mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  29.07.2024 09:50:00

Úřad práce aktivoval projekt OUTPLACEMENT, umožní vytvoření až 1 850 míst s příspěvkem 15 tisíc Kč měsíčně

V návaznosti na ohlášené hromadné propouštění v Liberty Ostrava aktivovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Úřadem práce ČR projekt Outplacement II. Zaměstnancům s předpokládaným ukončením pracovního poměru z důvodu hromadného propouštění nabízí významnou pomoc. Ta může zahrnovat individuální poradenství, rekvalifikace a pro jejich budoucí zaměstnavatele příspěvek na mzdy až do výše 15 000 měsíčně po dobu 9 měsíců, respektive 50 % způsobilých nákladů. Program OUTPLACEMENT II je financován Evropskou unií z Operačního programu Zaměstnanost, rozpočet je 300 milionů . Zaměstnancům, kteří budou chtít zařadit do projektu, jsou k dispozici specialisté Úřadu práce, a to jak na pobočkách Úřadu práce, tak i v areálu Liberty Ostrava a to konkrétně v úterý 30. a středu 31. 7., kde budou znovu pomáhat mobilní týmy Úřadu práce, které na místě působí už od poloviny června.

Projekt Outplacement doporučuji všem zaměstnancům Liberty, ať chtějí zůstat nebo odejít, protože díky rekvalifikacím si budou moci zvýšit svoji kvalifikaci a tím pádem i hodnotu na trhu práce. Důležité je, aby se stihli registrovat i ti zaměstnanci Liberty, kteří se chystají zrušit svůj pracovní poměr k 31.7. 2024. Kromě červencové výplaty získají ještě nárok na dvě průměrné mzdy, a tedy většina dostane za červenec od Úřadu práce náhradu mzdových nároků v maximální možné výši, tj. 65 tisíc Kč. Pokud chtějí zařadit do projektu OUTPLACEMENT II, musí to stihnout ještě před ukončením svého zaměstnaneckého poměru. Proto budou zaměstnanci Úřadu práce opět plně k dispozici, děláme maximum pro to, abychom lidem na Ostravsku co nejrychleji a co nejúčinněji pomohli,“ zdůrazňuje Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce ČR.

Program OUTPLACEMENT II nabízí kapacitu téměř 2 tisíce podpořených nových pracovních míst, celkem počítá s pomocí více než 3 tisíců zaměstnanců, program zahrnuje:

- Poradenství , pomocí řízeného rozhovoru zmapuje aktuální situaci uchazeče o zaměstnání, jeho potřeby a optimální aktivity pro zvýšení šancí na dobrou práci. Zároveň poradenství standardně zahrnuje pomoc s aktualizací životopisu a motivačního dopisu, přípravu na pohovor u zaměstnavatele, pomoc s vyhledáváním vhodného pracovní místa, s oslovováním zaměstnavatelů a při výběrových řízeních.

- Rekvalifikace , včetně vykonání případné zkoušky z profesní kvalifikace. Realizované rekvalifikace budou zohledňovat aktuální požadavky trhu práce včetně průběžných dat z predikce trhu práce. Rekvalifikace se zaměří zejména na získání odborných znalostí a dovedností vyžadovaných na trhu práce.

- Příspěvek na mzdové náklady na pracovním místě může být poskytnut jen na účastníka projektu, který byl po celou dobu účasti v projektu registrován v evidenci Úřadu práce (buď jako zájemce nebo jako uchazeč o zaměstnání). Budoucímu zaměstnavateli na úhradu mzdy na tomto místě může být poskytován příspěvek ve výši až 15 000 měsíčně, a to po dobu maximálně 9 měsíců.

TISKOVÁ ZPRÁVA

Zaměstnanci Liberty Ostrava si řádně platili pojištění na sociální zabezpečení. Mají plné právo, aby si to nyní v krizi vybrali a využili naši pomoc. Rekvalifikace a dotovaná místa jim umožní získat kvalifikovanou a dobře ohodnocenou práci. Díky příspěvku mohou například i Třinecké železárny jako perspektivní investor nabrat obratem ty zaměstnance, kteří z Liberty sice odcházejí, ale pro další provoz huti jsou klíčoví. Věřím, že lidé využijí této příležitosti a využijí existující možnosti včetně těch, které jim nově nabízíme ,“ vysvětluje Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce ČR.

Od začátku problémů Liberty Ostrava zaregistroval Úřad práce 7 234 žádostí o náhradu mzdy za květen a červen, 5 634 je již vyplaceno, na zprocesování žádostí opět pracují zaměstnanci Úřadu práce po celé republice.

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688