Colliers (Colliers)
Reality  |  30.07.2024 11:58:01

Dramatický růst cen skladů v Česku narazil na strop, poptávka klesá

sklad ilustrační

Nájemné skladových prostor v České republice se za posledních pět let zdvojnásobilo, aktuálně však dosáhlo svého vrcholu. Vliv na to mají i propady obratů tuzemských eshopů, kvůli nimž se řada společností snaží zmenšovat své skladové plochy, případně se častěji zajímá o nájemní smlouvy na kratší období. Vysoké ceny navíc odhánějí nájemce do sousedních zemí, které jsou až o třetinu levnější a nabízí širší výběr prostor. Neobsazenost za hranicemi ČR se totiž dle expertů ze společnosti Colliers pohybuje kolem 5 %, což je ve srovnání s českými 2,9 % výhoda.

Ceny skladů se začínají korigovat

Za sklady nájemci zaplatili před pěti lety o polovinu míň než v posledních měsících. Zdražování zasáhlo celou Evropu, nicméně v případě Česka byla situace ještě posílena vyčerpáním dostupných prostor, což logicky podpořilo další navýšení jejich cen.

Důvodem, proč ceny narazily na strop právě teď, je skutečnost, že dosavadní stav dramatického růstu ohrožoval konkurenceschopnost Česka v porovnání s okolními státy. Jak se ukázalo, v některých lokalitách byly ceny opravdu přepálené přetlakem poptávky a nyní dochází k jejich normalizaci. Trh se saturoval a jsme svědky korekcí cen. Svou roli také hraje poměrně drastický pokles poptávky, na který se pronajímatelé snaží reagovat,“ vysvětluje Miroslav Kotek, vedoucí oddělení průmyslových nemovitosti ve společnosti Colliers, a dodává: „Korekce cen nájmů je patrná zejména kolem Prahy, kde nejlepší prostory dosahují ceny kolem 7 € za metr čtvereční, zatímco v regionech si ceny drží úroveň kolem 6 €.“

Krátkodobé nájemní smlouvy novým trendem

V kontextu snižující se poptávky po skladových prostorách se objevuje další klíčový trend – rostoucí zájem o krátkodobé nájemní smlouvy. Podle Colliers je tento trend způsoben několika faktory. V prvé řadě jde o ekonomickou nejistotu, která vede firmy k preferenci flexibility, aby mohly rychle reagovat na měnící se tržní podmínky a minimalizovat rizika. Dalším hybatelem jsou problémy v e-commerce sektoru – pokles růstu a zvýšené náklady nutí společnosti přehodnotit své skladové kapacity a přizpůsobit se novým potřebám. Změny v globálních dodavatelských řetězcích a narušení způsobená pandemií také přispívají k potřebě flexibilnějších skladových řešení, aby se firmy mohly rychle přizpůsobit výkyvům v dostupnosti surovin a výrobků. Tyto faktory dohromady vytvářejí prostředí, ve kterém krátkodobé nájemní smlouvy nabízejí potřebnou flexibilitu a adaptabilitu.

Pokud nájemce požaduje podmínky, které se výrazně odlišují od tržního standardu, respektive jsou výrazně pod ním, bude mít situaci hledání pronájmu výrazně ztíženou. Developeři a majitelé nemusí být ochotni uzavírat takové smlouvy ani v období slabší poptávky. Kratší nájemní smlouva logicky může znamenat vyšší nájem nebo menší ochotu majitele vyjednávat o slevě či výši pobídek. Na druhou stranu zaznamenáváme ochotu pronajímatelů jít potenciálním nájemcům vstříc v jiných aspektech – řeč může být o vybavení prostor či jiném zatraktivnění nájmu,“ dodává Miroslav Kotek s tím, že standardně se smlouvy uzavírají na 5 let, v současné době však firmy často preferují 3 roky.

Budoucí vývoj a konkurenceschopnost: Zasáhnout musí i stát

Do budoucna se očekává, že trh s komerčními nemovitostmi, zejména v oblasti skladových prostor, bude i nadále procházet postupnou korekcí cen. Očekávají se menší výkyvy v cenách, a to jak směrem nahoru, tak dolů, bez drastických změn v desítkách procent. Poptávka po skladech sice v porovnání s předchozími silnými roky zpomalí, avšak potřeba skladových a výrobních prostor zůstane stabilní. Pro zajištění konkurenceschopnosti českého trhu bude nezbytné, aby stát podpořil další rozvoj, například úpravou podmínek zaměstnávání cizinců a zrychlením budování silniční infrastruktury.

V současném dynamickém tržním prostředí je klíčové, aby firmy plánovaly s dostatečným předstihem a byly v neustálém kontaktu s trhem. Schopnost rychle se rozhodovat a reagovat na nové příležitosti je zásadní, protože trh se mění rychle a možnosti mohou být otevřeny jen krátkou dobu,“ uzavírá s doporučením Miroslav Kotek.

Skupina Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) je přední diverzifikovaná společnost poskytující profesionální služby a správu investic. Naše společnost působí v 62 zemích a 17 000 podnikavých profesionálů spolupracuje na poskytování odborného realitního a investičního poradenství klientům. Již více než 27 let přináší naše zkušené vedení s významným vnitřním podílem akcionářů složené roční investiční výnosy ve výši 20 %. S ročními příjmy ve výši 4,1 miliardy dolarů a více než 50 miliardami dolarů spravovaných aktiv společnost Colliers maximalizuje potenciál nemovitostí a reálných aktiv, aby urychlila úspěch našich klientů, našich investorů a našich lidí.

Více informací na: www.colliers.com/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   0:00  Zkrácený týden v USA Libor Stoklásek (AlgoImperial)

Přečtěte si také:

03.07.2024Češi narazili na strop dobrovolných úspor energií Tisková zpráva (Tisková zpráva)
09.11.2023V CEE se staví 5 milionů metrů skladů, z toho čtvrtina v Česku Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)
04.04.2023Sodexo Benefity: Ceny obědů narazily na svůj strop Tisková zpráva (Tisková zpráva)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688