Ali Daylami (BITmarkets)
Okénko investora  |  08.08.2024 16:43:51

Největší pokles na krypto trhu za poslední rok – co bude dál?

Začátkem srpna došlo na trhu s kryptoměnami k největšímu třídennímu poklesu za poslední rok, k němuž vedla souhra nepříznivých událostí, která přiměla mnoho krátkodobých investorů prodat své kryptoměnové podíly. Budou faktory, které k této krypto pohromě vedly, v roce 2024 i nadále přetrvávat, nebo je na obzoru oživení trhu?

5. srpnu 2024 rozhodně titul „kryptoměnové černé pondělí“, kterým je nyní označován, právem náleží. V pondělí totiž došlo k poklesu celkové tržní kapitalizace kryptoměn o 510 miliard dolarů, což vedlo k tomu, že více než 60 % z největších 50 kryptoměn ztratilo všechny zisky dosažené v roce 2024,  nebo dokonce v porovnání se začátkem roku zaznamenalo ztráty. Krach trhu lze přičíst oslabující globální ekonomice, kterou dále zhoršilo rozhodnutí Bank of Japan zvýšit úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, spolu s masivním prodejem 130 000 etherů v hodnotě 290 milionů dolarů, který 3. srpna uskutečnilo pět z největších hráčů na trhu.

Chování účastníků trhu během těchto nebývalých událostí podtrhuje současnou rozšířenou averzi k riziku vůči kryptoměnám i tradičním finančním aktivům. Panika, která následovala po rozhodnutí Japonska, vyvolala impulsivní odchod mnoha investorů z trhu, což se pravděpodobně přeneslo i do krypto prostoru. Crypto Fear & Greed Index, který měří tržní sentiment kryptoměn na základě několika faktorů, je aktuálně na ročním minimu „extrémního strachu“ na úrovni 20, což je hodnota, kterou jsme naposledy měli možnost vidět v červenci 2022.

Nabízí se otázka, co tento pokles znamená v širším kontextu. Abychom se dobrali odpovědi, můžeme například sledovat cenovou aktivitu aktiv, která mnozí považují za bezpečná. Bitcoin během poklesu zaznamenal prudký propad pod úroveň 50 000 USD a zlato, které mnozí považují za nadčasový uchovatel hodnoty v dobách tržní nestability, nezůstalo v makroekonomickém propadu trhu stranou.

 Vývoj ceny bitcoinu
Zdroj: TradingView

To sice naznačuje, že na obzoru může být hlubší pokles globálního trhu, ovšem chování dlouhodobých držitelů bitcoinu naznačuje optimistický výhled pro krypto, nebo alespoň pro jeho premianta. Nedávný propad bitcoinu byl totiž poháněn především krátkodobými držiteli, kteří během poklesu trhu prodali bitcoiny v hodnotě přes 850 milionů dolarů, zatímco prodej dlouhodobých držitelů podle údajů společnosti CryptoQuant dosáhl pouze hodnoty 600 milionů dolarů.

Tento ostrý kontrast ve smýšlení investorů je velmi viditelný a podtrhuje vysokou důvěru, kterou dlouhodobí investoři v bitcoin a jeho význam v moderní době mají, neovlivněni krátkodobými prudkými výkyvy ceny. V předchozím komentáři jsem upozorňoval na rostoucí význam bitcoinu ve srovnání s ostatními aktivy a na obecný posun k dlouhodobému držení. Zdá se, že faktory, které takový posun perspektivy vyvolávají, zůstávají přítomny; tržní „krvavá lázeň“ vedla k významným ztrátám v tržní kapitalizaci altcoinů, čímž se poprvé za více než tři roky tržní dominance bitcoinu zvýšila na úroveň 58 %.

Vzhledem k aktuální hojnosti všudypřítomných faktorů, které mají potenciál ovlivnit trh s kryptoměnami i dalšími aktivy, se očekává velká volatilita, tudíž je jako vždy pro účastníky trhu stěžejní zůstat informováni o nejnovějším dění a postupovat při investiční a obchodní činnosti s rozvážností.

Ali Daylami

Svou kariéru zahájil jako marketingový specialista zaměřený především na vzdělávání klientů v oblasti obchodování na finančním trhu. Do oblasti analýzy trhu se dostal s cílem hlouběji proniknout do pochopení faktorů, které ovlivňují zejména trhy s akciemi a kryptoměnami, které byly jeho silnou stránkou a hlavní oblastí zájmu. Po letech pohybování se v oblasti fundamentální i technické analýzy trhu se více zaměřil na analýzu dat týkajících se kryptoměn a zkoumání převládajících trendů na trhu.



 

BITmarkets

BITmarkets je globálně působící kryptoměnovou burzou, která se zasazuje o otevírání trhů s kryptoměnami všem a všude – jednoduše, bezpečně a důvěryhodně. Skrz BITmarkets Academy aktivně vzdělává jak začínající, tak pokročilé tradery, za což získala i některá z mnoha prestižních ocenění, která za dobu svého působení obdržela. Aby zajistila maximální klientskou podporu a jednoduché, bezproblémové obchodování, nabízí svým klientům nepřetržitou zákaznickou linku, a to ve více než 15 jazycích.

Více informací na http://www.bitmarkets.com/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 11:21  Akcioví investoři mají vysoká očekávání Mgr. Timur Barotov (BHS)
03.09.2024  Průměrná mzda (2. čtvrtletí 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
02.09.2024  Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
30.08.2024  Jak využít současnou ekonomiku pro efektivní investování? Radoslav Jusko (Ronda Invest)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688