mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:14

Rakousko - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Rakousko je v oblasti farmaceutického výzkumu a průmyslu aktérem na světové úrovni. V oblasti Life Sciences, na kterou v Rakousku připadá více než 7 % HDP, je činných přibližně 1000 firem od start-upů a MSP až po pobočky mezinárodních koncernů. Škála jejich zaměření sahá od vývoje očkovacích látek, přes in-vitro diagnostické nástroje, genovou a buněčnou terapii u onkologických onemocnění, výzkum vzácných onemocnění nebo rezistence vůči antibiotikům až po AI aplikace v diagnostice. U zdravotnické péče je pro české firmy zajímavá poptávka po nástrojích pro ulehčení práce zdravotnickému personálu a vysoká kupní síla obyvatel například s ohledem na wellness pobyty.

Přibližně 60 % přidané hodnoty sektoru Life Sciences připadá na oblast biotechnologií a farmaceutik, 40 % tvoří zdravotnické prostředky. Sektor Life Sciences v zemi vytváří 60 tis. pracovních míst a s podílem 20,5 % na výdajích na výzkum a vývoj se jedná o jedno z nejinovativnějších odvětví rakouského průmyslu. Země usiluje o větší nezávislost na dovozu léků z Asie. Snahou je docílit větší soběstačnosti nejen ve vývoji a výrobě léčiv, prioritu má také rozvoj inovativních výrobních technologií. Vývoj léčiv, který provádí řada mladých společností založených převážně vědci, často vyžaduje vysoké a riskantní investice. Na roky 2024-2026 ministerstvo hospodářství připravilo balíček dotací na výzkum a inovace pro oblast Life Sciences v hodnotě 45 mil. EUR. Podporovány jsou projekty z experimentálního výzkumu, průmyslového vývoje, klinické studie i významné inovativní projekty. Firmy zároveň mohou využít daňovou výzkumnou prémii ve výši 14 %.

Farmaceutický koncern Boehringer Ingelheim v druhé polovině roku 2024 plánuje ve své vídeňské pobočce otevřít novou budovu se zaměřením na výzkum preparátů na léčbu rakoviny. Budova bude sloužit 150 vědcům a investice je vyčíslena na 60 mil. EUR. Koncern ve Vídni provozuje centrum na výzkum rakoviny, zároveň jsou v rakouském hlavním městě umístěny biofarmaceutický výzkum, vývoj a produkce. Jednou z největších investic do místního farmaceutického průmyslu je také stavba laboratoře pro 250 vědců koncernu Takeda ve vídeňské městské části Aspern, kde bude od r. 2026 probíhat výzkum terapií na nemoci, které zatím nejsou dobře léčitelné, a to v celé fázi od vývoje látek až po klinické testy.

Farmaceutické koncerny se přitom nezaměřují pouze na Vídeň. V r. 2021 otevřela společnost Novartis kampus Kundl/Schaftenau pro externí firmy. Vznikl zde moderní a technologický Life-Science-Park, který dále posílil význam této farmaceutické lokality v těsné blízkosti Švýcarska, Itálie a Německa. Pro Novartis je Kundl centrálním místem vývoje a výroby. Firmy, které se zde usadí, mají možnost uzavřít se společností Novartis kooperační dohodu a využít její know-how. Společnost Sandoz, dříve součást Novartisu, na jaře 2024 za 50 mil. EUR rozšířila své výrobní kapacity v Kundlu a bude zde vyrábět 240 milionů balení antibiotik ročně. Investice zahrnovala podporu automatizace a inovativních technologií výroby. První externí společností, která se stala součástí Life-Science-Parku, je německá chemická společnost BASF, která zde investuje do výroby bakteriálních enzymů. Novartis zároveň v roce 2024 oznámil investice ve výši 500 mil. EUR do produkce biofarmaceutik v kampusu a vytvoření dalších 350 pracovních míst. Díky propojení s významnými mezinárodními hráči farmaceutického průmyslu by zde tak české biotechnologické firmy měly ideální podmínky.

V Grazu se nachází celosvětově jedinečné kompetenční centrum, které se zabývá vývojem inovativních rychlých výrobních technik pro léčiva a účinné látky – Výzkumné centrum farmaceutického inženýrství (RCPE). Předejít do budoucna výpadkům ve zdravotnictví má zřizování potenciálních vysokorychlostních výrobních zařízení (High-Speed-Manufacturing). Výrobní náklady se mají zároveň snížit natolik, aby zůstaly konkurenceschopné vůči zemím jako Čína či Indie.

Spolková země Burgenland plánuje zřízení soukromé lékařské univerzity, aby byla dlouhodobě zajištěna místní lékařská péče. Příslušný schvalovací proces vč. akreditace a certifikace bude probíhat do r. 2027.

V roce 2024 také vznikly v rámci Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG) tři nové výzkumné instituty se zaměřením na oblast zdraví, konkrétně prevenci pandemií, nano-vezikulární precizní medicínu a interdisciplinární medicínu. Instituty fungují na bázi partnerství mezi organizacemi zaměřenými na výzkum a jeho aplikaci prostřednictvím hostitelské instituce, partnerské instituce a sítě partnerů v rámci LBG.

Důležitou součástí výzkumného ekosystému jsou také laboratoře Christiana-Dopplera (CD-Labors). Jedná se o flexibilní struktury, v rámci nichž probíhá kooperace mezi základním výzkumem prováděným na univerzitách a výzkumných pracovištích s orientací na aplikaci za pomoci partnerů z komerční sféry. V oblasti medicíny je jich v současnosti aktivních 16, 11 z nich na půdě Lékařské univerzity Vídeň (Meduni Wien). Projekty běží 3 - 7 let.

V areálu Vídeňské všeobecné nemocnice (AKH) vznikne do r. 2026 Institut Erica Kandela - Centrum precizní medicíny, ve kterém bude na 200 vědců s nejmodernějším vybavením vyvíjet personalizované preventivní, diagnostické a terapeutické metody pro pacienty a metody digitální medicíny. Předpokládané náklady na zřízení centra dosahují 90 mil. EUR. Centrum se bude zaměřovat především na biomedicínský výzkum, klinické studie a bioinformatiku. Projekty digitální medicíny se uskutečňují také pod záštitou národního institutu pro výzkum a plánování v rakouském zdravotnictví Gesundheit Österreich GmbH.

V Rakousku vzrůstá vrstva penzistů s vyššími finančními prostředky, které jsou ochotni utratit za rekreaci a zvyšování povědomí o vlastním zdraví. České lázně nabízejí širokou nabídku procedur určených k léčbě různých zdravotních obtíží na vysoké úrovni. Tyto kvalitní a rozsáhlé nabídky českých lázní a wellnessových hotelů je ale třeba intenzivně na rakouské straně komunikovat.

V oblasti péče o seniory přes nedávné iniciativy podporující vzdělávání ošetřovatelského personálu a navyšování platů bude dle současných prognóz do roku 2030 chybět více než 50 000 pracovníků. Moderní pečovatelské nástroje, které sníží nároky na ošetřovatele a čas strávený u klientů, jsou proto vysoce poptávány. Jedná se například o IT řešení monitorování pacientů v domácnosti, mimo jiné s využitím senzorové techniky, zdravotní pomůcky, dále softwarové výrobky pro lékařství, telemedicínu, aplikace s využitím AI a produkty a služby personalizované medicíny.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688