Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  13.08.2024 11:12:37

České zemědělství vykazuje slušnou ziskovost. Krizová léta byla dokonce rekordní

Pozornost široké veřejnosti se směrem k českému zemědělství stočí zpravidla ve chvíli, kdy tuzemští farmáři hrozí tím, že svou technikou vyrazí do větších českých měst. Jedny z největších zemědělských protestů u nás se za poslední roky udály letos na jaře. Účastníci si hromadně stěžovali na špatný stav českého agrárního sektoru nebo na hrozbu dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny. Tuzemské zemědělství si však zdaleka nevede tak špatně, jak by se z mediálních výstupů mohlo zdát.

Zisk českých zemědělských firem v roce 2023 dosáhl 8,7 miliardy korun. Jedná se tak o meziroční pokles přibližně o 60 procent, což zní velice hrozivě. Abychom si o stavu tuzemského agrárního sektoru udělali přesnější obrázek, potřebujeme vidět nějaký vývoj v čase.

Dá se říci, že skutečné „žně“ zemědělci zaznamenali v roce 2022, kdy už valná část tuzemské ekonomiky a domácností čelila rostoucím cenám energií a nahlas se hovořilo o příchodu energetické krize. Zisk českých zemědělských firem však před dvěma lety činil 22 miliard korun, a oproti roku 2021 tak stoupl o 142 procent, tedy na více než dvojnásobek.

Zemědělský svaz ČR, který čísla sám zveřejnil, upozorňoval, že na údaje za rok 2022 je třeba se dívat v kontextu. Podle jeho šéfa Mratina Pýchy se do bilance hospodaření v roce 2022 ještě nepromítl růst nákladů na osiva a hnojiva, jelikož zemědělci využili zásoby, které pořídili ještě za předkrizové ceny. A faktem je, že jeho odhady se do značné míry do hospodaření za rok 2023 promítly.

Z dlouhodobého pohledu je ale nutné poukázat na to, že českému agrárnímu sektou se daří celkem slušně, což ostatně přiznává i sám Zemědělský svaz. Podle něho se tuzemští farmáři dostali do zisku zhruba od roku 2000, a to po vysoce ztrátových 90. letech minulého století. Situace se zlepšila také vstupem Česka do Evropské unie, což mimo jiné znamenalo přístup k evropským dotacím. Byť si čeští zemědělci často stěžují, že dostávají méně než jejich západní kolegové. Svaz nicméně uvedl, že zisk celého agrárního sektoru v Česku se posledních deset let pohybuje kolem 11 miliard korun ročně.

Je však nutné poznamenat, že údaj o zisku nemusí podávat zcela přesný obrázek o tom, jaký je skutečný stav zemědělského sektoru. O něco přesnější je ukazatel podnikatelského důchodu, který sleduje Český statistický úřad. Ten měří odměnu neplacené práce, výnos z půdy a výnos z užití kapitálu. Podnikatelský důchod se nejvíce blíží koncepci běžného zisku před rozdělením a zdaněním.

Podnikatelský důchod v zemědělství byl za poslední roky nejvyšší v letech 2021 a 2022, kdy dosáhl 26,3, respektive 25,6 miliardy korun. V roce 2023 podle předběžných údajů ČSÚ klesl na přibližně 14 miliard korun, což je meziročně asi o 45 procent méně. I zde se do jisté míry promítá nárůst nákladů zemědělců, ale také jakýsi návrat směrem k dlouhodobému normálu. Podnikatelský důchod v zemědělství totiž v roce 2020 činil asi 16,7 miliardy korun.

Suma sumárum, české zemědělství jako celek si z hlediska svého finančního zajištění nestojí vůbec špatně. Rozhodně ne tak špatně, jak se někteří představitelé sektoru snaží vylíčit v médiích. Čísla zveřejňovaná jak samotnými profesními sdruženími zemědělců (Zemědělský svaz ČR), tak Českým statistickým úřadem (tedy nezávislou entitou) to potvrzují zcela jednoznačně.


Zdroj: ČSÚ, Ministerstvo zemědělství ČR

  

Roman Vykouřil, analytik společnosti Wonderinterest Trading s.r.o

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

20.08.2024  Trhy opět ožívají: obavy z recese postupně mizí David Matulay (InvestingFox)
20.08.2024  Zlato na novém rekordu. K růstu mu pomáhá mnoho věcí Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688