Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.08.2024 16:18:30

Nervozita na finančních trzích se v průběhu týdne zmírnila (Komentář)

Tento týden přinesl velké množství dat z tuzemské ekonomiky, která ukázala na její přetrvávající slabost. Maloobchodní tržby bez prodejů aut sice v červnu meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření o 0,7 %, převážně šlo však pouze o korekci květnového poklesu o 0,5 %. Oproti předpandemickému únoru 2020 byly navíc tyto tržby stále o 2,6 % nižší. Výsledek maloobchodu jsme podrobněji komentovali zde: https://bit.ly/Retail_Jun24. Nepotěšily ani tržby za prodej služeb. Ty se v červnu v reálném vyjádření meziměsíčně snížily o 0,5 % poté, co ve stejném rozsahu klesaly již v květnu. Pokles se navíc týkal většiny odvětví. Více jsme k tomu psali zde: https://bit.ly/Services_Jun24. Za celé druhé čtvrtletí data tržeb z maloobchodu a služeb indikují významné zpomalení mezičtvrtletního růstu spotřebitelské poptávky, jejíž oživení ve výsledku bude pravděpodobně jen velmi pozvolné. Výrobní sektor za druhé čtvrtletí vykázal mezičtvrtletní pokles produkce. To se týkalo jak stavebnictví, tak i průmyslu. V samotném červnu stavební produkce meziměsíčně klesla o 0,8 %. V průmyslu sice došlo k meziměsíčnímu nárůstu výroby o 0,7 %, který ovšem nedokázal vykompenzovat hluboký květnový pokles o 2,2 %. Předstihové indikátory přitom pro následující měsíce zatím mnoho šancí na oživení průmyslu a stavebnictví nedávají. Nová data z tuzemské výrobní sféry jsme analyzovali zde: https://bit.ly/Ind_Jun24_CZ. Na trhu práce se dosud slabost ekonomiky zásadním způsobem neprojevila. Podíl nezaměstnaných osob v červenci vzrostl z 3,6 % na 3,8 %, hlavně však v důsledku tradičního sezonního efektu spojeného s koncem školního roku. Míra nezaměstnanosti v dosavadním průběhu letošního roku setrvale mírně rostla, v souhrnu však jen o zhruba 0,2 pb. Celkově zmíněná data potvrzují naše očekávání pouze mírného růstu české ekonomiky v letošním roce o 0,7 % po loňské stagnaci.

Červnová data z německého průmyslu pozitivně překvapila, i tak se ale tamní produkce nachází ve výrazném meziročním poklesu. Meziměsíčně německá průmyslová produkce v červnu vzrostla o 1,4 %. Vliv na to měla hlavně vyšší produkce aut o 7,5 % m/m, která navzdory výraznému nárůstu ale nedokázala kompenzovat hluboký propad z května o skoro 10 %. Meziročně byla produkce aut stále o 4,4 % nižší, celková průmyslová produkce pak klesla o 4,1 % y/y. V červnu potěšily také německé tovární objednávky, jejichž reálná hodnota se meziměsíčně zvýšila o 3,9 %. Je ovšem otázkou, do jaké míry na to působil vliv objemově velkých zakázek, které jsou tradičně více volatilní. Přetrvávající spíše pesimistický výhled ekonomiky eurozóny pak potvrdil srpnový indikátor důvěry investorů Sentix, který výrazně klesl z -7,3 b. na -13,9 b. a přidal se k dalším předstihovým indikátorům, které v poslední době vykazují negativní trend.

Americká data zředila obavy kolem zdraví tamní ekonomiky, které se objevily po zveřejnění červencových údajů zaměstnanosti. Ty totiž ukázaly na výrazné zpomalení jejího růstu, když v americkém nezemědělském sektoru bylo podle těchto dat vytvořeno pouze 114 tis. nových pracovních míst, což bylo hluboko pod konsensem trhu. Vývoj týdenních počtů žádostí o podporu v nezaměstnanosti však zhoršující se situaci na americkém trhu práce nepotvrdil. Počet nových žádostí totiž v minulém týdnu dosáhl 233 tis. a byl tak nižší než předchozí údaj i tržní konsensus. Z historického úhlu pohledu jde navíc o stále nízkou úroveň. Pozitivně pak dopadl také ISM index ze služeb, který zaznamenal výraznou korekci z červnových 48,8 b. na 51,4 b. v červenci a mírně překonal tržní konsensus.

Zatímco začátek týdne byl na finančních trzích ve znamení silného výprodeje rizikových aktiv, v jeho zbytku došlo k uklidnění a částečné korekci. Obavy ohledně možného rychlého zhoršování ekonomické situace v USA, či přímo nástupu recese, vedly k tomu, že americký akciový index S&P 500 otevřel v pondělí o zhruba 3,5 % níže a dostal se pod 5 200 b. V průběhu týdne však akciový index zkorigoval o zhruba 100 b. výše. Kromě dříve zmíněných dat zveřejněných v tomto týdnu, která obavy o zdraví americké ekonomiky nepotvrdila, k tomu přispěly i komentáře představitelů Fedu. Ty v podstatě vyvrátily předchozí spekulace trhu o případném mimořádném snížení úrokových sazeb ještě před zářijovým zasedáním. Centrální bankéři totiž zmínili, že kromě slabých čísel zaměstnanosti za červenec nic nenasvědčuje tomu, že by docházelo k rychlému zhoršování kondice americké ekonomiky a Fed tak podle nich nemusí pospíchat. I tak ale dolarové sazby zaznamenaly významný pokles. Trh nyní do konce letošního roku zaceňuje snížení úrokových sazeb Fedu v souhrnu o 100 bb. S ohledem na to, že do konce roku zbývají tři řádná zasedání, by to zároveň znamenalo snižování sazeb rychlejšími kroky než o standardních 25 bb.

Uklidnění situace na trzích dokládá rovněž vývoj hlavního měnového páru. Dolar z počátku týdne oslabil vůči euru k hranici 1,10 USD/EUR, poté se ale jeho kurz vrátil mírně nad 1,09 USD/EUR a v mezitýdenním vyjádření tedy končí zhruba beze změny. Mimo dat americké zaměstnanosti k vyšší volatilitě na finančních trzích pravděpodobně přispěla i nižší likvidita, která je běžně s letními měsíci spojena. Středoevropské měny na nárůst rizikové averze na trzích významným způsobem nereagovaly, trend jejich vývoje navíc nebyl jednoznačný. Zatímco česká koruna a maďarský forint oproti euru během týdne mírně posílily (o 0,1-0,2 %), polský zlotý naopak mírně oslabil (o 0,2 %).

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et   9:55  Graf dne - US100 (24.10.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Et   9:42  ČEZ: Andrej Babiš by vykoupil minoritní akcionáře Research (J&T BANKA)
Et   9:41  Moneta: Zisk mírně nad odhady trhu, zvýšení výhledu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688