Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  24.07.2024 10:19:24

Většinu Čechů trápí vývoj finanční situace. Ztratili 5 let

Meziroční růst HDP byl v 1. kvartálu 2024 na úrovni 0,3 %. Průměrná hrubá měsíční mzda se bude ještě delší dobu zotavovat po následcích loňské dvouciferné inflace. Ve stejném období se pohybovala na 43 941 Kč.

Reálný ekonomický vývoj přitom silně ovlivňuje zejména očekávání spotřebitelů. V případě skepse obyvatel budou maximalizovány úspory, dojde tak k nižšímu HDP a spirála se skutečně roztočí směrem, kterého se občané obávají.

Kdo je na tom finančně nejhůř? Zejména dvacátníci – ty trápí ceny bydlení a v této věkové skupině je nejmenší zastoupení těch, kteří očekávají zlepšení finanční situace v nadcházejícím roce. Tzv. generaci Z v negativismu podporuje politická nestabilita a globální konflikty. Ostatně je finanční situace globálně silně ovlivňována stále probíhající Válkou na Ukrajině.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak ze začarovaného kruhu ven?

Nepropadejme typickému čecháčkovství a tedy negativismu. Budoucí vývoj ekonomiky je do značné míry v našich rukách. Zásadním faktem je to, že finanční situace českých domácností se zlepšuje už druhým rokem v kuse (od září 2022).

Schopnost šetřit taktéž roste mezi všemi věkovými skupinami, což je vstupním bodem pro stočení vývoje do růstového trendu. Ať už bylo posledních pár let sebenáročnějších, výsledky ze sčítání lidu v roce 2022 dokázaly, že průměrné čisté roční příjmy na osobu se zvyšují (v roce 2022 dosáhly 259 900 Kč, meziročně o 7,7 % více). Tuto statistiku zvyšují zejména mladí jednotlivci, popřípadě dvojice bezdětných dospělých.

 

 

 

 

 

 


V případě, kdy jsou české domácnosti schopné měsíčně ušetřit část svých peněz (70 % domácností se nepovažuje za chudé), místo samotného šetření je možné je efektivně investovat. Mýtus, že investování je jen pro bohaté je dávno překonán. Z bohaté nabídky investičních produktů je možné objevit i varianty, kdy lze začít i jen s tisícovkou. Investováním peněz je spoříte, přitom efektivně zhodnocujete a stále přispíváte ekonomické spirále směřovat vzhůru.

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 80 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 11:21  Akcioví investoři mají vysoká očekávání Mgr. Timur Barotov (BHS)
Út 10:17  Průměrná mzda (2. čtvrtletí 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Po   9:05  Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
30.08.2024  Jak využít současnou ekonomiku pro efektivní investování? Radoslav Jusko (Ronda Invest)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688