Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.08.2024 11:11:12

Česko udržuje prémiový trh práce i přes růst nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti v červenci přesně v souladu s naší i tržní predikcí vzrostla z červnových 3,6 % na 3,8 %. Za nárůstem stojí převážně sezónní faktory, červencový výsledek proto nenasvědčuje, že by růst nezaměstnanosti měl pokračovat i v dalších měsících. Po očištění o sezónnost navíc Česko zůstává zemí s nejnižší nezaměstnaností v EU.

Ke konci července došlo ke zvýšení celkového počtu uchazečů o zaměstnání z červnových 272 tisíc na 283 tisíc, meziročně je jejich počet zvýšený již o 24 tisíc osob. Pokračuje tak mírné ochlazování trhu práce, na který se zpožděním dopadá loňský slabý výkon českého hospodářství. Největší roli však v tuto chvíli hrají sezónní faktory, kdy i v souvislosti s útlumem sezónně otevíraných pracovních pozice a přílivem absolventů na pracovní trh dochází k přirozenému krátkodobému navýšení uchazečů o zaměstnání registrovaných na Úřadu práce, ačkoli jich zatím do zaměstnání nastoupilo o 3 tisíce méně než v červnu (ale více než v předchozím roce). Zároveň totiž od června poklesl i celkový počet volných pracovních míst, který čítá 262 tisíc. Ačkoli se firmy potýkají s potížemi při hledání vhodných zaměstnanců, celková poptávka po pracovní síle zůstává z tohoto pohledu nižší než její nabídka, když na jednoho uchazeče aktuálně připadá 0,93 otevřených pracovních míst.

 

Z regionálního hlediska zůstává nezaměstnanost nejvyšší v Ústeckém (6 %) a Moravskoslezském (5,4 %) kraji. Zvýšenou nezaměstnanost nad 4 % vykazuje také Karlovarský (4,3 %) a Jihomoravský (4,1 %), nově také Liberecký (4 %) kraj. Nejnižší míru nezaměstnanosti stejně jako v předchozích měsících vykazuje shodně Hlavní město Praha a Vysočina (2,9 %). Z hlediska okresů je na tom nadále nejhůře Most, trpící rostoucí nezaměstnaností (aktuálně 8,6 %). Druhý v pořadí je okres Karviná (8,2 %), který je na tom však stále nejhůře z hlediska poptávky po pracovní síle, když jedno otevřené pracovní místo aktuálně připadá na 10,6 uchazečů. Na dalších místech je až s odstupem okres Děčín (5,9) a Hodonín (5,8), k mírnému zlepšení došlu v Bruntále (5,8 vs 6 v červnu). K povážlivě vysokému zvýšení nezaměstnanosti oproti předchozímu měsíci došlo tentokrát v okrese Rychnov nad Kněžnou (+11 %) a Pelhřimov (+10,8 %), v Jeseníku (-1,7 %) a v Sokolově (-0,2 %) naopak nezaměstnanost poklesla. Nejnižší nezaměstnanost vykazuje nadále Praha-západ (1,7 %) a Praha-východ (1,6 %).

Ačkoli červenec zaznamenal nárůst nezaměstnanosti na 3,8 %, vzhledem k sezónnosti by se nemělo jednat o začátek trendu do dalších měsíců. Zároveň však na pracovním trhu dochází k mírnému ochlazování způsobenému zejména odloženým efektem loňské stagnace české ekonomiky, a pro letošní rok tak očekáváme, že průměrná míra nezaměstnanosti bude činit současných 3,8 %. Riziko však nyní představují zejména geopolitické vlivy, které mají potenciál působit na růst cen vstupů a případné omezování výroby. Zároveň zatím nedochází ani k oživení v Německu, které tak zatím nepomáhá brzdit ani klesající zaměstnanost v českém průmyslovém sektoru.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688