mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:02

Velká Británie - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

V roce 2022 dosáhl obrat britského obranného průmyslu přibližně 23 mld. GBP. Velikost britského obranného trhu se odhaduje na 51,5 mld. GBP v roce 2024 a očekává se, že do roku 2029 dosáhne 60 mld. GBP. Britský obranný průmysl je sofistikovaný a vyspělý a vysoce konkurenční. Očekává se, že investice do technologického pokroku za účelem zvýšení letality, přesnosti a rozsahu zbraní, komunikačního dosahu a dalších podpůrných služeb pro řešení nových a rychle se vyvíjejících hrozeb povedou k dalšímu růstu trhu. Spojené království je jednou z předních zemí NATO, pokud jde o výdaje na obranu. V dubnu 2024 se vláda dále zavázala zvýšit do konce dekády výdaje na obranu Spojeného království na 2,5 % HDP.

V roce 2021/22 vynaložilo Spojené království na obranu 46,6 mld. GBP. Jarní rozpočet na rok 2023 vyčlenil dalších 5,1 mld. GBP na výdaje na obranu během příštích dvou let (2023/24 a 2024/25) a dalších 2 mld. GBP ročně v následujících letech až do roku 2027/28. V dubnu 2024 se vláda dále zavázala zvýšit do konce dekády výdaje na obranu Spojeného království na 2,5 % HDP, ekvivalent 87 mld. GBP. Má dojít k navýšení objemu výroby munice, hypersonických střel, dálkově ovládaných vozidel, fregat a nového bojového letounu. Armáda plánuje nákup zázemí a vybavení pro vojenský personál. Vytvořena by měla být státní Agentura pro obranné inovace.

Námořnictvo plánuje v příštích 10 letech utratit 41,5 mld. GBP na výrobu 89 fregat, vývoj torpédoborce a transformaci námořních sil. Velení pozemní armády plánuje v příštích deseti letech utratit 41 mld. GBP na vybavení - 23,9 mld. GBP na modernizované řízené střely dlouhého doletu, několik raketových systémů; novou protivzdušnou obranu; taktické sledovací drony, nový elektronický boj a obranu kyberprostoru. Armáda nakoupí 64 nových vrtulníků a transformuje bezpečnostní síly. Letectvo plánuje v příštích deseti letech utratit 35,5 mld. GBP: investice 2,2 mld. GBP do Future Combat Air System (tj. Tempest Program), nákup 74 stíhaček, a další letouny a drony. Strategické velitelství plánuje utratit 36,3 mld. GBP během příštích deseti let takto: investice 5,6 mld. GBP do vojenského komunikačního satelitního programu Skynet-61, 7,2 mld. GBP Národní středisko pro vesmírné operace, Vesmírné velitelství, Vesmírnou akademii, konstelaci družic pro zpravodajství, sledování a průzkum; vytvoření National Cyber Force, partnerstvím mezi obranou a zpravodajskou službou; 7,2 mld. GBP na výzkum a vývoj v příštích čtyřech letech a 415 mil. GBP na výzkum nových zbraní ve Weapons Science and Technology Center.

Dodavatelé, kteří chtějí vyvážet do Spojeného království, mohou očekávat, že najdou vysoce konkurenční prostředí a musí prokázat jasnou konkurenční výhodu. U oznámení o událostech týkajících obranného sektoru by dodavatelé měli důsledně sledovat oznámení na webových stránkách Defence and Security Accelerator.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688