kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  29.07.2024 14:24:00

Budiž světlo. Srpnová PechaKucha Night láká na sklo, šperk

Velká letní přehlídka skla, šperku a bižuterie Crystal Valley Week opět rozzáří Liberec. Konat se bude v posledním prázdninovém týdnu 26.–31. srpna 2024 a ponese se v duchu 300letého výročí výroby skleněných svítidel na severu Čech. Chybět v programu nebude ani tradiční sklářská PechaKucha Night. Odstartuje ve středu 28. srpna v 19:30 v Kulturním centru Vratislavice 101010.

PechaKucha Night si za dvě a půl sezóny získala pevné místo na kulturní mapě Liberce. Svižný formát, ve kterém se spíkři na pódiu střídají rychlostí šesti minut a čtyřiceti vteřin, ukazuje divákům to nejlepší z regionu i z celého Česka. Baví, ale také inspiruje. Ve spojení s přehlídkou skla, šperku a bižuterie Crystal Valley Week vytvoří plastický obraz o úspěších, ale i nezdarech tohoto tradičního řemesla severu Čech.


Na pódium se postaví mladí umělci i ostřílení matadoři, zaštítění regionální značkou Křišťálové údolí. Mezi ně organizátoři zamíchali několik zvučných jmen zpoza hranic regionu. Většina prezentované tvorby bude mít co do činění se světlem. Někteří hosté však představí jiné své neméně zajímavé výtvory.


Večer rozzáří holandský vizuální umělec Hans von Bentem, vyznačující se svérázným rukopisem, ovlivněným punkovým hnutím. Nebo Michal Škapa, zapadající do tematické mozaiky hostů svými kreacemi z neonových trubic.


Mládí reprezentují studenti Technické univerzity v Liberci. Ondřej Kábele, který na stáži v Japonsku vytvořil audiovizuální dílo později oceněné prestižní cenou Stanislava Libenského, nebo Josefína Váchová, autorka originálního Pear Paper, kombinujícího recyklované skleněné perličky a ruční papír.


Mezi ty ostřílené se rozhodně zařadí Petr Novosad, majitel nejstarší nepřetržitě fungující sklárny v Harrachově, David Ševčík, ředitel sklárny Ajeto, novoborský umělec Filip Houdek a historik umění ze Severočeského muzea v Liberci Oldřich Palata. Dva zástupce na srpnovou PechaKucha Night vysílá Preciosa. Vzhledem k tématu nemůže chybět světový výrobce svítidel Preciosa Lighting.

Zajímavý však bude i pohled do světa perel a perliček z Preciosy Ornela. Seznam všech spíkrů najdete na webu 1012plus.


„Sklářství a s ním spojená odvětví patří mezi chloubu našeho regionu. Díky tradici, kterou si zde skláři, šperkaři a další mistři vybudovali, ale i díky soudobým inovacím, na které nezapomínají. Srdečně vás tímto zvu na jejich přehlídku na patnácté liberecké
PechaKucha Night,“
dodává Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Prodej vstupenek zde: https://1url.cz/k1NUS

logolink

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688