Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.07.2024 09:34:52

Máte pocit, že vám ujel AI vlak? Na tyto čtyři akcie ještě není pozdě

Propásli jste boom v oblasti umělé inteligence (AI) a pouze sledovali, jak ceny akcií společností jako NVIDIA nebo AMD letí vzhůru? Pokud jste dosavadní jízdě jen přihlíželi, nezoufejte, protože určitě nejste sami. A nemusí být pozdě, najdou se totiž firmy, které by z růstu v oblasti AI měly významně těžit, ale nebyly v "prvním sledu" dosavadní investiční horečky spojené s umělou inteligencí.

Přehlížená oblast, která může mít velký potenciál? Přece energetika! Samotná NVIDIA prodala v prvním kvartálu stovky tisíc čipů s příkonem 700 wattů. Nové, výrazně výkonnější čipy mají mít příkon téměř dvojnásobný. Bez elektřiny se tedy žádný další rozmach AI neodehraje. Očekává se, že globální poptávka po energii do roku 2030 vzroste na více než dvojnásobek. Které společnosti z oblasti energetiky přitom mohou mít největší prospěch z (r)evoluce spojené s AI?

Cameco

Jaderná energetika urazila za posledních 50 let pořádný kus cesty, má to ale háček. Ze 407 jaderných elektráren, které v současnosti fungují po celém světě, jich více než polovina byla postavena před více než 30 lety. Udržovaní starých jaderných reaktorů v chodu i stavba nových elektráren přitom znamenají jediné – bude potřeba uranBez uranu se nebude vyrábět více energie a bez energie si jen sotva lze představit další rozvoj využívání AI.

Společnost Cameco má to, co jaderné elektrárny potřebují. Hlavním předmětem podnikání firmy je těžba, úprava a prodej uranu. Jde mimochodem o mateřskou společnost firmy Westinghouse. A ta nezahálí, v současnosti vyvíjí přenosný mikroreaktor eVinci, který bude schopen dodávat dostatek elektřiny tam, kde to bude potřeba. Třeba i pro datová centra.

Cameco za poslední čtyři roky zvýšila tržby o 44 % a zisk jí narostl o ohromujících 738 %. A růstový příběh nemusí končit, v květnu americký prezident Joe Biden podepsal zákaz dovozu ruského uranu, se kterým souvisejí i vládní výdaje okolo tří miliard dolarů na odporu domácích dodavatelů. Uran z Ruska zajišťoval zhruba čtvrtinu dodávek pro americké elektrárny, potenciál nového byznysu pro Cameco je tedy zřejmý.

Cameco
zdroj: Google Finance

Vistra

Firma je jedním z největších nezávislých výrobců elektřiny v USA. Zajišťuje maloobchodní prodej elektřiny po celých USA. Elektřinu vyrábí ze zemního plynu, jádra, uhlí, i slunce a nabízí také bateriová úložiště energie.

Na území, kde firma dodává energii, je v provozu hned 104 datových center společností jako IBM, Lumen, Cogent a dalších. A tato zařízení budou v dalších letech nepochybně stále hladovější po elektřině, protože se předpokládá další prudký růst objemu využívaných a ukládaných dat.

Tržby firmě za poslední čtyři roky narostly téměř o 30 % a zisk o bezmála 200 %. Do firmy má zainvestováno zhruba 80 hedgeových fondů a akcie společnosti byly v květnu zařazeny do indexu S&P 500.

Vistra
zdroj: Google Finance

Enphase Energy

Světové vlády se zaměřují na snížení emisí skleníkových plynů a výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Datová centra pomáhající dalšímu rozvoji umělé inteligence přitom budou potřebovat stále více elektřinyKombinace politiky a poptávky po energii tak hraje do karet společnostem, jež se soustředí na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Enphase Energy navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává řešení v oblasti solární energetiky. Silnou pozici má především na trhu se solárními panely pro rezidenční nemovitosti, stále více se ale snaží pronikat i do korporátní oblasti. Což je oblast, kde se mnohé točí okolo datových center a úložišť energie.

Tržby firmě od roku 2020 vzrostly o 200 % a zisk vyskočil o 320 %. Akcie společnosti z pandemických minim přidaly bezmála 500 %, v posledních dvou letech jsou ale pod tlakem kvůli rostoucím cenám vstupů (silikáty, polovodiče) a levnému čínskému dovozu. Možná i proto může jít o dobrou nákupní příležitost, protože budoucnost solární energetiky vypadá nadějně.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/mate-pocit-ze-vam-ujel-ai-vlak-na-tyto-ctyri-akcie-jeste-neni-pozde

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688