Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  11.08.2024 17:31:29

Bude Bank of England čelit tlaku na další snížení úrokových sazeb?

Investoři budou ve středu pozorně sledovat klíčové údaje o inflaci, které by mohly poskytnout nové indicie o rozsahu možného zářijového snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Vzhledem k současným nejistotám se očekává, že trhy zůstanou volatilní. Výsledky z maloobchodního sektoru budou také pečlivě analyzovány, aby poskytly vhled do aktuální síly spotřebitelských výdajů. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflace v USA

Očekává se, že červencové údaje o indexu spotřebitelských cen (CPI) ukáží, že inflace nadále směřuje k dosažení 2% ročního cíle stanoveného Federálním rezervním systémem. Pokud data naznačí jen mírné ochlazení inflace, mohlo by to rozptýlit obavy, že Fed svou politikou dlouhodobě vysokých úrokových sazeb příliš zatížil ekonomiku. Naopak, pokud by údaje byly slabé, mohly by zesílit obavy z recese a potenciálně vyvolat novou vlnu volatility na trzích. Ekonomický kalendář tento týden zahrnuje také údaje o maloobchodních tržbách za červenec a týdenní zprávu o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti

Investoři budou rovněž bedlivě sledovat vystoupení několika klíčových představitelů Fedu, včetně prezidenta Fedu v Atlantě Raphaela Bostice, prezidenta Fedu ve Filadelfii Patricka Harkera a prezidenta Fedu v Chicagu Austana Goolsbeeho. Komentáře těchto představitelů ve čtvrtek naznačily, že rostoucí důvěra v postupné ochlazování inflace by mohla otevřít cestu k uvolnění měnové politiky a případnému snížení sazeb.

Volatilia

Po pondělním propadu akciových trhů, způsobeném kombinací obav z možné recese v USA a útlumem globálních carry trade financovaných japonským jenem, se zdá, že investoři zůstanou v nadcházejícím týdnu nadále nervózní. Čtvrteční větší než očekávaný pokles počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti naznačil, že obavy o zdraví trhu práce byly zřejmě přehnané, což pomohlo trhům do pátku znovu získat většinu ztrát. V nadcházejícím týdnu se pozornost soustředí na to, zda jsou očekávání ohledně možného snížení úrokových sazeb Fedu opodstatněná ve světle nově příchozích ekonomických dat a jaké další kroky ještě zbývají k dokončení uvolňování globálních carry trades. K tomu se přidávají obavy z eskalace konfliktu na Blízkém východě a blížících se amerických voleb, což naznačuje, že volatilita na trzích pravděpodobně brzy nezmizí.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna se blíží ke svému závěru, přičemž většina společností již zveřejnila své čtvrtletní finanční výsledky. Přesto však v nadcházejícím týdnu zůstávají na programu několik významných reportů, mezi nimiž vynikají maloobchodní giganti jako Home Depot (HD) a Walmart (WMT). Investoři budou pozorně sledovat, jaký názor mají tito maloobchodníci na odolnost spotřebitelských výdajů, které jsou klíčovým motorem ekonomického růstu, zejména v kontextu nedávných signálů ekonomického zpomalení. Kromě těchto maloobchodních společností budou své výsledky oznamovat také další významné firmy, jako například Cisco Systems (CSCO) a Fox Corporation (FOX). Tyto reporty mohou poskytnout další důležité informace o stavu jednotlivých sektorů a celkovém ekonomickém prostředí.

Ceny ropy

Ceny ropy zaznamenaly minulý týden výrazné zisky, podpořené komentáři představitelů Federálního rezervního systému, kteří naznačili možnost snížení úrokových sazeb již v září, což zmírnilo obavy o pokles poptávky. Tato vyjádření, spolu s narůstajícím geopolitickým napětím na Blízkém východě, vedla k dalšímu růstu cen ropy. Cena ropy Brent vzrostla během týdne o více než 3,5 %, zatímco futures na americkou ropu zaznamenaly nárůst přes 4 %. Zklidnění obav z recese posílilo optimismus ohledně budoucí poptávky po ropě, zatímco geopolitické napětí na Blízkém východě zvýšilo rizika spojená s nabídkou. Růst obav z možného konfliktu, který by mohl narušit produkci ropy v tomto klíčovém regionu, zesílil, zejména s ohledem na potenciální odvetné údery Íránu proti Izraeli. Tyto faktory společně podnítily obavy z narušení globálních dodávek ropy z jednoho z nejdůležitějších těžebních regionů na světě.

Údaje ze Spojeného království

Ve Spojeném království bude tento týden zveřejněna řada klíčových ekonomických údajů, které nabídnou cenné informace pro výhled měnové politiky na následující měsíce. V úterý budou zveřejněny údaje o růstu mezd, zatímco ve středu se pozornost zaměří na data o inflaci, jež budou bedlivě sledována pro možné náznaky přetrvávajících cenových tlaků, zejména v sektoru služeb, který zůstává silně exponovaný vůči inflaci. Ve čtvrtek se očekávají měsíční údaje o HDP, které by měly ukázat, že v červnu došlo jen k minimálnímu růstu, avšak předpokládá se, že ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,6 %. V pátek pak přijdou na řadu údaje o maloobchodních tržbách za červenec, které by měly po červnovém poklesu vykázat oživení.

Bank of England na začátku tohoto měsíce poprvé od roku 2020 snížila úrokové sazby, a trhy nyní odhadují přibližně 33% pravděpodobnost dalšího snížení o čtvrt procentního bodu na zářijovém zasedání. Tyto nadcházející údaje tak budou klíčové pro další rozhodování o měnové politice.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688