mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:28

Kolumbie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Kolumbie má jako středně-příjmová země omezené kapacity v oblasti vědy a výzkumu, ale i přesto zde existují zajímavé výzkumné iniciativy a poměrně vysoká úroveň více než 20 tisíc odborných výzkumných pracovníků v celé řadě sektorů. Velkou prioritou jsou projekty v oblasti zemědělství a životního prostředí s cílem zlepšit ekologické hospodaření a snížit dopady klimatických změn, které způsobují v zemi škody vyčíslené na 4,3 mld. USD ročně. Podpora směřuje také do výzkumu a inovací v oblasti zdravotnictví, včetně projektů zaměřených na healthtech či nano-bioinženýrství. Zatímco v Bogotě momentálně vzniká první továrna na výrobu vakcín v zemi, v Medellínu bylo loni otevřeno takto zaměřené výzkumné centrum.

Kolumbijské Ministerstvo pro vědu, technologie a inovace (VTI) vyčlenilo na období 2023 - 2024 více než 745 mil. USD na podporu různě zaměřených projektů. Například v říjnu 2023 ve spolupráci s Národní vzdělávací službou (SENA) zveřejnilo výzvu SENAINNOVA zacílenou na zvýšení konkurenceschopnosti a udržitelnosti zemědělských činností s pozitivními dopady na kvalitu života obyvatel venkovských oblastí. Ze 7,2 mil. USD rozpočtu tohoto programu je financováno 54 vybraných celostátních projektů zaměřených na rozvoj technologií a inovací v oblasti potravinové bezpečnosti a suverenity. Tematické linky výzvy zahrnují zvýšení produktivity zemědělských aktivit a chovu hospodářských zvířat, zlepšení úrodnosti půdy a zásobování vodou, zajištění přístupu k potravinám uváděním zemědělských produktů na trh, výrobu kvalitních základních potravin s vysokou výživovou hodnotou či zlepšení efektivity a produktivity v zemědělském odvětví. Právě otázky adaptace zemědělství na klimatické změny jsou jedním z klíčových témat výzkumu a inovací v Kolumbii. Místní odborníci například vyvinuli platformu klimatických služeb Aclimate Colombia , která pomáhá pěstitelům optimalizovat produktivitu s ohledem na počasí nejen v několika zemích Latinské Ameriky, ale také v Africe a Asii. Výsledkem spolupráce veřejného sektoru, kolumbijských oborových svazů a mezinárodních i národních výzkumných center je program Udržitelné zemědělské a potravinářské Kolumbie ( Colombia Agroalimentaria Sostenible ). Pracuje na zavádění inovací k efektivnímu hospodaření s vodou, ochraně půdy i postupech pro zvýšení rozmanitosti plodin a živočišných druhů. Probíhá i řada dalších iniciativ, které s využitím informačních technologií, klimatických nástrojů a genetického zlepšování usilují o udržitelné zvýšení produktivity venkova.

Kolumbie jako země s druhou největší biodiverzitou na světě má velký potenciál v oblasti bioekonomiky. Náležité využití obnovitelných biologických zdrojů ve zpracovatelském, potravinářském, zemědělském, chemickém či zdravotnickém sektoru k výrobě produktů udržitelným způsobem by se mohlo podle odhadů podílet na HDP země v roce 2030 až 10 %. V únoru 2024 byla slavnostně zahájena výstavba prvního bio-ekonomického centra v jižní části kolumbijského Pacifiku s počáteční investicí 1,3 mil. USD. Probíhá řada projektů a výzev za finanční podpory Ministerstva VTI, nezávislých institucí i akademického sektoru. Například iniciativa Bioekonomika pro region , financovaná třemi kolumbijskými univerzitami, podporuje v současné době tři takto zaměřené projekty dohromady za více než 46 tis. USD.

Vysoké školy v zemi rozšiřují nabídku svých doktorských studijních programů, kterých je momentálně téměř 250. Existují také vládní programy stipendií na podporu studia v zahraničí. Důraz je kladen na agroindustriální, ale také technicky zaměřené obory, vzdělávání lékařů a výzkum ve zdravotnictví. Ministerstvo VTI ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví nedávno zveřejnilo výzvu s investicí 12,6 mil. USD na podporu programů výzkumu, technologického rozvoje a inovací, které přispějí k posílení kapacit v oblasti zdraví v kolumbijských regionech. Projekty mohou zahrnovat vše od lékařských postupů, léčiv, zdravotnických prostředků až po organizační systémy ve zdravotnictví. Významnou platformou pro výzkumné iniciativy je také bogotský Institut pro vědu, biotechnologie a inovace ve zdravotnictví ( IDCBIS ).

Co se týče farmaceutického průmyslu, bogotská radnice v roce 2023 uzavřela dohodu s čínskou společností Sinovac na výstavbu a provoz první továrny na vakcíny v Kolumbii - BogotáBio. Sinovac investuje zhruba 300 mil. USD do projektu, který by měl trvat nejméně 10 let. Samotná výroba vakcín by měla být zahájena do pěti let a zahrnovat minimálně čtyři typy očkovacích látek: proti covid-19, žloutence typu A, planým neštovicím, dětské obrně a případně chřipce. Iniciativa společnosti Sinovac v Bogotě však není jediná. V polovině roku 2023 otevřela v Medellínu své sídlo pro výzkum vakcín a biologických léčiv kolumbijská biotechnologická společnost VaxThera. Do laboratoře investovala 4 mil. USD, včetně vybavení technologiemi, jako jsou mRNA a virové vektory, pro výzkum metod výroby vakcín. V nedalekém městě Rionegro buduje zároveň závod na výrobu vakcín a biologických léčiv, který bude mít kapacitu 100 mil. dávek ročně.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688