Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  02.08.2024 09:58:27

Příležitosti a výzvy pro investory. Reposazba na úrovni 4,5 %

Na zasedání 1.8.2024 rozhodla bankovní rada ČNB o dalším snížení základní úrokové sazby. Došlo k poklesu o dalších 0,25procentního bodu. 2T repo sazba je tak nově od 2.8. na úrovni 4,5 %. Klesající repo sazba v ČR má za cíl stimulovat ekonomiku tím, že zlevňuje úvěry, zvyšuje investiční aktivitu ale i všeobecnou spotřebu. Snížená sazba zároveň oslabuje korunu, což podporuje export (zahraniční subjekty musí zaplatit méně) ale také potenciálně zvyšuje inflaci.

Nižší základní sazba znamená lepší dostupnost kapitálu pro investory, která má vliv na jejich investiční chování a preference. Dynamické změny v úrokových sazbách od prosince loňského roku, kdy byly sazby na 7 % nám dokázaly, že spořicí účty naše peníze před inflací neochrání a je třeba obrátit se na kvalitní investiční produkty. Vyšší dostupnost prostředků pro podnikatele znamená zvýšenou spotřebu, a tedy i výdaje na investice. Nakupují nové vybavení, zahajují nové projekty a se zvýšenou spotřebou přirozeně rozšiřují výrobu.

Zároveň je ale jasné, že na bezpečnějších investicích jako jsou například státní dluhopisy klesají úroky spolu se spořicími účty nejrychleji. Investoři se tak hojněji obrací k rizikovějším investicím. Obvykle je s klesající sazbou větší zájem o obchodování na akciovém trhu, případně s kryptoměnami. Vyšší poptávka po těchto instrumentech zároveň zvyšuje jejich cenu, což ovlivňuje finální výnosnost.

Obezřetnější investoři se proto neuchylují k prvnímu možnému řešení, ale hledají zhodnocení i v jiných třídách aktiv jako jsou nemovitosti, odlišné podílové fondy a další alternativní investice. Zejména nemovitosti v době zvýšeného čerpání hypoték, tedy poptávce po jejich nákupu, mají tendenci růst na ceně. Proto se právě investování do nemovitostí může v investičním portfoliu vyjímat díky reálnému zhodnocení vyššímu, než je původně očekávané. To platí pro rezidenční nemovitosti díky spotřebitelským hypotékám stejně jako pro ty komerční díky vyšší aktivitě developerů.

 

Základem efektivního investování zůstává za každé situace diverzifikace. Díky nižší základní sazbě obvykle dochází k vyšší výnosnosti u kvalitních korporátních dluhopisů – společnosti s vysokým úvěrovým ratingem využívají levnějších úvěrů na rozvoj a expanzi. Stejný efekt platí i pro společnosti se silně rostoucími akciemi, které dosažitelnější cizí kapitál obdobně využívají pro další růst. Mimo jiné je ale vhodné dynamiku na finančních trzích udržet na uzdě a využít také komodit jako je zlato či stříbro, které slouží jako atraktivní ochrana proti inflaci. 

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 80 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Více na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 10:37  Rodinný holding jako rodinná banka II Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
St 11:51  Beyoncé vydává nejen alba, ale také whisky. Pomůže to zvýšit zisky LVMH? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
11.10.2024  Inflace se po létě vzdaluje od inflačního cíle Radoslav Jusko (Ronda Invest)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688