Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.08.2024 09:08:00

Velká část ekonomiky potřebuje místo modelů jako je ChatGPT modely kvantitativní - Víkendář (video)

Ředitel společnosti SandboxAQ Jack Hidary se domnívá, že umělá inteligence je využívána v rostoucím počtu firem a odvětví. Společnost NVIDIA pak má podle něj velmi dobrý dlouhodobý výhled, mimo jiné proto, že poroste poptávka po čipech vhodných pro „kvantitativní modely umělé inteligence“.

Hidary hovořil o tom, že klienti jeho firmy jsou většinou investoři, kteří vnímají právě dlouhodobý výhled společnosti NVIDIA, platforem využívajících umělou inteligenci, velkých datových center a podobně. K tomu dodal, že přichází druhá vlna umělé inteligence (AI). Ta první byla charakterizována modely jako ChatGPT a jejich učením se. Nyní po těchto velkých jazykových modelech nazývaných LLM přichází LQM, tedy velké kvantitativní modely.



LLM podle experta pomáhají řadě firem, ale „velká část ekonomiky potřebuje LQM“. Takové modely by například mohly pomoci ve výzkumu léků, protože půjde o umělou inteligenci, která bude „rozumět chemii, fyzice či finančním vztahům, a tudíž bude pomáhat při stavbě investičního portfolia.“ Aplikace LQM se ale najdou i v automobilovém průmyslu a dalších oblastech. U umělé inteligence lidé začínají chápat její možnosti, rozšiřovat se ale bude i využívání kvantových počítačů a dalších technologií využívajících podobné fyzikální principy včetně kvantových senzorů.

Hidary vidí velký potenciál ve spojení kvantových senzorů a LQM, a to například ve zdravotnictví. Kvantové senzory jsou totiž schopny poskytnout obrovské množství dat a informací, modely jako ChatGPT ale nejsou schopny s takovými daty pracovat. Na to je třeba LQM. Jinak řečeno, modely „trénované na Wikipedii“ zde musí být nahrazeny modely jinými.

O umělé inteligenci hovořil na Bloombergu i Armen Panossian z Oaktree Capital Management, který se zaměřil na její možné dopady na trh práce. Domnívá se, že AI může nahradit lidi v řadě zaměstnání. Vedle jejích přínosů na straně produktivity a výsledků firem je tak nutné uvažovat i o tom, aby byl dostatek pracovních pozic pro ty, kteří kvůli AI ztratí své zaměstnání. Mimo jiné by tak měl reagovat systém vzdělávání.


Panossian se dokonce domnívá, že většina investorů je nyní „intoxikována příležitostmi spojenými s AI“. Expert ale poukazuje na to, že načasování přínosů této technologie nemusí být takové, jak se nyní věří. Investoři hlavně vnímají vysoké investice do digitální infrastruktury a nehledí tolik na rizika, která současný vývoj nese.

Oaktree Capital Management je podle slov jejího zástupce ve svých investicích naopak „velmi selektivní a dává si pozor na to, aby její investice ve vztahu k AI nebyly příliš koncentrované.“ Jedním z rizik je přitom právě to, že by větší počet lidí ztratil kvůli novým technologiím zaměstnání a nebyl by svou kvalifikací připraven získat zaměstnání nově vznikající.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Co na akciovém trhu dokázal ChatGPT Patria (Patria Finance)
St 17:09  Čeho se trhy nejvíce bojí? Jan Berka (Roklen24)
St 17:09  Čeho se trhy nejvíc bojí? Jan Berka (Roklen24)
St 17:01  EURUSD dips after US CPI data X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688