mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.07.2024 12:17:00

Varování před letními požáry v Chorvatsku

30.07.2024 / 15:57 | Aktualizováno: 31.07.2024 / 12:17

S ohledem na vysoké teploty, které v Chorvatsku během letních měsíců panují a na nedostatek srážek, upozorňujeme naše občany na možnost zvýšeného výskytu požárů prakticky po celém území Chorvatska. Požáry jsou v letních měsících v Chorvatsku relativně běžným jevem, avšak ve většině případů nejsou důvodem k obavám během letní dovolené. Obezřetnost je nicméně vždy na místě.

Našim občanům proto i v těchto situacích doporučujeme registraci do systému Ministerstva zahraničních věcí „Drozd“, prostřednictvím kterého v případech, kdy hrozí nebezpečí, naše občany kontaktujeme. 

V případě požáru je zapotřebí v první řadě brát ohled na vlastní bezpečnost a pokud možno se co nejdříve dostat do bezpečné vzdálenosti, odkud je třeba obratem informovat příslušné záchranné složky, a to nejlépe prostřednictvím mezinárodní linky 112. Hašení požáru patří především do rukou profesionálů, proto doporučujeme nevystavovat se zbytečnému riziku a podniknout v nutných případech pouze neodkladné kroky, které neohrozí vlastní zdraví a bezpečnost.

Chorvatsko má velmi dobře organizovaný záchranný systém, jehož součástí jsou kromě dalších složek (policie, záchranná služba, civilní ochrana atd.) i profesionální a dobrovolní hasiči. Důležitou pomocí zejména při hašení rozlehlých lesní požárů jsou hasící letadla, a to 4 letadla Canadair CL-415, dále 6 letadel typu Air Tractor AT-802 a helikoptéra Mi-171Sh. Kromě hasicích letadel jsou využívána i speciální vozidla určená k hašení požárů v nepřístupném terénu, společně s bezpilotními prostředky a systémem kamer s vysokým dosahem a rozlišením. Díky schopnosti rychlé detekce požáru a okamžitému nasazení požárních letadel se tak daří velkou většinu požárů uhasit bez toho, aniž by docházelo k ohrožení zdraví či majetku.

V řadě případů bohužel chorvatským hasičům komplikují práci diváci, kteří pořizují z jejich zásahu videa či fotografie a kteří v rámci snahy o co nejlepší záběr dostávají do ohrožení sami sebe, ale také zasahující záchranáře. Zvláště upozorňujeme na přísný zákaz použití dronů a jiných bezpilotních prostředků na místech, ve kterých probíhá zásah. Drony a jiné bezpilotní prostředky zásadním způsobem ohrožují zejména piloty hasících letadel, kteří se v rámci speciálních manévrů přibližují nad místa zásahu. V případech, kdy dojde k narušení práce hasičů použitím dronů (či jiným závažným způsobem), velmi nekompromisně postupuje i chorvatská policie, která může zahájit trestní stíhání osob, které se takového jednání dopustily.

Pokud se dostanete do blízkosti požáru, doporučujeme všem občanům, aby se bezpodmínečně řídili pokyny záchranných složek. Současně je dobré mít i co nejpřesnější informace o aktuální situaci. Ty v řadě případů poskytnou přímo místní občané (majitelé apartmánů, personál hotelu apod.), dobré je sledovat také ověřené informace z webu Chorvatského hasičského sboru či otevřených zdrojů a místních médií, pro jejichž překlad do češtiny lze využít například automatické překladače.

Pro přehlednost jejich seznam uvádíme níže:

Chorvatský hasičský sbor
https://hvz.gov.hr/

Noviny a zpravodajské servery:
https://www.jutarnji.hr/

https://dnevnik.hr/

https://slobodnadalmacija.hr/

https://drozd.mzv.gov.cz/

 


AKTUÁLNÍ SITUACE A POŽÁRY:

 

Požár v oblasti obce Tučepi (Splitsko-dalmatinská župa)

Dne 30.7.2024 propuknul ve večerních hodinách požár v blízkosti obce Tučepi, nedaleko Makarské, kde hoří tráva a lesní porosty. Silný vítr požár velmi rychle šířil směrem k Národnímu parku Biokovo a jižně směrem k obci Podgora. Vzhledem k tomu, že jde o hustě osídlenou oblast navíc v sezoně velmi vyhledávanou turisty, byly k hašení požáru okamžitě nasazeny všechny dostupné jednotky hasičů včetně pomoci z ostatních chorvatských žup. Na hašení požáru se podílí přes 240 hasičů s 58 hasícími vozy a od ranních hodin jsou nasazeny rovněž hasicí letadla typu Canadair. Hasičům se daří požár odklonit od obytných budov a bezprostřední riziko pro zdraví obyvatel či osob nyní nehrozí. Vzhledem k hašení a nasazení hasicích letadel však byla dočasně odpojena elektřina od obce Tučepi až po obec Drvenik. Bez elektřiny se ocitly rovněž menší vesničky v kopcích nad Tučepi, kde došlo k poškození trafostanice.

Podle informací hasičů se daří dostat požár pod kontrolu a na místě byl neměl být aktuálně otevřený oheň. Hasiči zůstávají na terénu a pokračují v hašení a sanaci místa, k okamžitému zásahu zůstává na letišti ve Splitu připraveno i jedno hasicí letadlo.

Českým občanům nacházejícím se v oblasti požáru nicméně nadále doporučujeme zvýšenou obezřetnost. V případě zhoršení situace důrazně doporučujeme řídit se pokyny záchranných složek a nevystavovat se zbytečnému riziku.

 

Požár v blízkosti obce Skradina (Šibensko-kninská župa)

 

Postupně se zlepšuje situace v blízkosti obce Skradina, kde od včerejšího odpoledne probíhá hašení požáru borových lesů a travního porostu. Požár zasáhl plochu o velikosti cca 780 ha. Na hašení požáru se podílelo 9 hasicích letadel a 163 hasičů z přilehlých žup, hašení požárů zatím nadále probíhá.

 

 

V případě ohrožení mohou naši občané využít nonstop nouzovou linku MZV na tel. +420 222 420 222.

 

Canadair

Canadair







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688