Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.08.2024 08:05:47

Dozvuky zasedání ČNB a očekávaná data z trhu práce v USA (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z hlediska globálních trhů bude dnešní hlavní událostí zveřejnění červencových statistik z amerického trhu práce (NFP report), od kterých očekáváme další silný údaj. Ani to by ale nemuselo Fed odradit od brzkého zahájení snižování úrokových sazeb. Stále výrazné přírůstky zaměstnanosti podle NFP totiž v poslední době relativizují naopak slabé údaje z šetření mezi americkými domácnosti. Na korunovém trhu pravděpodobně bude rezonovat včerejší zasedání ČNB, na kterém bankovní rada snížila repo sazbu o 25 bb na 4,50 %. Podrobnější vysvětlení rozhodnutí a další informace ohledně nové prognózy centrální banky dnes nabídne setkání s analytiky a publikace shrnutí letní Zprávy o měnové politice.

Růst zaměstnanosti v USA zůstává silný, alespoň optikou NFP

Tvorba pracovních míst ve Spojených státech zůstala podle našeho odhadu v červenci obdobná jako o měsíc dříve. Očekáváme 210 tis. nových pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP), což je lehce pod dosavadním průměrem letošního roku ve výši 222 tis., avšak nad tržním konsenzem, který činí 175 tis. Zajímavá je z pohledu hodnocení celkové kondice amerického trhu práce v poslední době pozorovaná rozdílnost mezi výsledky NFP reportu a šetření domácností, které oproti NFP indikuje výraznější ochlazování trhu práce. Oproti průměrnému měsíčnímu přírůstu zaměstnanosti v roce 2023 ve výši 157 tis. totiž tato statistika spadla za první letošní půlrok v průměru na pouhé 3 tis. Nejednoznačná data o zaměstnanosti v kombinaci s postupně rostoucí mírou nezaměstnanosti, která byla v červnu (4,1 %) nejvyšší od října 2021 jsou pravděpodobně z pohledu Fedu dostatečně silnými indikacemi o zmírňování napětí na trhu práce. To mu ve výsledku pravděpodobně umožní, aby začal se snižováním úrokových sazeb v září, jak ostatně naznačil jeho šéf na středečním zasedání.

Zmírnění tempa snižování sazeb ČNB koruně prospělo

Bankovní rada ČNB včera jednomyslně rozhodla o snížení klíčové dvoutýdenní repo sazby o 25 bb na 4,5 %. Po čtyřech sníženích o 50 bb v řadě tedy došlo ke zmírnění tempa uvolňování měnové politiky. Finanční trhy přisuzovaly před zveřejněním rozhodnutí bankovní rady zhruba stejnou pravděpodobnost snížení o 25 i 50 bb, varianta mírnějšího „cutu“ tak byla pro korunu pozitivním signálem. Česká koruna v návaznosti na jestřábí vyznění zasedání posílila o 0,3 % na 25,35 CZK/EUR. Nová prognóza centrální banky přinesla přehodnocení úrokové trajektorie směrem nahoru. V jetřábím duchu se nesla i tisková konference guvernéra Michla, na které mimo jiné uvedl, že případné mírné podstřelení inflačního cíle (z důvodu příliš restriktivních měnových podmínek) by bankovní radě nevadilo a je naopak „mírně vítané“. Naší prognózu ponecháváme beze změny. Na všech zbylých zasedáních v letošním roce očekáváme snížení úrokových sazeb o 25 bb a na jeho konci by tak repo sazba měla dosáhnout 3,75 %. Terminální výši repo sazby v současném cyklu měnové politiky nadále odhadujeme na 3,5 % a k jejímu dosažení by podle nás mělo dojít v únoru příštího roku. Více ke včerejšímu zasedání zde: https://bit.ly/CNB_Aug24_CZ.

Deficit tuzemského státního rozpočtu ke konci července dosáhl 192,3 mld. CZK. Oproti 178,6 mld. CZK v červnu se tedy meziměsíčně prohloubil o 13,7 mld. CZK. Z hlediska sezónnosti v červenci dochází tradičně k meziměsíčnímu snížení nekumulovaných příjmů i výdajů. V posledních čtyřech letech měl v tomto měsíci s výjimkou loňského roku deficit tendenci se mírně prohlubovat a letošní výsledek se tedy nedávné historii nijak zásadně nevymyká. Celkově je podle nás celoroční deficit státního rozpočtu ve výši 250 mld. CZK stále dosažitelný, byť rizika jsou vychýlena spíše ve směru hlubšího schodku. Více píšeme zde: https://bit.ly/3LPGzYg.

Data ze Spojených států včera zklamala, dolar ale svoje silné pozice udržel. Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl téměř ročního maxima (249 tis.). Současně data za Q2 24 ukázala na rychlejší než očekávaný růst produktivity práce (2,3 % q/q, vs. oček. 1,8 % q/q), což přispělo k výraznějšímu zmírnění dynamiky jednotkových mzdových nákladů (0,9 % q/q anual. vs. oček. 1,7 % q/q anual.), a tím i inflačních tlaků. Za odhady zaostal i ISM index aktivity ve zpracovatelském průmyslu, který byl v červenci nejnižší od loňského listopadu (46,8 b.). Dolar však v páru s eurem i přes tato data zpevnil o 0,2 % na 1,079 USD/EUR.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 13:17  Komentář Moore: Nezaměstnanost zůstala v srpnu stejná Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 11:20  Mírné ochabování pracovního trhu pokračuje Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po 10:04  Analytik Petr Lajsek komentuje americkou nezaměstnanost. Jaký vliv mohou mít… Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

04.06.2024Ve vleku dat z trhů práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.02.2024Dozvuky zasedání ČNB a revize CPI v USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688