Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.08.2024 08:11:00

Trhy dělají stejnou chybu jako na počátku roku, na akciích se projevuje i dění v Japonsku - Víkendář (video)

Podle CNBC se nyní na americkém akciovém trhu spekuluje o tom, že Fed je „za křivkou“. Tedy že se snižováním sazeb čeká příliš dlouho a ekonomika mezitím slábne. Hlavní ekonom společnosti Apollo Global Management Torsten Slok se ale domnívá, že takové závěry by byly předčasné. Připomněl, že ještě nedávno dominoval pohled, podle kterého ekonomika míří k hladkému přistání a byl podporován jak vývojem inflace, tak vývojem ekonomické aktivity.

Podle ekonoma řada indikátorů ukazuje na pokračující silnou hospodářskou aktivitu. Mimo jiné sem řadí objem letecké dopravy, návštěvy restaurací či vývoj v maloobchodě. Celkově tedy není namístě uvažovat o nějakém výraznějším zpomalení tempa růstu. Což také znamená, že nepravděpodobné je i razantnější snižování sazeb a trhy se podle Sloka ve svém současném pohledu na dění v ekonomice mýlí.

Podle CNBC trhy nyní čekají pokles sazeb o 1,75 %, Slok k tomu uvedl, že takový propad by těžko nastal bez toho, aby se ekonomika dostala do recese. Tu přitom vidí jako nepravděpodobnou, podle něj hospodářství míří k hladkému přistání. Riziko recese by ale mohla zvedat situace, kdy by akciové trhy dál klesaly a samy by tímto chováním přispívaly k ochlazování ekonomické aktivity.

V tuto chvíli ale trhy „dělají stejnou chybu jako na počátku roku, kdy čekaly šestero až sedmero snížení sazeb.“ Ohledně vývoje na poli globální monetární politiky Slok poukázal na to, že japonská centrální banka BoJ zvýšila sazby, zatímco v USA Fed hovoří o jejich snižování. To vede k prudkému posilování kurzu japonské měny, které zase doléhá na všechny, kteří si půjčují v jenech a investují do amerických obligací.

Slok dále poukázal na to, že půjčování si v jenech a následné investice do USA se postupně rozšířilo za hranici amerických dluhopisových trhů. Investoři totiž podle ekonoma začali vedle dluhopisů nakupovat i americké akcie, zejména sedmičku populárních technologických titulů. Pokud by nyní docházelo k výraznému omezení tohoto obchodu založeném na půjčkách v jenech a investicích do amerických dluhopisů a akcií, mělo by to znatelný dopad na dění na trzích. Podle Sloka jde dokonce už nyní o jeden z klíčových faktorů, který stojí za oslabováním velkých technologií v USA.

Na otázku týkající se rizikových spreadů na dluhopisových trzích ekonom odpověděl, že ty se vracejí na úrovně z počátku roku. Pokud by přitom ekonomika slábla, dalo by se čekat, že rizikové prémie korporátních obligací by postupovaly dál nahoru. A ceny akcií dolů. K tomu ale Slok dodal, že data zatím takový scénář neindikují. „Stále to vypadá na hladké přistání.“

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688