Export (export.cz)
Export  |  07.08.2024 10:51:00

Univerzity navazují spolupráci s Tchaj-wanem ve výzkumu polovodičových čipů

Zástupci Výzkumného centra pro design pokročilých čipů v Brně z Masarykovy univerzity, Českého vysokého učení technického v Praze a Vysokého učení v Brně (sdružení v Cyber Security Hub) vyjednali rámec spolupráce českých a tchajwanských univerzit, firem a nemocnic na společném výzkumu. Pokryje obory spojené s čipy, jako jsou automobilové odvětví, design integrovaných obvodů (IC), biočipy nebo kybernetická bezpečnost.

S pražskou akademií, která se zaměří na průmyslové inovace, by měl spolupracovat i největší světový výrobce čipů, tchajwanská společnost TSMC. Foto: Shutterstock

Projekt umožní uskutečnit studentskou stáž na tchajwanských univerzitách, ve výzkumných institutech i ve firmách. V jednání je možnost obdržení dvojího postgraduálního diplomu. Vztahy s Tchaj-wanem upevňují i další české univerzity.

TCHAJWANSKÁ ZÁKLADNA PRO EU V PRAZE

V Praze vzniká při ČVUT akademie zaměřená na inovace Chip Based Industrial Innovation Academy (CBI) ve spolupráci s výzkumným ústavem Taiwan Semiconductor Research Institute (TSRI). CBI v Praze je první zahraniční tchajwanskou základnou, které má za úkol podpořit akademickou a vzdělávací spolupráci v IC designu mezi EU a Tchaj-wanem. Sídlit bude v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze, které se pro tyto účely rekonstruují.

Očekává se spolupráce i s největším světovým výrobcem čipů – TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Ambicí je zajistit kurzy pro 300 studentů ročně. První kurz začne již v říjnu 2024. S akademií budou spolupracovat Fakulta elektrotechnická, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská a Fakulta informačních technologií ČVUT.

LÁKÁNÍ TALENTŮ A INVESTIC

Dle tchajwanské strany má CBI Program čtyři cíle: integraci umělé inteligence s křemíkovými čipy pro podporu inovací, zlepšení domácí kultivace talentů a přilákání světových expertů z oblasti výzkumu a vývoje, zrychlení zavedení pokročilých inovativních technologií a přilákání více zahraničních startupů a investic. TSRI spolupracuje s více než 50 univerzitami a 650 výzkumnými týmy a pomáhá integrovat 2 tisíce postgraduálních studentů polovodičových oborů do průmyslu. Systematickou kultivaci talentů v IC designu ve světě vnímá jako win-win ekosystém, umožňující průmyslový upgrade například v energetice a v kosmickém a automobilovém odvětví.

VÝZKUM ČIPŮ I DODAVATELSKÝCH ŘETĚZCŮ

Zástupci Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického, Masarykovy univerzity, Středoevropského technologického institutu a Akademie věd ČR navštívili v červnu Tchaj-wan v rámci delegace Jiřího Drahoše, prvního místopředsedy Senátu. Během návštěvy dojednali konkrétní aktivity, které budou realizovány v rámci výzkumného centra pro design pokročilých čipů v Brně a centra pro posílení dodavatelských řetězců při Univerzitě Karlově. České vysoké učení technické v Praze jednalo se svým protějškem o vzdělávacím centru v IC designu. Kromě polovodičů byla projednána spolupráce v sociálních a humanitních vědách, ve výuce čínštiny či ve studentské mobilitě a studijních programech.

KOORDINÁTOREM JE UNIVERZITA KARLOVA

Koordinátorem spolupráce s aliancí tchajwanských univerzit za českou stranu se stala Univerzita Karlova (UK). Tuto roli převzala po podpisu memoranda o mezinárodní spolupráci, kterou podepsalo 14 českých a 12 tchajwanských univerzit letos v lednu. Se svým protějškem – Národní tchajwanskou univerzitou (NTU) nyní koordinují podání společných projektů za účelem podpory spolupráce ve výzkumu, pořádání konferencí, workshopů, kurzů, ve studentských výměnách, mobilitě profesorů, duálních programech i stážích.

Tematicky se aktivity budou zaměřovat především na společenské a humanitní oblasti, dále pak na přírodovědecké a inženýrské obory a na výuku čínštiny. Podobnou spolupráci navázala tchajwanská aliance univerzit pouze s univerzitami v USA a v Japonsku. UK rovněž jednala s univerzitou National Cheng Kung University o rozšíření spolupráce v oblasti materiálových věd, medicíny, fyziky či astronomie a ve studentské mobilitě.

Fakulta sociálních věd UK (FSV) na základě podepsané dohody se stejnojmennou fakultou NTU spoluorganizuje tematicky zaměřené akce včetně přednášek. Cílem je nabídnout evropskou perspektivu v sociálních vědách akademikům a studentům na NTU, rozšířit povědomí o společenskovědních aspektech asijsko-pacifického regionu na FSV a podpořit vznik osobních vazeb, které by dále rozvinuly vzájemnou spolupráci. Příkladem je uspořádaný kulatý stůl na téma dezinformací. FSV letos také vypsala přijímačky na nový magisterský double program „Geopolitická studia“ ve spolupráci právě s NTU. Kromě teorie program nabízí i prakticky orientované kurzy, například analýzu politických rizik či stáž. Studenti se mohou hlásit do konce srpna.

Dalším tématem jednání byla také náplň činnosti Centra pro posílení dodavatelských řetězců při UK s protějšky z National Cheng-chi University. K slavnostnímu zahájení došlo v listopadu 2023 za účasti již bývalého tchajwanského ministra pro vědu Tsung-Tsong Wu. V rámci tohoto centra se experti z FSV, Filozofické, Právnické a Přírodovědecké fakult UK budou zabývat například dostupností vysoce kvalifikovaných pracovních sil, průzkumem kapacit výroby čipů a její udržitelností včetně dopadů na životní prostředí a klima obecně.

Marie Leflerová, vedoucí vědeckotechnologického úseku, Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688