Banky.cz (Banky.cz)
Běžné účty  |  23.07.2024 15:45:37

Přehled bezpečnostních rizik v roce 2024 při každodenním používání běžných bankovních účtů

V roce 2024 jsou běžné bankovní účty nezbytnou součástí života většiny lidí. Přestože moderní technologie a pokroky v zabezpečení bankovních systémů výrazně zlepšily ochranu uživatelů, stále existují bezpečnostní rizika, která je třeba brát v úvahu. Odborníci ze serveru Banky.cz dali dohromady nejvýznamnější rizika spojená s každodenním používáním běžných bankovních účtů.

Lidský faktor

Obecně bohužel platí, že nejčastější příčinou úspěšných útoků na bankovní účty jsou pochybení na straně jednotlivců. Například Nikola Engelmann z portálu Arecenze.cz, uvádí, že přestože zabezpečení ze strany bank nezaručí 100% ochranu, k útokům dochází nejčastěji kvůli chybě na straně klienta. Nejčastější konkrétní příčiny a druhy útoků si rozebereme níže.

Kybernetické útoky

Kybernetické útoky zůstávají jedním z největších rizik pro bankovní účty. Hackeři využívají stále sofistikovanější techniky, jako jsou phishing, malware nebo ransomware, aby se dostali k citlivým údajům.

1. Phishing je jednou z nejčastějších metod útoků, při kterých se útočníci snaží získat přihlašovací údaje uživatelů prostřednictvím podvodných e-mailů nebo zpráv, které se tváří jako legitimní komunikace od banky. Tyto zprávy často obsahují odkazy na falešné webové stránky, které vypadají autenticky, ale slouží pouze k získání citlivých informací. Přestože by se mohlo zdát, že se jedná o dávno překonaný způsob podvodů, stále hrozí zejména mezi seniory a méně zkušenými uživateli internetu.

2. Malware je škodlivý software, který může infikovat zařízení uživatele a sledovat jeho činnost, včetně přihlašovacích údajů k bankovnímu účtu. Tento software se může šířit prostřednictvím infikovaných příloh e-mailů, falešných aktualizací softwaru nebo nedůvěryhodných webových stránek.

3. Ransomware je typem kybernetického útoku, při kterém útočníci zašifrují data uživatele a požadují výkupné za jejich odemčení.

Sociální inženýrství

Sociální inženýrství je metoda, při níž útočníci manipulují lidi, aby získali přístup k citlivým informacím. „Jde například o telefonické podvody, kdy se útočníci vydávají za zaměstnance banky a požadují přihlašovací údaje nebo jiné citlivé informace. Často se spoléhají na vytváření pocitu naléhavosti nebo strachu, aby oběti přiměli k rychlému jednání bez přemýšlení,“ popisuje Petr Jermář, specialista portálu Banky.cz.

Odcizení fyzických zařízení

Odcizení fyzických zařízení představuje další riziko. Pokud je vám odcizen laptop, tablet nebo mobilní telefon, který obsahuje uložené přihlašovací údaje k bankovnímu účtu, může útočník snadno získat přístup k bankovnímu účtu oběti. „Proto je důležité mít na zařízeních nainstalovány bezpečnostní opatření, jako je šifrování dat a dvoufaktorová autentizace,“ radí Petr Jermář.

Slabá hesla

Slabá hesla a opakované používání stejných hesel na více platformách zvyšují riziko prolomení zabezpečení. Pokud útočník získá heslo k jednomu účtu, může se pokusit použít stejné heslo k přístupu k bankovnímu účtu. Je tedy důležité používat silná, jedinečná hesla pro každý účet a pravidelně je měnit.

Veřejné Wi-Fi sítě

Neopatrné chování na veřejných Wi-Fi sítích je dalším rizikem. Veřejné Wi-Fi sítě mohou být snadno napadeny, což umožňuje útočníkům odchytit data přenášená mezi uživatelem a bankou. Uživatelé by měli být obezřetní při používání veřejných sítí a měli by využívat VPN (virtuální privátní síť) pro zabezpečení svého připojení.

Bankovní aplikace třetích stran

Riziko spojené s bankovními aplikacemi třetích stran je dalším faktorem. „Tyto aplikace často vyžadují přístup k bankovním účtům uživatelů, což zvyšuje riziko zneužití dat. Je důležité vybírat aplikace pouze od důvěryhodných vývojářů a pečlivě číst recenze a podmínky používání,“ uzavírá Petr Jermář z Banky.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.01.2024Běžný účet vzrostl (12.1.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688