Index Dow klesl o 0,60 % na 38 763,45 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,77 % na 5 199,50 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,05 % na 16 195,81 bodu. Index volatility VIX po dočasném poklesu pod 22 bodů nakonec přidal 0,51 % na 27,85 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o šest bazických bodů na 3,942 %. Ropa zdražila zhruba o tři procenta, lato zakončilo den na červené nule a cena stříbra klesla o 0,8 %. Kryptoměny ztrácely (bitcoin -1,7 %, ether -5,1 %).

S&P 500 7. 8. 2024

Investoři se obávají recese ve Spojených státech. Náladu jim nezlepšila ani řada prognóz hospodaření amerických firem slabších, než se čekalo. Analytik Chase Investment Counsel Peter Tuz kvůli řadě nejistot očekává nestabilitu na trhu v příštích zhruba osmi týdnech.

Akcie firmy Walt Disney (-4,46 %) kvůli očekávání slabší poptávky v divizi zábavních parků oslabily. Nižší marže, než se čekalo, způsobila hluboký propad ceny akcií Super Micro Computer (-20,14 %). Ztráty zaznamenala i konkurenční firma Dell Technologies (-7,16 %).

Trhy nyní budou čekat na další komentáře představitelů americké centrální banky k měnové politice. Od 22. do 24. srpna se pak uskuteční každoroční setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole, kde vystoupí s projevem i šéf Fedu Jerome Powell.

Akcie na počátku obchodování podpořil náměstek guvernéra japonské centrální banky Šiniči Učida. Uvedl, že banka nebude zvyšovat sazby, když jsou finanční trhy nestabilní. To oslabilo jen a zlepšilo náladu na trhu. Překvapivé zvýšení úroků Bank of Japan na konci července vyvolalo výprodeje na globálních akciových trzích.

"V posledních dvou dnech se trh chtěl ujistit, že se věci rychle uklidní. Geopolitické nejistoty a to, že nevíme, jak výrazně bude omezen dosavadní carry trade s japonským jenem, ale znamenají, že je trh nadále rozkolísaný," uvedl Charlie Ripley, investiční stratég z Allianz Investment Management.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍ SEANCE NA WALL STREEThttps://www.investicniweb.cz/americke-akcie-7-srpna-2024