Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  07.08.2024 09:30:25

Ranní okénko - Německo přináší smíšená data, oživení zatím vzdálené

Dnes byly již před několika okamžiky zveřejněny hlavní ukazatele tohoto dne, které nabídla německá ekonomika. Po včerejším překvapivě příznivém výsledku červnových průmyslových objednávek dnes německý průmysl také překvapil, když jeho produkce oproti našemu i tržnímu odhadu růstu ve výši 1 % v červnu meziměsíčně vzrostla o 1,4 %. Květnový výsledek byl však revidován směrem níže z -2,5 % na -3,1 % m/m. Jde tak o smíšenou zprávu pro německou ekonomiku, na jejíž nedobrou kondici poukázal již výsledek HDP za druhý kvartál, který dokonce poklesl o 0,1 % k/k. Vyhlídky na zlepšení nyní příliš nepomohla zvýšit ani bilance zahraničního obchodu, která oproti čekáváním (23,5 mld. EUR) i hodnotě předchozího měsíce (24,9 mld. EUR) dopadla hůře (20,4 mld. EUR), ačkoli se bezpečně drží v kladném teritoriu. I přes to, že ani předstihové ukazatele zatím výraznou změnu vývoje k lepšímu nenaznačují, očekáváme, že nejpozději v posledním kvartále tohoto roku již dojde k oživení, které by mělo pomoci opět nastartovat i český průmysl. Česká národní banka dnes také zveřejní stav devizových rezerv, které od začátku roku mírně rostou. 

Včerejší den začal v optimistickém duchu, když oproti očekávání došlo k růstu průmyslových objednávek v Německu, a to dokonce o 3,9 % m/m. Trh přitom počítal se zvýšení pouze o 0,5 %. Zároveň jde o značné zlepšení oproti předchozímu měsíci, jehož výsledek byl revidován směrem níže s -1,6 % na -1,7 % m/m. Vzhledem k obecně stále slabému výkonu německé ekonomiky je však tento výsledek třeba vnímat pouze jako dílčí ukazatel.

Z České republiky pak dorazily dva klíčové ukazatele, tím prvním byl výsledek průmyslové produkce v měsíci červnu, kdy došlo k meziměsíčnímu růstu výroby po očištění o 0,7 %. Pohledem meziročních dat však problémy v průmyslu stále neberou konce, když meziročně bez očištění o kalendářní vlivy došlo k propadu dokonce o 9,1 %, což je výrazně nad naším i tržním odhadem. Na špatném výsledku se podepsal zejména automobilový průmysl, ačkoli jeho pokles ve výši téměř 8 % r/r byl dán zejména vysokou srovnávací základnou. Nedařilo se ani výrobě ostatních dopravních prostředků. Negativní vliv má také stále klesající poptávka po základních kovech, což se projevuje v útlumu těžby a dobývání, ale také např. v nižší výrobě strojů a zařízení.


Lépe včera dopadl zahraniční obchod, jehož červnová bilance překonala mediánový odhad trhu téměř o dvojnásobek, když skončila výsledkem +29,3 mld. (vs odhad +15,8 mld. ). Za celé první pololetí je tak saldo až o 80 mld. meziročně vyšší, přičemž v kumulativní výši 156,5 mld. již převyšuje i výsledek za celý loňský rok. Příznivým faktorem bylo např. uklidnění na komoditních trzích, což pomohlo významně snížit schodek obchodu s ropou a zemním plynem. Výhledově však riziko představuje eskalující napětí na Blízkém východě, kde v případě širšího konfliktu může dojít opět ke zdražování ropy i námořní dopravy, což by mohlo zasáhnout dodavatelské řetězce.


Na akciových trzích včera alespoň pro zatím došlo k pozastavení masivních výprodejů, když většina hlavních indexů mírnila své ztráty z předchozích dní. Index S&P 500 vzrostl o 1,04 %, německý DAX si připsal drobných 0,09 %. Pražská burza posílila nejvíce, když index PX porostl o 1,81 %. Koruna byla včera klidnější a den uzavřela téměř beze změny, její kurz vůči euru se nyní pohybuje těsně pod 25,30 EUR/CZK

Autor: Vít Mikušek, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

19.08.2024Ranní okénko - Týden dovolené pro českou ekonomiku vyplní data z Německa Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.08.2024Smíšená data z Německa Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688