ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.07.2024 12:05:00

Prosazování práva EU v roce 2023: opatření Komise přinášejí výhody občanům i podnikům

Prosazování práva EU Komisí v roce 2023

Evropská komise dnes přijala výroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU. Zpráva popisuje opatření k prosazování práva EU, která Komise přijala v roce 2023, aby zaručila ochranu práv a svobod jednotlivců a podniků v EU. Označuje jak oblasti, v nichž členské státy úspěšně dosáhly souladu s právem EU, tak i oblasti, v nichž je třeba vyvinout další úsilí.

Komise dnes rovněž přijala svůj pravidelný soubor rozhodnutí týkajících se řízení o nesplnění povinnosti.

Zajišťování souladu s právem EU v roce 2023

Ze zprávy vyplývá, že v roce 2023 Komise jednala rozhodně, aby zajistila správné uplatňování pravidel EU ve všech oblastech politiky v celé EU, posílila důvěru mezi občany a podniky a usnadnila růst soudržné, spravedlivé a účinné Unie.

V minulém roce zahájila Komise 529 nových řízení o nesplnění povinnosti a uzavřela více než 1 000 případů, neboť členské státy dosáhly souladu s právem EU. 95 % uzavřených případů bylo vyřešeno v rané fázi řízení. Díky tomu, že se předejde zdlouhavým soudním sporům, mohou občané a podniky dříve využívat výhod práva EU.

Jak však ze zprávy vyplývá, pokud je to nezbytné, neváhá Komise zažalovat členské státy u Soudního dvora Evropské unie. V roce 2023 se Komise rozhodla postoupit Soudnímu dvoru celkem 82 případů nesplnění povinnosti a požádala Soudní dvůr, aby několika členským státům uložil finanční sankce ve 45 z těchto 82 případů. Jde o rekordní počet za posledních deset let, což svědčí o odhodlání Komise prosazovat právo EU.

Podpora včasného dodržování právních předpisů EU ze strany členských států

Včasné provedení pravidel EU členskými státy má zásadní význam pro zajištění práv občanů a podniků v celé EU a pro zachování účinnosti a důvěryhodnosti Unie. Zásadní význam má včasná podpora, kterou Komise poskytuje členským státům v zájmu správného provádění a uplatňování pravidel EU.

V roce 2023 poskytla Komise členským státům, podnikům, zúčastněným stranám a veřejnosti praktické pokyny ohledně toho, jak porozumět konkrétním aspektům práva EU a jak je uplatňovat. Podporovala zajištění souladu s právem EU na stovkách seminářů o provedení ve vnitrostátním právu či setkání expertních skupin a výborů uspořádaných s členskými státy. V návaznosti na hodnocení v roce 2023 vymezila Komise spolu s členskými státy způsoby, jak zlepšit provádění směrnic. Prostřednictvím Nástroje pro technickou podporu Komise podpořila budování administrativních kapacit v členských státech, a přispěla tak k zajištění správného provádění právních předpisů a politik EU.

Posílení udržitelného a konkurenceschopného hospodářství 

Komise v roce 2023 i nadále odhodlaně chránila integritu jednotného trhu, například zajišťováním volného pohybu zboží v odvětví zemědělství a stavebnictví. Přijala rovněž dalekosáhlá donucovací opatření k odstranění překážek pro poskytovatele služeb na jednotném trhu, na které připadá přibližně 70 % HDP i zaměstnanosti EU. Donucovací opatření Komise přispěla k většímu uznávání odborných kvalifikací v celé EU a řešení problému opožděných plateb za pořizované zboží a služby.

Jak ukazuje zpráva, Komise se zavázala zajišťovat čistou, cenově dostupnou a bezpečnou energii, aby dosáhla svých cílů v oblasti klimatu a podpořila hospodářský rozvoj. V roce 2023 přijala Komise donucovací opatření na podporu čistého ovzduší, vody a dopravy, jakož i oběhového hospodářství. Komise pomáhala členským státům a zemědělcům v rámci společné zemědělské politiky. Dosáhla pokroku v oblasti energetické unie EU a pokračovala v práci na zajištění bezpečnosti jaderné energie. Komise rovněž využila řízení o nesplnění povinnosti k podpoře bezpečnosti dodávek plynu v EU.

Poskytovat informace občanům a podnikům a pomáhat jim je klíčem k plnému využití potenciálu jednotného trhu. V roce 2023 pomohla centra SOLVIT více než 2 200 lidem a podnikům s jejich problémy, přičemž bylo vyřešeno více než 88 % otevřených případů. Služba Vaše Evropa – Poradenství, která občany a podniky informuje o jejich právech na jednotném trhu, byla konzultována více než 26 000krát. Your Europe (Vaše Evropa) pak byla nejoblíbenější internetovou stránkou Komise s 32 miliony návštěvníků za rok.

Prosazování společných hodnot EU, základních práv a právního státu

Komise jednala rozhodně s cílem prosazovat právní stát, hájit demokratické hodnoty a vymáhat právní předpisy proti diskriminaci v celé EU. Podnikla kroky k zajištění toho, aby členské státy plně provedly pravidla EU týkající se ochrany dětí, práv spotřebitelů, přeshraniční ochrany pacientů a bezpečnější dopravy.

Komise posílila provádění politiky evropské bezpečnostní unie a zahájila či dále vedla řízení o nesplnění povinnosti s cílem zlepšit dodržování pravidel EU v oblasti migrace a azylu ze strany členských států.

Donucovací opatření Komise v roce 2023 přinesla konkrétní zlepšení v oblasti práv občanů. Členské státy posílily ochranu spotřebitelů, zaručily práva oznamovatelů a pokročily v kriminalizaci nenávistných verbálních projevů. Prosazování pravidel EU rovněž zajistilo lepší ochranu práv pracovníků a spravedlivější pracovní podmínky.

Souvislosti

Od roku 1984 předkládá Komise na základě žádosti Evropského parlamentu výroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU během předchozího roku. Evropský parlament následně ke zprávě Komise přijímá usnesení.

V rámci rozdělení povinností mezi evropské orgány nese Komise obecnou odpovědnost za zahájení legislativního procesu.

O návrzích Komise rozhoduje Evropský parlament a Rada. Členské státy pak odpovídají za včasné a správné uplatňování a provádění práva EU ve svém vnitrostátním právním řádu.

Okruh nakonec uzavírá Komise: ta, jakmile jsou návrhy přijaty jako právní předpisy EU, sleduje, zda členské státy tyto právní předpisy správně uplatňují, a může podniknout příslušné kroky, pokud tomu tak není.

Další informace

Výroční zpráva o kontrole uplatňování práva EU

Internetové stránky k výroční zprávě o kontrole uplatňování práva EU

Výroční zpráva o kontrole uplatňování práva EUinformativní přehled


Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688