mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:24

Spojené státy americké - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

V roce 2024 se díky významným investicím očekává další růst průmyslové výroby v USA. Tento trend povede k rostoucí poptávce po strojních zařízeních a nových technologiích. Napříč sektory se také zvyšuje tlak na digitální transformaci. Uspět tak mohou zejména společnosti, které americkým partnerům nabídnou komplexní řešení pro továrny budoucnosti včetně komplexní kybernetické ochrany.

Stávající americká administrativa dlouhodobě podporuje vytvoření příznivého prostředí pro návrat a další expanzi výrobních společností. V popředí zájmu stojí zejména závody na výrobu elektromobilů a baterií. Jednou z klíčových priorit se stalo vytvoření nových výrobních kapacit strategických komponent – polovodičů. S touto podporou přirozené přichází i rozvoj navázaných průmyslových sektorů, což se projevilo v loňském roce, kdy byla americká průmyslová výroba na vzestupu a výhled pro rok 2024 zůstává i nadále příznivý.

Tento vývoj pozitivně ovlivnilo přijetí tři zákonů z posledních let, tj. o infrastruktuře (Infrastructure Investment and Jobs Act), o čipech a vědě (CHIPS and Science Act) a o snížení inflace (Inflation Reduction Act), které podnítily významné investice soukromého sektoru do průmyslové výroby. Jen výdaje na výstavbu nových (opravu starých) výrobních závodů v oblasti průmyslové výroby mezi lety 20222023 meziročně vzrostly o 70 %. Tento vývoj naznačuje, že je možné očekávat zvýšenou poptávku po strojních zařízeních, což je příležitost i pro české firmy. Výzvou pro americký průmysl zůstává jistá míra ekonomické nejistoty, nedostatek pracovních sil a výpadky v dodavatelských řetězcích. Tyto faktory tak se tak propisují do zvýšeného zájmu o digitální transformaci, a to napříč průmyslovými sektory. Ve spojení s dlouhodobým úsilím americké administrativy o dekarbonizaci je možné na americkém trhu spatřovat příležitosti nejen pro tradiční výrobce strojních zařízení, ale i pro firmy, které nabízejí efektivní řešení a nové technologie v oblasti digitální i zelené transformace.

Právě efektivní zavádění nových technologií může být řešením některých aktuálních výzev. V nedávno publikovaném šetření se 86 % manažerů amerických výrobních společností vyslovilo, že zavádění technologických řešení v rámci konceptů průmyslu 4.0 a chytrých továren bude klíčovým zdrojem jejich konkurenceschopnosti v příštích pěti letech. Do popředí zájmu se také dostává generativní umělá inteligence, která má potenciál zejména v oblasti řízení dodavatelských řetězců. Obrácenou stranou mince zavádění nových technologií jsou ale i s tím spojená zvyšující se kyberbezpečnostní rizika. V letech 20212022 byl výrobní sektor nejčastějším cílem ransomwarových útoků. Ne náhodou se tak jeden z předních institutů v USA, který se zabývá inovacemi v oblasti pokročilé výroby (Digital Manufacturing and Cybersecurity Institute) současně věnuje i kyberbezpečnosti. Příležitosti pro české firmy je tak ve světle zavádění nových technologií možné spatřovat i v tomto segmentu.

Neméně důležitým a dlouhodobým záměrem je také zavádět takové technologie, které by umožňovaly rozvoj udržitelného průmyslu. Konkrétním příklad může vycházet ze skutečnosti, že mnohá průmyslová odvětví jsou náročná na vodu. Jedním z rezonujících témat je proto hledání technologií, které by umožňovaly z odpadních vod extrahovat vzácné minerály (lithium, kobalt, nikl), což by se ve svém důsledku pozitivně propsalo i do oblasti výroby baterií. Snižování nákladů na výrobu baterií je rovněž jedním z aktuálních témat. S ohledem na zveřejněné plány výstavby závodů na výrobu baterií se předpokládá, že státy Georgie, Kentucky a Michigan budou do roku 2030 v počtu těchto závodů v USA dominovat. České firmy, které stojí o rozvoj kontaktů v této oblasti, by měly pozornost směřovat právě do těchto států.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688