mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:24

Lotyšsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Lotyšská vláda si pro rok 2024 stanovila tři hlavní priority: vnitřní a vnější bezpečnost, vzdělávání a zdravotnictví. Všechny tyto oblasti jsou postaveny na aktuálních požadavcích a potřebách, ale zároveň se ve všech počítá i s novými technologiemi, přístupy a rozvojem. Vše by tedy mělo být podloženo inovačními přístupy, výzkumy a hledáním nových možností – aktuálním příkladem jsou obnovitelné zdroje energie, zvyšování energetické účinnosti či zdravotnický výzkum.

Lotyšsko má všechny předpoklady stát se baltským technologickým a inovačním centrem. Na konci roku 2023 byla mezinárodní platforma Commercialisation Reactor uznána jako nejlepší evropský program pro hluboké technologie. Platforma podepsala dohodu o spolupráci s Lotyšskou univerzitou s cílem podpořit komercializaci vynálezů lotyšských vědců, podpořit vytváření konkurenceschopných inovativních znalostí a jejich využití v soukromém i veřejném sektoru v Lotyšsku i v zahraničí.

Lotyšský Národní plán obnovy na období 2021-2027 přisuzuje vědě dostatečně významnou roli. Hlavní úkoly strategie rozvoje vědy ve vztahu k jednotlivým odvětvím jsou uvedeny v hlavních směrech vědy, technologického rozvoje a inovací na období 2021-2027. Zaměřují se na dvě hlavní oblasti: jednou z nich je podpora výzkumu a mezinárodní spolupráce a druhou je propojení výzkumu s inovacemi, zvýšení jeho kapacity a společenské a ekonomické hodnoty znalostí a výzkumu.

Kabinet ministrů koncem roku 2023 schválil předpisy vypracované ministerstvem školství a vědy, které mají zajistit plnou účast Lotyšska v programu Horizont Evropa s podporou fondů EU. Účast v programu pomůže v příštích šesti letech posílit lotyšskou výzkumnou a inovační kapacitu tím, že se zvýší počet nových zahraničních partnerů a počet kvalitních projektových žádostí programu Horizont Evropa a zároveň se podaří získat 150 milionů EUR z fondů Evropské komise pro vědecké instituce. Podpůrná opatření podpoří mezinárodní výzkumnou spolupráci a propojí se s rozvojem oblastí specializace lotyšské strategie inteligentní specializace. Deklarace vládního akčního plánu předpokládá zvýšení celkového financování výzkumu a vývoje o nejméně 1,5% HDP prostřednictvím realizace lotyšské strategie inteligentní specializace, mezinárodní spolupráce a spolupráce s průmyslem, získávání mezinárodních finančních prostředků s primárním zaměřením na program Horizont Evropa a účast ve výzkumných organizacích světové úrovně, jakož i rozšíření Inovačního fondu v souladu se zásadami transparentnosti, spravedlivé hospodářské soutěže a efektivity.

S ohledem na rozvoj infrastruktury Ministerstvo dopravy se zavázalo podporovat rozvoj mobilní a pevné širokopásmové infrastruktury, včetně cíle pokrýt do roku 2026 70% obydlených oblastí Lotyšska sítí 5G, která plně umožní práci na dálku, vzdělávání, lékařské a vládní služby. Cílem ministerstva je podporovat další rozvoj digitalizace, zejména v oblastech, jako jsou inovace a věda, vzdělávání, zdravotnictví, inkluzivní společnost, trh práce, regionální rozvoj a další oblasti, a také podporovat využívání digitálních technologií ve všech regionech Lotyšska pro občany i podniky. Již na konci roku 2023 podnik Bite investoval do rozvoje sítě 17 milionů EUR, z nichž polovina byla určena na rozvoj 5G. Zároveň v zájmu dalšího rozšíření a rozvoje infrastruktury 5G v Lotyšsku podepsal mobilní operátor a technologická inovační společnost LMT v roce 2023 dohodu s Evropskou investiční bankou o financování zavádění technologie 5G v Lotyšsku ve výši 50 milionů EUR, což umožní investovat do telekomunikační infrastruktury země celkem 101 milionů EUR.

V oblasti zdravotnictví se vláda chce věnovat též oblasti rozvoje a inovací v některých konkrétních oblastech. Podle Ministerstva zdravotnictví se chce soustředit zejména na posílení výzkumu v oblasti onkologie, rozšíření diagnostických možností, zlepšení dostupnosti a kvality péče, ale i poskytování specializované stravy a vývoj nových léků. Velmi žádaná je expertíza v oblasti bio-medicíny, výzkumu v oblasti farmacie a poptávka je i po chytrých materiálech využitelných ve zdravotnictví. Jedná se o materiály pro implantáty, bio materiály, kompozity a polymery.

V lotyšském přístavním městě Ventspils bude postavena továrna na zelený vodík. Uzavřením smlouvy mezi společností SIA "PurpleGreen Energy C" a Ventspils Freeport o udělení stavebního práva na pozemek o rozloze 10 hektarů začíná proces hloubkového výzkumu, jehož výsledky ukáží, jak by měl tento projekt v přírodě vypadat. Společnost "PurpleGreen Energy C" vede jednání s mezinárodními společnostmi o odbytištích a vývozu vyrobených produktů a také identifikuje potenciální příležitosti pro spolupráci se stávajícími společnostmi ve Ventspilsu. Potenciálně by závod také vyráběl produkty využívající zelený vodík jako surovinu.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688