mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:26

Mexiko - Automobilový sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Mexiko je 7. největším světovým výrobcem automobilů (2023) a dlouhodobě patří mezi top 5 největších exportérů. Výrábí zde většina světových automobilek, přičemž produkce míří zpravidla do USA. S uzavřením nové dohody o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem a trendem nearshoringu dochází k přenastavení dodavatelských řetězců a vznikají nové příležitosti v oblasti Tier 1 a 2. Řada subdodavatelů z Evropy a Asie přenáší výrobu do Mexika kvůli ještě pořád levné pracovní síle. S postupným přechodem na alternativní zdroje pohonu se zvyšuje poptávka po náhradách spalovacích motorů a po znalostních produktech, jako jsou pokročilé materiály a moderní výrobní technologie.

Mexiko je 7. největším výrobcem a 4. největším exportérem automobilů na světě. Výrobu zde má většina světových automobilek a v roce 2024 by se mělo v Mexiku vyrobit poprvé přes 4 miliony vozidel. 80-90 % produkce je určena pro export, a to především do USA a Kanady (89 %). Automobilový průmysl patří k nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím Mexika: tvoří zhruba 4 % celkového HDP země, 20 % HDP zpracovatelského sektoru a zaměstnává více než milion lidí. Očekává se, že tento segment bude i přes přetrvávající výpadky zejména v dodávkách polovodičů jednou z nejrychleji rostoucích částí trhu. Je totiž poháněn trhem USA a finanční rezervou mezinárodních mateřských společností mexických filiálek.

Mezi hlavní výrobce osobních automobilů patří američtí General Motors a Ford; německé Audi, BMW a Volkswagen; nizozemská Stellantis/FCA (mj. Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep); japonská Honda, Mazda, Nissan a Toyota; korejská Kia; i čínská BAIC Group. Automobiloví výrobci jsou primárně soustředěni na severu země blízko hranic s USA ve státech Baja California, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Nuevo León a San Luis Potosí. Na ně navázané dodavatelské řetězce a výrobci dílů (Tier 1 i 2) sídlí v bezprostředním okolí či ve střední industrializované části země (Guanajuato, Aguascalientes, Jalisco, Estado de México, Hidalgo, Morelos, Puebla a Veracruz). V roce 2023 oznámila americká Tesla výstavbu gigafactory ve státě Nuevo León.

Dohoda mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA) spolu s regionalizací výroby v rámci nearshoringu přináší řadu změn v pravidlech původu pro automobilový průmysl. USMCA vyžaduje, aby 75 % obsahu vozidla (70 % u těžkých nákladních vozidel) bylo vyrobeno v Severní Americe a aby hlavní autodíly pocházely ze Spojených států, Kanady nebo Mexika. Výsledkem je přenastavení dodavatelských řetězců, které může mít negativní vliv na evropské exportéry. Zároveň ale přináší zajímavé příležitosti pro české investice v automobilovém průmyslu v Mexiku.

Pozornost se čím dál více zaměřuje na ekologickou ohleduplnost výroby i produktu – s postupným přechodem na alternativní zdroje pohonu se zvyšuje poptávka po elektromotorech či vodíkových spalovacích motorech a po znalostních produktech, jako jsou pokročilé materiály a moderní výrobní technologie (digitalizace, robotizace, automatizace). Tak jako jinde ve světě elektromobilita mexický automobilový průmysl zásadně promění.

S ohledem na požadavky dodavatelských řetězců a řízení zásob „just in time“ jsou pro české výrobce zajímavé zejména dodávky v Tier 2 a Tier 3, které lze realizovat dovozem z ČR, ale i stále častějším přenesením výroby do Mexika. Existují však příležitosti také pro výrobní stroje a zařízení, materiály, formy, předem sestavené součásti, řezné nástroje, zařízení pro automatizační procesy, inženýrství, design i hotové díly (ložiska, spojky, motory, převodovky, elektrické a elektronické díly včetně polovodičů, dále gumárenské, textilní a plastové díly).

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688