Inzerce (Inzerce)
Investice  |  25.07.2024 14:45:45REKLAMA

Zbytek roku bude zajímavý jak na trzích, tak i v rámci novinek u XTB, říká Vladimír Holovka

XTB PR článek Vladimír Holovka

Léto je, podobně jako pro většinu z nás, i pro mnohé firmy uvolněnějším obdobím, ve kterém se zhodnocuje úspěšnost prvního pololetí a plánují se aktivity na zbytek roku. Při této příležitosti jsme zpovídali Vladimíra Holovku, obchodního ředitele české a slovenské pobočky XTB, který se s námi podělil nejen o obecná data ze světa investic, ale dal nám i náhled do plánů a statistik samotné společnosti.

Jak se v posledních letech vyvíjí zájem investorů a jejich složení?

Zájem o investování, ale i finanční gramotnost a povědomí o investicích rostou v Česku i na Slovensku již delší dobu, ale covid vše dramaticky urychlil. Každý může tento trend sledovat i v rámci našich obchodních výsledků, jelikož jsme burzovně obchodovaná firma a musíme tyto informace pravidelně zveřejňovat.

Faktorů existovala celá řada – lidé nemohli chodit ven, neměli pořádně kde a za co utrácet, a proto se přesouvali k online „koníčkům“. Investování bylo jedním z nich. Důvodem byl také všeobecný zájem o trhy a jejich značně volatilní období, ve kterém řada lidí spatřila životní příležitost. Dalším faktorem byly také vládní podpory a pumpování likvidity do trhů. Jak říkám, těch aspektů v době covidu tam bylo vícero, ale téměř všechny hrály do karet zájmu o trhy, investování i trading.

Dalším významným trendem je neustálé omlazování klientské základny. Věk naší cílové skupiny v posledních letech rychle klesá, což je velmi pozitivní. Poukazuje to na skutečnost, kterou popisuji v první větě své odpovědi – totiž že finanční gramotnost a povědomí o investicích jsou u nás na vzestupu a mladá generace se o tyto věci zajímá již od útlého věku.

Jak byste zatím zhodnotil rok 2024?

Co se týče vývoje na akciových trzích, prozatimní vývoj hodnotím samozřejmě velmi pozitivně – vždyť hlavní akciové indexy v roce 2024 zatím výrazně rostou. S&P 500 se YTD pohybuje okolo 20% zhodnocení. Až nyní v posledních dnech se nám možná rozjíždí významnější korekce, v jejímž čele stojí hlavně technologické společnosti a jejich nejisté kvartální výsledky či další (převážně makro) aspekty.

Z pohledu XTB pak vnímám dosavadní průběh letošního roku také velmi pozitivně – jsem přesvědčen o tom, že se nám v prvních šesti měsících podařilo posunout naše služby opět na vyšší úroveň. Spustili jsme naplno službu Investiční plány, díky které mohou lidé investovat do ETF pasivně a bez transakčních poplatků. Přidali jsme službu úročení neinvestovaných prostředků, což také klienti velmi ocenili vzhledem k vysokým úrokovým sazbám a trhům poblíž historických maxim. V neposlední řadě jsme přidali do nabídky také ETF na Bitcoin, a to hned od prvního dne, kdy to bylo možné.

Jaké instrumenty jsou mezi českými a slovenskými klienty v tuto chvíli nejpopulárnější?

V tomto ohledu se už delší dobu nic moc nemění – mezi nejpopulárnější instrumenty se řadí ETF, a to zejména na hlavní americké akciové indexy (S&P 500, Nasdaq), ale také z Evropy či populární světový fond MSCI World. Hned po ETF se samozřejmě řadí jednotlivé akcie, kde jsou také nejběžnějšími volbami tituly z tzv. Magnificent 7 , ČEZ a další populární společnosti.

Čemu by měly klienti XTB věnovat pozornost teď letních měsících?

V první řadě stále trhům! Klasická okurková sezóna s nudnými tržními pohyby se nám opět nedostavuje, na trzích je naopak stále hodně živo. Ve světě se toho děje opravdu hodně a myslím, že právě nyní se vyplatí finanční trhy sledovat a aktivně se jich účastnit. Zkušenosti, které z toho mohou tradeři a investoři získat, jsou k nezaplacení. A to myslím doslova – můžete mít peněz kolik chcete, ale čas nevrátíte. Tržní situace, které se odehrávají každý den, jsou unikátní a znovu se opakovat nebudou.

Samozřejmě je potřeba myslet také na teoretické znalosti, s čímž se v XTB snažíme investorům i traderům pomoci. Máme připravené videokurzy, e-booky, články a další obsah, a to jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Z těch nejnovějších stojí jistě za zmínku např. e-book „Jak koupit či prodat zlato u XTB“, videokurz s názvem „Trading pro začátečníky“ nebo prostě navštivte sekci Vzdělání na našem webu .

Co nám můžete prozradit o plánech XTB na zbytek roku 2024?

Plánů máme celou řadu, rozhodně nechceme v oblasti vývoje našich služeb polevit z tempa, které jsme nasadili již v minulém roce, a ve kterém jsme pokračovali v první polovině letošního roku. Do konce roku na tento trend navážeme a představíme nové instrumenty (např. dluhopisy), produkty (např. eWallet), vylepšení funkčnosti a spolehlivosti aplikace (např. nové servery), bezpečnostní funkce (např. 2FA) a řadu dalších. Zároveň pokračujeme v implementaci důchodových investičních produktů (v našem případě DIP), po kterých evidujeme mezi našimi klienty značnou poptávku v rámci celé Evropy.

V nedávné době jsme také dokončili projekt stavby studia přímo v našich pražských kancelářích, takže brzy plánujeme pozvednout produkční hodnotu našeho videoobsahu. V souvislosti s tím zvažujeme také zcela nové formáty, na které se můžete těšit na našem YouTube i dalších platformách. Obsah je pro nás stále prioritou a chceme si udržet jistou kontinuitu – proto se můžete těšit na již tradiční listopadovou Online investiční konferenci a mnoho dalšího z dílny XTB.

A co dlouhodobý horizont? Kam chce XTB směřovat v nejbližších letech?

V kontextu nedávno spuštěných produktů, jakými jsou Frakční akcie nebo Investiční plány, a také v kontextu plánovaných produktů, které jsem popsal výše, jsme započali cestu vstříc transformaci do tzv. investiční „superaplikace“. Chceme doručit opravdu univerzální službu, která pokryje potřeby všech typů investorů. V tomto ohledu máme ambici stát se jedničkou evropského trhu.

Pro více informací navštivte: https://www.xtb.com/cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688