Export (export.cz)
Export  |  22.07.2024 11:08:00

Myanmar otevřel novou námořní trasu z jižního Thajska

Záplavy a sesuvy půdy v období dešťů, ale také probíhající občanský konflikt podstatně komplikují dopravu zboží kamiony do Myanmaru. Nadějí pro zlepšení a zrychlení obchodní výměny je nová námořní trasa z jižního Thajska do Rangúnu, která je zároveň administrativně jednodušší.

Ilustrační foto Shutterstock

Nové přepravní schéma spočívá v dopravě zboží do thajského Ranongu, kde je přeloženo na myanmarské lodě a přibližně za čtyři dny dopraveno do Rangúnu v režimu vnitrostátní plavby. V současné době po trase Rangún – Ranong plují oběma směry dvě lodi týdně, každá s kapacitou 60 kontejnerů. Předpokládá se další posilování této linky, zejména po chystaném rozšíření přístavu Ranong, které thajská strana zamýšlí v rámci projektu takzvaného pozemního mostu mezi Thajským zálivem a Andamanským mořem.

Jednodušší procedura i zrychlení obchodu

Nová trasa je pro exportéry výhodná zejména proto, že zboží bude do země vstupovat ve zjednodušeném režimu příhraničního obchodu jako u pozemních přechodů, nikoliv v režimu mezinárodního obchodu, který platí pro rangúnský přístav (a letiště). Při vstupu zboží do země prostřednictvím mezinárodního přístavu v Rangúnu je třeba dosud žádat o dovozní (i vývozní) povolení měsíce dopředu a po udělení licence nelze měnit složení ani cenu dodávky. Takovým podmínkám mohou vyhovět například závody zahraničních firem, které v rámci svých dodavatelských řetězců podle pravidelného harmonogramu dovážejí materiál a vyvážejí hotové výrobky. Nehodí se ale pro jednotlivé dodávky strojů a vybavení připravené na míru do konkrétního myanmarského podniku, které tvoří výraznou část českého exportu.

Čeští vývozci (a řada dalších) proto dosud využívají zdlouhavý a dražší postup, kdy se zboží doveze do přístavu v Thajsku (nejčastěji Bangkok) a odtud putuje kamiony do Myanmaru, kam vstupuje po zemi v režimu příhraničního obchodu. V případě nové vodní trasy bude zboží procházet stejnou zjednodušenou procedurou, jaká probíhá na pozemních hranicích mezi městy Ranong v Thajsku a Kawthaung v Myanmaru. Odtud dále bude přeprava posuzována jako vnitrostátní a v Rangúnu bude zboží vyloženo v domácí části přístavu bez dalších celních procedur.

Zatím jen pilotní projekt

Projekt je zatím v pilotní fázi a novou trasu využívají pouze myanmarští a thajští dopravci. Nicméně několik evropských logistických firem již požádalo o povolení užívat tuto novou linku a lze očekávat, že v nejbližších týdnech bude tato rychlejší, levnější a spolehlivější přepravní trasa dostupná také pro přepravu zboží z evropských přístavů.

Kamil Pikal, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Rangúnu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688