mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:04

Korejská republika - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Pro Korejskou republiku, zemi, která se svým severním sousedem nikdy neuzavřela plnohodnotný mír, je její obranný a bezpečnostní sektor naprostou prioritou a otázkou přežití. Robustní obranný průmysl a špičková technologie, kterou generuje, z ní udělal silného hráče na světové úrovni, který patří mezi top 10 největších exportérů této techniky. I přes tuto svou silnou pozici se zahraničním partnerům otevírají možnosti zejména v otázkách dodávek palných zbraní či radarových systémů a také spolupráce s korejskou stranou na bázi společného vývoje nových technologií, zahraniční spolupráci na třetích trzích nebo zapojení českých firem jako subdodavatele.

Korejský obranný rozpočet se každým rokem zvyšuje. Během posledních pěti let od roku 2018 do roku 2022 rostl jihokorejský rozpočet na obranu průměrným tempem 6,3 % ročně. V roce 2024 to bylo v přepočtu 43,6 miliardy USD, což je o 4,2 % více než v předchozím roce. Podle údajů Stockholm International Peace Research Institute z března 2024 zaujímala mezi roky 2019 - 2023 Korea v globálním měřítku 10. místo mezi exportéry obranné techniky s 2 % podílem na trhu, což představuje 12 % nárůst od předchozího hodnotícího období mezi lety 2014 - 2018. V případě dovozu této techniky patřila v tomto období zemi 9. příčka, což představuje 3,1 % podíl trhu s nárůstem o 6,5 % od minulého období. Korejské rozšiřování svých vojenských schopností a dovoz zbraní jsou spojeny s napětím v regionu v posledních letech. USA jsou hlavním dodavatelem, přičemž zabírá 72 % dovozu zbraní do Jižní Koreje. Země silně investuje do schopností úderu s dlouhým dosahem. USA dodaly Koreji dosud 40 letounů F-35A a dalších nákup dalších 20 byl podepsán v prosinci 2023.

V souladu s národní strategií obrany již několik let Jižní Korea aktivně sleduje programy modernizace sil. Nejnovější iniciativa nazvaná Defense Innovation 4.0 byla představená v březnu 2023 si klade za cíl vytvořit efektivní ozbrojené sílu schopné čelit se měnícím se bezpečnostním hrozbám a zároveň minimalizovat závislost na zahraniční obranné technologii. Důraz se klade na rozvoj domácí technologie a lokální výrobu zbraní jak komponent, tak i celých systémů. Země tak prioritizuje získávání doma vyvinutých a vyráběných obranných prostředků. Iniciativa se snaží využít nejmodernější vědu a technologii k modernizaci a posílení obranných schopností. To zahrnuje nasazení bojového systému řízeného umělou inteligencí a využití pilotovaných i bezpilotních systémů. Na strategii má vliv také klesající porodnost a zmenšující se populace, což bude mít v budoucnosti pravděpodobně vliv na snížení počtu členů ozbrojených sil.

S cílem zlepšit obranné schopnosti Koreje a podporovat obranný průmysl byla v roce 2006 založena Agentura pro akvizici obranných programů (zkr. DAPA) jako centrální správní orgán pro akvizici obranných prostředků. Plní funkci centrálního pořizování obranných prostředků, plánuje, provádí a dohlíží na nákupy zbraní, vojenského vybavení a potřeb jménem Ministerstva obrany ve všech oblastech. Organizace dále vyjednává požadavky na obranné produkty a služby, schvaluje offsetové podmínky, určuje podmínky a změny dodacích termínů nebo požadované dodávky. Kontroluje všechna oficiální jednání o ceně, transferu technologie či podílu zapojení místního průmyslu. Kontaktními body pro hlavní obranné programy jsou jednotlivé vojenské složky, včetně letectva, armády a námořnictva, nicméně tyto vojenské složky většinu vybavení a systémů nakupují prostřednictvím DAPA. Zahraniční obranní dodavatelé, kteří se chtějí účastnit vládních programů vyžadujících místní společnou výrobu nebo vývoj, často vytvářejí konsorcia s předními korejskými obrannými firmami, jako jsou Korea Aerospace Industries (KAI), Korean Air, Hanwha, LIG NEX1, Hyundai Rotem a další. Většina zahraničních dodavatelů, kteří se chtějí účastnit místních obranných zakázek a programů, spolupracuje s místními partnery, kteří mohou zahrnovat distributory či obchodní zástupce. Spolupráce s místními partnery je pro zahraniční obranné dodavatele považována za klíčovou k překonání jazykových bariér, zajištění networkingových příležitostí s klíčovými stakeholdery, získání místních informací o trhu a navigaci v administrativních a logistických výzvách spojených s procesem nákupu.

Offsetové programy byly poprvé zavedeny v Jižní Koreji v roce 1982 s cílem rozvíjet domácí letecký průmysl. Postupně se však staly důležitým prostředkem k získání klíčových technologií pro rozvoj místního obranného průmyslu. DAPA spravuje offsetovou politiku celkově, hodnocení zajišťování kvality technologií provádí Defense Agency for Technology and Quality (DTaQ), která pod DAPA spadá.

V březnu 2024 oznámila DAPA svůj „Hlavní realizační plán pro rok 2024“ jako reakci na zvýšené hrozby ze strany Severní Koreje a narůstající konkurenci v globálním obranném průmyslu. Podporován novým obranným rozpočtem Jižní Koreje na rok 2024 a přidruženým pětiletým finančním plánem, má za cíl posílit vojenské schopnosti, aby podpořil obranný program Korejských ozbrojených sil „tří os“ zahrnující preemptivní raketové útoky, protivzdušnou a raketovou obranu i pozemní operace. DAPA plánuje v roce 2024 alokovat na tento program v přepočtu 5,27 miliard USD, což představuje 12% nárůst oproti roku 2023. Mezi klíčové iniciativy patří stavba raketových torpédoborců Sejong Daewang (KDX-3), vývoj nových ponorek KSS-III a systému obrany proti nízkému letu (LAMD). Kromě toho v rámci plánu DAPA posune 57 projektů a investuje 1,7 miliard USD do výzkumu a vývoje obranných technologií v roce 2024, a to včetně 476 milionů USD do strategických technologií, jako jsou umělá inteligence, bezpilotní systémy, kvantové technologie a kybernetika, s cílem zvýšit financování pro vývoj strategických technologií na 2,4 miliardy USD do roku 2027.

Vzhledem k důrazu, který Korea klade rovněž na civilní ochranu v souvislosti s krizovými situacemi se příležitosti naskýtají také ve vybavení pro bezpečnostní a záchranné složky - od ochranných obleků po slaňovací vybavení.

Významné akce v tomto sektoru: Seoul International Aerospace and Defense Exhibition (ADEX), KADEX, Defense Expo Korea (DX-Korea), International Fire & Safety Expo Korea, International Maritime Defense Industry Exhibition (MADEX)

Příležitosti pro české firmy se tak skýtají zejména v: palných zbraních, radarových systémech, spolupráci s korejskou stranou na bázi společného vývoje nových technologií, zahraniční spolupráci na třetích trzích nebo zapojení jako subdodavatel, vybavení pro bezpečnostní a záchranné složky

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688