří takový jazyk a programování uměli. Humanoidní roboty ale lze trénovat za pomoci speciálního headsetu a zařízení, které má na sobě člověk a kterými robotu ukazuje, jakou činnost má vykonávat. Na programování takového robota tedy není zapotřebí žádných speciálních dovedností, stačí mu doslova ukázat, co má dělat.

Apptronic se snaží dosáhnout toho, aby bylo možné roboty rychle učit co největšímu počtu činností. K tomu mají pomáhat data popisující pohyby a chování člověka. Ta umožňují robotu se stejnou morfologií, jakou má člověk, vykonávat stejné pohyby a práci jako člověk. Robot této společnosti se jmenuje Apollo a měl by být schopen zvedat maximální zátěž 25 kilogramů. On sám přitom váží asi 72 kilogramů:

1

Zdroj: Yahoo Finance

Cílem Apptronicu je postavit robota, který je s nejmenšími rozměry schopen dělat co největší počet úkonů. A vedle toho, aby roboty učil člověk svými vlastními pohyby, by roboti měli být schopni učit se i tím, že se budou na lidi pouze dívat a sledovat jejich činnost. Jednou z největších výzev je přitom citlivost doteku a tlaku, kterou disponují lidé a díky které jsou například schopni přesně odhadnout míru síly, která je potřebná pro některé činnosti. Následující graf ukazuje objem investic jdoucích v USA směrem k humanoidním robotům a jejich vývoji:

2

Zdroj: Yahoo Finance

Yahoo poukazuje na to, že NVIDIA je schopná dodávat dostatečně výkonné čipy pro zmíněné roboty. Zároveň nabízí tzv. Omniverse, což je digitální prostředí, ve kterém lze roboty trénovat podobně jako v prostředí reálném. Taková digitální simulace je rychlejší a levnější než učení ve fyzickém světě. Elon Musk zase hovoří o tom, že humanoidní roboti budou pracovat v továrnách Tesly a trh pro robota nazývaného Optimus odhaduje jako větší než trh pro autonomní řízení.

Rozšiřování robotů bude samozřejmě záviset i na jejich ceně. Ark Invest zhruba odhaduje, že pokud by robot stál 100 tisíc dolarů a dovedl při této ceně vykonat přibližně 30 % toho, co lidé, stává se ekonomicky zajímavým. Apptronic pak vychází z toho, že je řada činností a prací, které lidé nejsou ochotni dělat, a i z toho bude pramenit poptávka po humanoidních robotech.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688