ASO ČR (asocr.cz)
Práce  |  13.08.2024 08:33:00

Nezaměstnanost v červenci mírně stoupla. Trh práce ale dál zůstává vysátý

Registrovaná míra nezaměstnanosti v červenci, oproti předchozímu měsíci, narostla o 0,2 procentního bodu, a dosáhla hodnoty 3,8 %. Vysátý trh práce představuje, podle ekonomů, problém hlavně pro sektor stavebnictví, jak o tom informoval ekonomický magazín FINMAG.

Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v červenci o 20.985 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst. Magazín dále uvádí, že převis poptávky nad nabídkou práce, tak trvá již osmý měsíc v řadě s tím, že to vyplývá z údajů Úřadu práce ČR. Načež dodává, že, v mezinárodním srovnání, je nezaměstnanost v Česku druhá nejnižší v celé Evropské unii.

„Mírný nárůst nezaměstnanosti v červenci je důsledkem běžného sezónního vývoje. Stojí za ním i snížená aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců, která je pro letní měsíce typická. Evidujeme také začínající zájem o trh práce u čerstvých absolventů,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Podle ministra se díky rekvalifikačním kurzům se daří efektivně zvyšovat konkurenceschopnost pracovně aktivní populace. Počet rekvalifikací vzrostl oproti loňskému roku o 139 procent!

„Přestože v posledních měsících zvolňuje napětí na tuzemském trhu práce, celkové podmínky zůstávají napjaté,“ okomentoval nejnovější data analytik ČSOB Dominik Rusinko.

„Vysátý trh práce představuje problém zejména pro sektor stavebnictví, pro který jde o hlavní překážku další expanze. Naproti tomu ve zpracovatelském průmyslu ustoupily v posledních kvartálech tlaky z titulu napjatého trhu práce slabé zahraniční poptávce,“ konstatoval.

Podle hlavního ekonoma Cyrrus Víta Hradila se uplynulé roky na českém pracovním trhu nesly ve znamení extrémního přehřátí a aktuálně tedy dochází spíše k návratu k „normálnějším“ hodnotám. „Vzhledem k integraci významného množství uprchlíků z Ukrajiny, nevalné kondici celé tuzemské ekonomiky a již déle než dva roky trvajícímu ochlazování průmyslového sektoru lze naopak konstatovat, že se pracovní trh drží v obdivuhodné kondici,“ podotkl.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák nepředpokládá, že by firmy ve druhé polovině roku i přes ochlazování pracovního trhu začali výrazněji propouštět. „Rizikem pro o něco vyšší nárůst nezaměstnanosti je malátný vývoj tuzemské ekonomiky v dalších čtvrtletích, především v průmyslu,“ dodal k prognóze dalšího vývoje ekonomiky.

Právě k této prognóze ekonoma Miroslav Nováka, nad dalším možným vývojem české ekonomiky, která může dále zpomalovat, můžeme za odbory dodat, že odbory vždy varovaly nad nekoncepčností ekonomické politické politiky současné vlády. Zejména to bylo v situaci, kdy vláda chválila tzv. konsolidační balíček, který zvýšil daně, a další výdaje, nejen domácnostem, ale i firmám. Takže, nejen vysoký nárůst cen energií, díky nesprávné politice EU, ale i další výdaje pro firmy, které, kvůli konsolidačnímu balíčku, dopadají na firmy, vedou k tomu, že letos již u nás ukončila provoz řada firem. To se přirozeně může projevit i v postupném růstu nezaměstnanosti.

  • Zdroj: Finmag.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688