OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  26.07.2024 12:01:43

Operace zraku v létě: časté mýty a skutečnosti

Mnoho lidí věří, že by operace zraku neměla být prováděna v létě. Tento mýtus přetrvává jak u starších lidí, kteří se chystají na operaci šedého zákalu, tak u mladších, kteří plánují laserovou korekci zraku. I když existují procedury, které se v letních měsících nedoporučují, operace očí mezi ně nepatří.

Operaci šedého zákalu lze bezpečně podstoupit kdykoliv během roku. Moderní medicína a technologie umožňují, aby byla tato operace jedním z nejčastějších a nejméně invazivních zákroků. Nejsou zde vyžadována žádná zásadní omezení před ani po operaci.

Trend, kdy pacienti nechtěli na operaci v létě, už ustupuje. Není k tomu totiž důvod. Pacient už druhý den po operaci operovaným okem vidí. Po operaci je sice potřeba dodržovat klidovější režim, ale to nijak nebrání běžným aktivitám,“ vysvětluje MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Po operaci šedého zákalu je důležité upravit některé letní aktivity. Oko se hojí přibližně měsíc a během této doby je doporučeno vyhnout se fyzicky náročné práci, zvedání těžkých břemen, zakouřenému a prašnému prostředí, koupání ve veřejných bazénech a návštěvě sauny. Venku je vhodné chránit oči slunečními brýlemi.

Odkládání operace šedého zákalu není rozumné, protože může vést ke zhoršení vidění a tím i kvality života. Starší šedý zákal také znamená tvrdší a obtížněji odstranitelnou čočku, což činí operaci náročnější a rizikovější. Delší je také doba rehabilitace.

Léto a teplé počasí vybízejí k aktivitám, které si pacienti po operaci zraku mohou lépe užít. Mladí pacienti ocení, že nemusí řešit brýle při sportu nebo čočky při plavání. Starší pacienti po operaci šedého zákalu si znovu užívají jasné vidění a barvy, což jim umožňuje být aktivnější a věnovat se svým zálibám.

Laserové operace, jako je metoda ReLEx SMILE, jsou díky moderním technologiím rychlé a šetrné. „V Očním centru Praha korigujeme dioptrie a astigmatismus nejčastěji nejmodernější metodou ReLEx SMILE. Tato metoda je pro oko nejšetrnější a nejpřesnější. Doba hojení a rekonvalescence je velice krátká a pacient se po operaci vrací téměř okamžitě do běžného života,“ říká MUDr. Andrea Janeková, FEBO, která v Očním centru Praha provádí laserové operace zraku.

Metoda ReLEx SMILE využívá femtosekundový laser, který upraví dioptrie bez narušení pevnosti a stability rohovky, což umožňuje rychlou rekonvalescenci. Po operaci je třeba se vyvarovat plavání a koupání pouze na dva týdny.

Doporučení po operaci v letním období

Dodržování pokynů lékaře a vhodná péče o oči po operaci jsou klíčem k úspěšnému zotavení a dlouhodobému dobrému zraku.

Prevence infekcí: Jednou z největších obav spojených s operacemi očí v létě je zvýšené riziko infekcí. Moderní chirurgické techniky a striktní hygienické standardy však toto riziko minimalizují. Je důležité dodržovat pokyny lékaře, jako je používání předepsaných antibiotických kapek a vyhýbání se kontaminovaným vodním plochám.

Hydratace: Pro udržení zdraví a pohodlí očí je po operaci vhodné dbát i na dostatečnou hydrataci očního povrchu pomocí umělých slz – kapek, které pomáhají zvlhčovat povrch oka a posilují tak přirozený slzný film v očích.

Ochrana před UV zářením: Po operaci mohou být oči citlivější na světlo, proto je vhodné chránit je před slunečním zářením. Sluneční brýle s kvalitním UV filtrem jsou doporučeny pro všechny pacienty, aby se snížilo riziko podráždění a poškození očí.

Cestování po operaci: Letošní dovolené nemusí být kvůli operaci zraku ohroženy. Pacienti mohou cestovat letadlem již pár dní po operaci. Důležité je dodržovat pokyny lékaře a vyhýbat se namáhavým činnostem.

 

 

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688