mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:04

Švýcarsko - Chemický sektor, plasty, gumárenství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Švýcarský chemicko-farmaceutický průmysl patří k nejdůležitějším odvětvím švýcarského hospodářství a je také lídrem v exportu. Toto průmyslové odvětví každoročně prodá do zahraničí výrobky v hodnotě vyšší než 100 mld. CHF, což představuje přibližně 1/2 švýcarského vývozu. Na celkovém HDP se podílí cca 7 %. Většina výrobků chemického a farmaceutického průmyslu směřuje do zemí EU. Příležitosti pro české společnosti mohou být v dodávkách strojního či laboratorního zařízení a vybavení pro švýcarské chemické a farmaceutické koncerny, Švýcarsko poptává silici a vonné látky, leštící a čistící přípravky.

Konkurenceschopnost švýcarského chemického a farmaceutického průmyslu patří k nejvyšším na světě. Podle Globálního indexu konkurenceschopnosti průmyslu 2023 se Švýcarsko umístilo na 3. místě za Irskem a USA.

Chemický a farmaceutický průmysl má jen ve Švýcarsku více než 75 000 zaměstnanců. V zahraničí jich zaměstnává více než 330 000. Žádné jiné odvětví ve Švýcarsku neinvestuje tolik do výzkumu a vývoje jako právě odvětví chemie a farmacie: jen farmaceutické společnosti na něj v roce 2022 vynaložily více než 6 mld. CHF.

V tomto průmyslovém odvětví dominuje několik velkých společností: ve farmaceutickém odvětví jsou to Roche, Novartis, Debiopharm a Lonza, zatímco v chemickém odvětví patří k lídrům Syngenta, Ineos, Eurochem, Givaudan a Clariant. Z hlediska obratu patří Roche a Novartis mezi největší farmaceutické společnosti na světě. Téměř polovina zaměstnanců v chemickém a farmaceutickém průmyslu však pracuje pro malé a střední podniky. Celkem v tomto odvětví působí přibližně 1000 firem. Ty jsou soustředěny v regionech Basilej, Curych, Zug a v regionu kolem Ženevského jezera. Ve Švýcarsku sídlí také 20 % evropských life-science společností a země rovněž přispívá k ekonomickému úspěchu biotechnologických společností po celém světě.

Chemicko-farmaceutický průmysl byl i v r. 2023 páteří švýcarské ekonomiky, která se na celkovém švýcarském vývozu podílela více než 49 %. Vývoz mírně vzrostl na 135,5 mld. CHF. Téměř 1/2 vývozu směřuje do EU (oproti r. 2022 vzrostl o 8,3 % na 69,1 mld. CHF) a naopak 3/4 veškerého dovozu chemicko-farmaceutických výrobků pocházejí z EU. EU je tak pro Švýcarsko nejen nejdůležitějším exportním trhem, ale také nejdůležitějším dodavatelem surovin, polotovarů a hotových výrobků.

Příležitosti pro české společnosti mohou být v dodávkách strojního či laboratorního zařízení a vybavení pro švýcarské chemické a farmaceutické koncerny, Švýcarsko poptává silici a vonné látky, leštící a čistící přípravky.

Neméně významným odvětvím švýcarského chemického průmyslu je plastikářský průmysl, z něhož přibližně 39 % tvoří výroba plastů. Plasty však mají využití i v dalších odvětvích průmyslu, jako např. ve stavebnictví nebo v automobilovém, elektrotechnickém či zdravotním průmyslu.

Švýcarský plastikářský průmysl zaznamenal v r. 2022 další nárůst obratu. V tomto roce se obrat zvýšil o 7,2 % na 18,04 mld. CHF oproti 16,8 mld. CHF v roce 2021.

Nárůst obratu byl patrný zejména v sektoru surovin (+ 15,2 %), ale také u zpracovatelů (+ 5,5 %). Dodavatelé surovin dosáhli obratu 5,1 mld. CHF. Obrat zpracovatelů plastů činil 11,5 mld. CHF. Pokračuje trend zvyšování cen surovin a energií.

V roce 2022 působilo ve švýcarském plastikářském průmyslu stejně jako v r. 2021 celkem 761 společností, počet zaměstnanců se však oproti roku 2021 zvýšil o 900 (+ 2,7 %). Většina zaměstnanců pracovala v oblasti zpracování plastů.

Švýcarsko patří k největším spotřebitelům plastů na světě, ročně spotřebuje 1 mil. tun plastů, což odpovídá 120 kg plastů na osobu. Většina z něj se spálí, pouze zlomek je recyklován. Přibližně 14 000 tun skončí v přírodě. Přestože se recyklační kapacity zvyšují, spotřeba rovněž roste.

Spolková vláda byla vyzvána, aby v rámci zamezení dalšího znečišťování životního prostředí co nejefektivněji řešila problém plastů nejen na národní úrovni, ale aby se o něj zasadila i v celosvětovém kontextu.

Švýcarský plastikářský průmysl tak nabízí řadu příležitostí pro české výrobce zařízení a technologií na třídění a zpracování plastů a odpadů plastikářského odvětví.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688