Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  16.08.2024 13:01:24

Konec zlevňování elektřiny pro spotřebitele

Nárůst cen elektřiny

Jen za poslední měsíc vzrostly ceny plynu o více než 25 %, což má přímý dopad i na cenu elektřiny, jelikož stále větší část elektřiny se vyrábí v plynových elektrárnách. Pokračuje tak krizová situace na evropském trhu, která je stále ovlivněna konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem, zejména v oblasti Kurska, kde se nachází klíčový tranzitní bod pro dodávky ruského plynu do Evropy.  

Rostoucí cena plynu měla vliv především na Španělsko a Itálii, kde došlo k výraznému růstu týdenních průměrných cen až nad úroveň 120 eur za MWh.

Nejistota se také projevuje ve vzrůstajících cenách emisních povolenek, které se za posledních 14 dní navýšily o více než 15 % a dosáhly úrovně 72 eur za tunu CO2, což je nejvyšší hodnota od května. Je možné, že již v příštím roce uvidíme ceny povolenek nad úrovní 100 eur za tunu CO2, což by mohlo dále zdražit výrobu elektřiny z plynu, ale především z uhlí. Důvodem jsou i plány Evropské komise na postupné snižování počtu povolenek.

Zásadní bude vývoj u dvou hlavních evropských ekonomik 

Dobrou zprávou je výroba elektřiny ve Francii. Po nucených odstávkách v roce 2022, které vedly k tomu, že se země stala importérem, se situace změnila a Francie je nyní stabilním exportérem. Další odstávky ale mohou velmi brzy přijít, vzhledem ke stárnoucím reaktorům a stále přísnějším bezpečnostním požadavkům. Také se v zemi plánuje omezit zastropování cen elektřiny, což povede k dalšímu zvýšení cen.

Vše bude také záviset na tom, zda dojde k oživení v případě Německa. Zdejší ekonomika zažívá značné problémy, především v sektoru průmyslu, kde klesá poptávka i výroba. Země prochází deindustrializací, což má pochopitelně vliv i na spotřebu elektřiny nebo na potřebu emisních povolenek.

Nejistota pro dodavatele roste, zlevňování je pryč

Dodavatelé energie jsou tak vystaveni řadě nejistot, které musí postupně zohledňovat. Doba zlevňování elektřiny pro domácnosti je každopádně pryč.

Fixace cen na dva až tři roky může poskytnout stabilní a předvídatelnou cenu, a tedy i náklady v době rostoucích cen. Koneckonců, kdo zafixoval v roce 2021, ideálně na tři roky, mohl mít cenu obchodní složky i třetinovou oproti cenám v roce 2020. Zvláště v současné době se také změna dodavatele vyplatí a průměrná úspora při změně dodavatele elektřiny vzrostla z 4500 Kč na 5500 Kč ročně.

 

Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688