Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  07.08.2024 09:33:41

Trhy v obavách: Recese, volatilita a jak se připravit na budoucí vývoj - komentář

investice

Aktuální pokles na akciových trzích a v sektoru kryptoměn je primárně způsoben rostoucími obavami z potenciální recese v USA. Míra nezaměstnanosti se přiblížila 4,5 %, což představuje nejvyšší úroveň od konce roku 2021. Investoři se obávají potenciální recese v Americe, která by se mohla promítnou i do ostatních částí světa.

Volatilita na finančních trzích dosahuje nejvyšších úrovní od pandemie Covid-19, přičemž kryptoměnový sektor zaznamenává obzvláště výrazné propady. Bitcoin a Ethereum, dvě nejvýznamnější kryptoaktiva, ztratily více než 20 % své hodnoty oproti letošním maximům. V prostředí zvýšené tržní nejistoty se investoři mohou přiklánět ke konzervativnějším investičním nástrojům. Příkladem mohou být korporátní dluhopisy, které jsou zajištěny kvalitními podkladovými aktivy. Stále atraktivní je ale i skupinové investování do nemovitostí (realitní crowdfunding). Klíčovou výhodou tohoto modelu je, že investice je přímo zajištěna konkrétní nemovitostí, což poskytuje dodatečnou vrstvu bezpečnosti v době ekonomické nejistoty.

Hlavně zachovat klid

Investorům bych doporučil nepropadat panice a nereagovat pod tlakem diskuzí na sociálních sítích. V podobných momentech je dobré podívat se na analýzy konkrétních titulů, které investoři prováděli při jejich nákupu, a zrevidovat, zda se na jejich fundamentu něco změnilo. Pokud ne, není důvod prodávat. Vždy proto doporučujeme mít diverzifikované portfolio, které bude lépe odolávat těmto výkyvům a ideálně nějaké volné peněžní prostředky, aby investor mohl dokupovat podhodnocené tituly.

 

Další možný vývoj na trhu bude záviset na několika faktorech. Pokud FED skutečně sníží úrokové sazby, může to podpořit ekonomiku a přinést stabilizaci trhů. Nicméně, obavy z recese a vysoké volatility mohou přetrvávat, což by mohlo vést k dalšímu kolísání trhů.

V tuhle chvíli nezbývá než sledovat makroekonomické ukazatele (např. i blížící se prezidentské volby mohou situaci zlepšit), rozhodnutí centrálních bank a globální ekonomické události, aby mohli investoři adekvátně reagovat na měnící se tržní podmínky.

 

Autor: Ota Čermák, Head of Operations & Analyst ze společnosti Investown


O autorovi komentáře:

Ota Čermák se pohybuje více než 15 let v oblasti finančních služeb a nemovitostního trhu. Před nástupem do Investown působil na vedoucích pozicích ve společnosti EY či Tristone Flowtech Group, kde se úspěšně podílel na jejich růstu a transformaci.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688