cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  19.07.2024 14:43:00

Nový výhled růstu HDP pro americkou ekonomiku sice zůstává beze změny, v druhé polovině letošního roku se stále očekává zpomalení tempa růstu - Globální ekonomický výhled červenec 2024 - Spojené státy

Nový výhled růstu HDP pro americkou ekonomiku sice zůstává beze změny, v druhé polovině letošního roku se stále očekává zpomalení tempa růstu. Mezi hlavní důvody pro zpomalení růstu patří především horší sentiment amerických domácností a dopad na spotřebu. Podle aktualizovaných údajů zpomalil růst spotřeby v prvním čtvrtletí na 1,5 % meziročně. Oslabení hlavního zdroje růstu je podle předběžných indikátorů očekáváno i ve druhém čtvrtletí a toto oslabení by mělo dále pokračovat i v druhé polovině roku. Na trhu práce dochází k postupnému ochlazování, kdy pomalu začíná růst nezaměstnanost a nezaměstnaným trvá déle najít si novou práci. V červnu se nezaměstnanost dostala na 4,1 % a dle odhadů se letos dostane na hodnotu 4,5 %. 

Meziroční růst spotřebitelských cen dostáhl v červnu 3 %, tedy méně oproti očekávání. Překvapil i růst jádrových cen, který se s hodnotou 3,3 % rovněž dostal o 0,1 p. b. pod očekávání trhů. Tato pozitivní zpráva se odrazila ve zvýšení sázek na první snížení sazeb americké centrální banky, ke kterému by mohlo dojít již letos v září. V meziměsíčním vyjádření index spotřebitelských cen dokonce poklesl o 0,1 %, což je první pokles od května 2020. K poklesu cen došlo především u pohonných hmot, cestovních nákladů, ojetých automobilů a nákladů na komunikaci. Dle nových výhledů by inflace měla být nižší jak v letošním, tak příštím roce.  

Současný americký prezident J. Biden se setkal v prvním televizním duelu s republikánem D. Trumpem.  Výkon současného prezidenta vyvolal mezi demokraty obavy o schopnostech současného prezidenta pro další funkční období. J. Biden z volebního klání zatím odstoupit nehodlá a dle průzkumů má nyní větší šanci na zvolení v letošních podzimních prezidentských volbách bývalý prezident Spojených států amerických D. Trump, který na víkendovém setkání s příznivci v Pensylvánii jen těsně unikl vážnému zranění.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:33  USDCHF (03.09.2024) (Graf dne) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:00  Slabší růst mezd nahrává dalšímu snížení sazeb ČNB (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:58  Růst mezd pokračuje, ale pomalejší tempo mírně zklamalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688