Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  29.07.2024 13:20:21

5 nejčastějších mýtů o digitalizaci firmy

Přináší klíčové výhody, ale také rizika, a jako taková je opředena řadou mýtů. Digitalizace. Jaké nejčastější omyly a předsudky musejí experti uvádět na pravou míru?

Vedle zvýšené efektivity, snížení nákladů či lepší komunikace se zákazníky přináší digitalizace také dlouhodobé benefity v podobě přesnější analýzy dat, vyšší bezpečnosti a lepší ekologie provozů. I přes to se zvláště menší firmy potýkají s řadou nepravdivých mýtů, které proces digitalizace brzdí.

Digitalizace je drahá a nedostupná pro malé firmy

Často opakované tvrzení. Panují zbytečné obavy, že zavádění digitálních nástrojů bude příliš složité a časově náročné, pro malé a střední firmy navíc nevhodné. Mimo to ještě firmám znemožní soustředit se na svůj každodenní byznys. „Na digitalizaci je důležité se dívat jako na investici, která se může už v řádu jednotek týdnů či měsíců vrátit. Nemluvě o sekundárních efektech, jako je zrychlení zpracování zakázek, zvýšení efektivity práce nebo zlepšení komunikace se zákazníky,“ vysvětluje Adam Bárta ze společnosti DigiApp, která malým a středním firmám pomáhá se zavádění m digitalizace.

Přechod trvá roky

Další značně rozšířený mýtus mezi firmami je, že digitalizace prý trvá roky, během nichž bude provoz firmy zatížen „nadbytečnými“ úkony. „U menších firem se pohybujeme v řádu jednotek měsíců. Důležité je zaměřit se na klíčové procesy, kde digitalizace a automatizace přinese kýžený efekt za přijatelných cenových nákladů. Není smyslem digitalizovat hned všechno, vždy je důležité sledovat poměr cena/výkon,“ přibližuje Adam Bárta. Podle něj navíc běžný chod firem bývá dotčen minimálně.

Automatizace procesů je jen pro velké a bohaté

Třetím rozšířeným mýtem je přesvědčení, že digitalizace je jen pro velké firmy. Digitalizace je přitom pro každého, a to i pro začínající nebo malé a střední podniky. Je sice pravda, že u nás jsou větší firmy a korporáty v digitalizaci dál, to ale neznamená, že menším nepřináší klíčové výhody. „Konečné ceny mohou v případě menších a středních firem začínat na nižších desítkách tisíc, maximálně se dostanou na nižší statisíce, takže návratnost investice vidí velice rychle,“ upřesňuje expert.

Pořídíme nástroj a máme vyřešeno

Předposledním mýtem je přesvědčení, že pořízením digitálního nástroje, softwaru a podobně, proces digitalizace končí. Spolu s implementací technologie je však nutné změnit smýšlení lidí ve firmě. „Důležité je věnovat čas mapování aktuálního stavu firmy a diskutovat o budoucnosti byznysu, plánech a vizích. Někdy se totiž ukáže, že firma očekává, že nástroj vyřeší jejich problémy, ale někdy jen stačí optimalizovat procesy . Pokud to situace vyžaduje, nasazení nástroje může být vhodnou podporou pro dané procesy. Nicméně digitální transformace firem je hlavně o změně mindsetu, kde firma musí chápat, že jde o kontinuální a nikdy nekončící proces,“ doplňuje Adam Bárta.

Cílem digitalizace je nahradit lidi

Pátým mýtem je přesvědčení, že cílem digitalizace je nahradit lidi. Ve skutečnosti je digitalizace zaměřena na zlepšení efektivity a produktivity, nikoli na úplné nahrazení lidské síly. Technologie mohou automatizovat opakující se a rutinní úkoly, což lidem umožní zaměřit se na komplexnější a kreativnější činnosti. „Digitalizace také přináší změnu kompetencí lidí – s nástupem digitálních technologií je potřeba, aby se lidé přizpůsobili a osvojili si nové dovednosti,“ uzavírá Adam Bárta.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688