Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.07.2024 06:07:23

Další Insider prodeje na akciích Pilulka. Firma svolává valnou hromadu

Akcie společnosti Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA) procházejí obchodně nejdivočejším obdobím ve své dosavadní necelé 4leté historii na pražské burze. Obchodování lze vyhodnotit jako vysoce spekulativní, když investorům se evidentně nedostávají všechny relevantní informace, které by měly. A pokud jsou příp. nakonec zveřejněny, tak s nezvykle velkou časovou prodlevou. Zavdává to logicky prostoru pro možné zneužití neveřejných informací při obchodování. Čistotě domácího kapitálového trhu to zkrátka rozhodně neprospívá.

Od zveřejnění transakce s Tomášem Čuprem uběhly sice již více než dva týdny, stále však některé zásadní relevantní informace nebyly odtajněny. Přesto s titulem nebylo pozastaveno obchodování a zdá se, že ani ČNB nijak dle (ne)dostupných informací na aktéry netlačí. Jak jsme následně po oznámené transakci v článku predikovali, od hlavních akcionářů měly přijít regulatorní informace k uzavřeným opčním obchodům. Na ČNB je však reportovali až ve středu 17. července, navíc v nejasné podobě.

Akcie PILULKA za korunu nebo snad za sedmdesát?

Jak se z hlášení ukázalo, prodejní opce uzavřeli tři akcionáři - šéfové Martin a Petr Kasovi a člen dozorčí rady Marek Krajčovič. Regulatorní hlášení každého jednotlivce obsahuje informaci, že se jedná o „Opční smlouvu ze dne 4.7.2024“ uzavřenou mimo trh. Přestože by se mělo z logiky dřívějšího oznámení samotné společnosti jednat o prodejní opce, informace v tomto ohledu chybí. Nejvíce neurčitá/zavádějící informace v hlášení je však položka „Jednotková cena“. Položka udávající vždy hodnotu transakce k jednomu cennému papíru. Zde se investoři dozvěděli částku 1 . Vyložit si takto zveřejněnou informaci lze vlastně jen dvojím způsobem.

Buď zmiňovaní akcionáři prodali opce na každou akcii PILULKA po 1 (tedy v souhrnu vyinkasovali 1,15 mil. ) nebo tedy Čuprem získané opce umožňují akcie získat po 1 . To, že chybí informace o termínu možného uplatnění opcí, je již jen „drobnou“ další neznámou. Třeba opční smlouva skrývá třetí variantu/podmínky transakce s akciemi, z daného hlášení to však nevyplývá ani náznakem. Každopádně o vysvětlení hlášení jsme žádali v pátek mailem Investor relations společnosti Pilulka, do zveřejnění článku jsme se však žádné odpovědi nedočkali.

Investoři tak zatím z hlášení pouze vědí, že ze strany zmiňovaných třech akcionářů byly uzavřeny opční smlouvy na celkem 1,15 mil. akcií (42,5 % firmy). Tedy nejspíše na všechny, které zmiňovaní akcionáři vlastní. Zároveň bylo regulátorovi nahlášeno, že na dané akcie každému z akcionářů bylo zřízeno zástavní právo (na základě právě smlouvy ze 4.7.).

Pokud vezmeme v úvahu Tomášem Čuprem poskytnutý úvěr v případné plné výši, tedy 80 mil. , šlo by ve vztahu k uzavřeným zmiňovaným zástavám hovořit vlastně o zástavě každé akcie Pilulka v kurzu cca 69,60 . Regulatorní hlášení však v případě zástav rovněž hovoří o jednotkové ceně jen 1 .

Na čtvrtek 15. srpna svolána valná hromada

Jak už dříve společnost avizovala, valnou hromadu nesvolala v zákonném termínu do konce pololetí. Učinila tak tedy nyní na srpen, když navíc má dojít na projednání i méně tradičních bodů. Pilulka se zkrátka chce zbavit dalšího majetku, potažmo některý zastavit. V souvislosti s úvěrem poskytnutým Českou spořitelnou, u kterého dle dřívějších zpráv PILULKA neplní kovenanty, má valnou hromadou dojít k posvěcení zástav. Banka se chce jistit prostřednictvím zásob „zboží na skladě“.  

Přestože ještě před nedávnem ve Výroční zprávě PILULKA zmiňovala coby zásadní prvek své strategie kamenné lékárny, který chce dále rozvíjet, nyní má valná hromada oproti tomu posvětit prodej 2 poboček v Mikulově. Akcionáři se takto nyní tento krok dozvěděli díky kupujícímu, který požaduje schválení transakce valnou hromadou. Kupujícím je společnost ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING ovládaná skupinou Penta. Tedy nikdo jiný než v segmentu jednička na domácím trhu provozovatel lékáren Dr.Max, které loni skupině vydělaly více než miliardu korun.

To PILULKA naopak loni prodělala 177,5 mil. korun a tento hospodářský výsledek tak budou muset akcionáři mj. také na valné hromadě posvětit. Tedy měli by, avšak v samotném návrhu usnesení je přitom uvedená jiná nepochopitelná částka (172,5 mil. ), než zmiňovaný, a také i přímo i ve Výroční zprávě uvedený, hospodářský výsledek.

Neschopnost firmy zveřejňovat relevantní informace ukazuje v pozvánce na valnou hromadu i zmínka o společnosti ASVEIG Systems s.r.o. Ta přitom již od 10. července neexistuje, jelikož ji Tomáš Čupr ten den právně ovládl a zároveň přejmenoval na Growth Expert s.r.o. Tedy danou úvěrující firmu, kterou naopak PILULKA uváděla v úvodu měsíce, když však naopak ještě „neexistovala“. Teď pro změnu o ní není ani zmínka…

Člen dozorčí rady prodává se ztrátou

Alespoň jednoho včasného regulatorního hlášení se v současné době investoři dočkali. A to ze strany člena dozorčí rady Miloše Čebíka. Ten v pondělí nahlásil, že v pátek 18. července na pražské burze prodal 1 302 akcií PILULKA při průměrném kurzu 202 . Tedy vyinkasoval zhruba 263 tis. Kč. Zmiňovaný člen dozorčí rady byl přitom v mnohaměsíčním prodlení s oznámenou naopak nákupní transakcí. Jak jsme již před dvěma týdny v článku rozebírali, Čebík loni v říjnu nestandartně mimo trh nakoupil 2 302 akcií při kurzu 417 . Tedy zhruba o 200 dráže, než se tehdy obchodovaly na burze. Nyní je vlastně zčásti prodal tentokrát v porovnání kurzově o 215 levněji. Tedy na dosud, dle hlášení prodaných, vlastně prodělal 280 tis. Kč.

Graf: PILULKA LÉKÁRNY - graf kurzu akcie cz

V pondělí akcie PILULKA dále pokračovaly ve svém zpětném jižním směrování. Od v minulém týdnu zveřejněné pozvánky na valnou hromadu, potažmo zmiňovaných opčních obchodech a zástavách, tedy oslabily čtvrtou seanci v řadě. Zakončily na 162 (-10,25 %). Od výstřelu na sever z úvodu měsíce, kdy se ve středu 10. července obchodovaly až za 333 , zkrátka ztrácejí již více než polovinu hodnoty. Nakupující, kteří se tehdy nechali zlákat rádoby pozitivními neúplnými informacemi, tak nyní počítají ztráty. Otázkou stále zůstává, kdy se investoři konečně dozvědí všechny relevantní informace související s transakcemi s T. Čuprem.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
23.07. 10:10  Ať ta firma shoří (pan Spurný)
23.07. 09:26  Odpověď autorovi článku: (Hrnčíř)
23.07. 07:00  něco neskutečněho (hihak)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688