Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  28.07.2024 13:11:50

Nový týden ve znamení zasedání FEDu, Bank of England a Bank of Japan!

Tento týden bude pro finanční trhy klíčový, protože proběhnou zasedání Federálního rezervního systému, Bank of England a Bank of Japan. Zvláštní pozornost bude věnována páteční zprávě o zaměstnanosti v USA, která poskytne důležité informace o stavu amerického pracovního trhu. Kromě toho se očekávají výsledky hospodaření významných technologických společností, které mohou výrazně ovlivnit volatilitu na akciovém trhu. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Americká centrální banka

Vzhledem k tomu, že trhy oceňují 88% pravděpodobnost snížení sazeb v září kvůli ochlazování inflace a rostoucí nezaměstnanosti, bude tento týden klíčové sledovat prohlášení předsedy Fedu Jeroma Powella. Fed ukončí své červencové zasedání ve středu a zdůraznil, že před snížením úrokových sazeb potřebuje mít jistotu, že inflace trvale směřuje k jeho 2% cíli. Páteční inflační údaje posílily očekávání, že Fed tento týden připraví půdu pro zářijové snížení sazeb. Od loňského července drží Fed svou základní sazbu v pásmu 5,25-5,50 % a od roku 2022 ji zvýšil o 525 bazických bodů.

Mzdy mimo zemědělský sektor (NFP)

Středeční prohlášení Fedu zvýší pozornost na páteční zprávu o mzdách mimo zemědělství, jelikož investoři se snaží posoudit, zda pokračovalo ochlazování na trhu práce i v červenci. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika vytvořila v červenci 177 000 pracovních míst, což je pokles oproti 206 000 v červnu. Míra nezaměstnanosti, která se za poslední tři měsíce zvýšila, by měla zůstat stabilní na 4,1 %. Před páteční zprávou budou v úterý zveřejněny údaje o počtu volných pracovních míst JOLTS.

Výsledková sezóna

V nadcházejících dnech budou zveřejněny výsledky hospodaření velkých technologických společností, což by mohlo dále rozkolísat trhy obávající se přehodnocení akcií. V úterý své výsledky představí Microsoft, ve středu Meta (mateřská společnost Facebooku), a ve čtvrtek Apple a Amazon. Pokud budou výsledky zklamáním, mohou opět vyvolat obavy, které nedávno vedly k výprodeji akcií. Silný růst technologických akcií nastavil vysoká očekávání. Alphabet, mateřská společnost Googlu, sice vykázala lepší tržby, ale obavy z rostoucích výdajů na infrastrukturu umělé inteligence snížily její akcie o 5 %.

Zasedání Bank of England

Ve čtvrtek zasedá Bank of England (BoE), a investoři se neshodují na tom, zda tvůrci politiky přistoupí k prvnímu snížení sazeb od roku 2020. Míra nejistoty je vysoká, protože klíčoví představitelé centrální banky více než dva měsíce veřejně nepromluvili kvůli pravidlům před britskými parlamentními volbami. Investoři zvažují, zda vyšší než očekávaná inflace cen služeb zabrání BoE snížit sazby z 16letého maxima 5,25 %. Minulý měsíc Výbor pro měnovou politiku hlasoval 7:2 pro zachování sazeb, ale někteří členové váhali.

Rozhodnutí Bank of Japan

Ve středu Bank of Japan (BoJ) uzavírá své poslední zasedání, kde určí svou měnovou politiku. Po náznacích vysoce postavených politiků včetně premiéra o potřebě krátkodobé normalizace politiky sílí spekulace o možném zvýšení sazeb. Slabý jen, který se na začátku měsíce odrazil od tříletého minima, se stal ústředním tématem zářijového sjezdu vládnoucí Liberálně demokratické strany. Někteří tvrdí, že BoJ může získat nejvíce peněz zvýšením kurzu jenu, zatímco jiní se obávají, že křehká ekonomika a slabý spotřebitelský sentiment by nesnesly vyšší výpůjční náklady.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial



AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688