ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  07.08.2024 21:55:00

O provozu části Liberty Ostrava jedná insolvenční správce se dvěma zájemci

Insolvenční správce zadlužené huti Liberty Ostrava, podle zpravodajství Českého rozhlasu, jedná se dvěma zájemci o provoz rourovny a válcoven plochých výrobků. Jde o závody č. 15 a 16. Zajištění tollingového (pro obchodní banku je tento způsob financování výhodný, neboť je takto chráněna před konkursem výrobní firmy – pozn. red.) a úvěrového financování pro provoz těchto závodů by mohlo znamenat udržení přibližně 1500 až 1700 pracovních míst a dalších pozic v obslužných závodech. V úterý to prohlásil insolvenční správce Šimon Peták.

Aktuálně je klíčové, abychom získali tollingové a úvěrové financování pro zachování druhovýroby, o kterém v těchto dnech intenzivně jednáme se dvěma vážnými zájemci. Díky tollingu bude Liberty schopna zachovat rourovnu a válcovny, zhruba 1500 až 1700 zaměstnanců v těchto závodech a další v obslužných provozech, získat prostředky na jejich výplaty a zachovat hodnotu těchto částí podniku. To je velmi důležité pro majetkovou podstatu a uspokojení věřitelů,“ řekl Peták. Podle Petáka jsou tato jednání v pokročilé fázi a v nadcházejících dnech by nabídky mohly být vyhodnoceny.

Český rozhlas k tomu dodal, že záměrem tzv. tollingu je v tomto případě i udržení obchodu. Huť by od tollingové společnosti získala materiál, zpracovala ho, ale zároveň ho i prodala tak, aby se udržel obchod, což by zvyšovalo hodnotu firmy.

Zpráva dále uvádí, že Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, začala odstavovat koksovnu a chystá se hromadné propouštění. Odbory už dříve uvedly, že by se propouštění mohlo dotknout až 2600 zaměstnanců ze současných téměř 5000.

Nakládání s majetkem

Český rozhlas ve své reportáži dále připomněl, že Krajský soud v Ostravě v pátek zakázal Liberty Ostrava dále nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva nově vykonává právě insolvenční správce. Soud tak vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv. Omezení platí například pro nakládání s vnitroskupinovými pohledávkami nebo emisními povolenkami, a právě i provozováním rourovny a válcovny plochých výrobků.

Dispoziční právo k ostatním závodům v Liberty Ostrava má ale nadále představenstvo huti. České vedení firmy v úterý dopoledne jedná o podmínkách hromadného propouštění, kdy by na podzim mělo z podniku odejít cca zaměstnanců.

Podle insolvenčního správce Petáka tak má představenstvo i nadále právo nakládat například se závodem číslo 14. Připomněl, že huť chce v tomto případě spolupracovat s polskou firmou Donquixote, která se zaštituje společností Qarmet.

„Výkonný ředitel Qarmet, kterého jsem napřímo oslovil, důrazně uvedl, že Donquixote není její dceřinou společností a Qarmet nemá s Donquixote žádný vztah. Qarmet ani neví o jakýchkoli dohodách a jednáních mezi Donquixote a Liberty Ostrava,“ doplnil Peták.

Insolvenční správce již v minulosti avizoval, že chce uzavřené smlouvy posoudit a zkontrolovat ve spolupráci s odbornými poradci. Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma, od června je firma v úpadku.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

  • Zdroj: Český rozhlas
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688