mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:34

Zambie - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Těžební průmysl zajišťuje více než 80 % celkových exportních příjmů Zambie. Země je jedním z největších světových producentů mědi. Cílem vlády je zvýšit produkci z dnešních asi 700 tis. tun ročně na 3 mil. tun do roku 2031. Rozšiřuje se i těžba dalších nerostů (nikl, kobalt, mangan, zlato aj.). S rostoucí světovou poptávkou po vzácných kovech se chystají se významné investice do důlních provozů. Uplatnit se v nich mohou dodavatelé nabízející důlní technologie pro hlubinnou i povrchovou těžbu, dopravní systémy i zařízení pro zpracování rud. Perspektivní oblastí je také geologický průzkum.

Těžební průmysl zůstává klíčovým odvětvím národního hospodářství Zambie, přispívající přibližně 10 % k HDP země a představující více než 80 % jejích celkových exportních příjmů. Zdaleka největší význam v tomto odvětví má těžba mědi, V roce 2023 byla Zambie 9. největším světovým a 2. africkým producentem mědi. V posledních letech se nicméně rozšiřuje i těžba dalších nerostů, jako jsou nikl, kobalt, mangan či zlato. Těžba se tradičně soustředila v provincii Copperbelt, v současné době jsou však otvírána nová ložiska zejména v Severozápadní provincii i v dalších částech země. Relativně významná je také těžba polodrahokamů a drahokamů, zejména smaragdů, jichž je Zambie druhým největším světovým producentem s podílem cca 20 % na celkovém trhu.

V roce 2023 uzavřela Evropská unie a Zambie memorandum o spolupráci v těžbě nerostných surovin. Na základě tohoto memoranda chtějí západní partneři mobilizovat soukromý kapitál, díky kterému by mělo v následujících letech dojít k rozšíření těžební kapacity Zambie. Investice se plánují jak do modernizace a rozšíření současných dolů, tak i do geologického průzkumu a otevírání nových těžebních ložisek.

Podnikatelské prostředí v těžebním průmyslu v uplynulých letech negativně ovlivňovala nekoherentní regulatorní a daňová politika zambijské vlády, vč. kontroverzních odebrání těžařských licencí. Nová vláda vzešlá z voleb v roce 2021 si nicméně dala nápravu reputace u zahraničních investorů a nastavení transparentního a předvídatelného režimu za jednu ze svých hlavních priorit. Mj. bylo od roku 2022 zrušeno těžaři dlouho kritizované „dvojí zdanění“, kdy firmy platily stanovené poplatky z těžby nerostů, které však byly nadále zahrnuty do základu pro výpočet korporátní daně.

V říjnu 2022 zambijská vláda přijala novou strategii pro rozvoj zdrojů nerostných surovin. Jejím cílem je podstatné zvýšení investic do geologického průzkumu a těžby. Součástí strategie je také plán na postupné zvýšení objemu produkce mědi z dnešních cca 700 tis. tun ročně na 3 mil. tun v roce 2031. To předpokládá také významné navýšení kapacit hutních zařízení v Zambii, která je dnes odhadována na 1,2 mil. tun ročně, a v neposlední řadě také nových energetických zdrojů.

Vláda se aktuálně snaží najít strategického partnera pro rozvoj dvou ze tří největších těžebních společností v Zambii - Konkola Copper Mines a Mopani Copper Mines. V dole Konkola se nacházejí další významná hlubinná ložiska. International Resources Holdings ze Spojených arabských emirátů na konci roku 2023 oznámil rozhodnutí investovat více než 1,1 mld. amerických dolarů do zambijského dolu Mopani. Vláda si je však vědoma, že do úplného oživení těžebního sektoru je potřeba přilákat daleko více zahraničního kapitálu.

Kanadská společnost First Quantum Minerals, která provozuje třetí z největších těžařských firem, oznámila investice ve výši cca 28 mld. do rozšíření měďného dolu Kansanshi v Severozápadní provincii Zambie a dalších 2,3 mld. na zahájení těžby niklu v nové lokalitě. Má být rozšířena kapacita hutního zařízení zpracovávajícího vytěženou rudu z 1,38 mld. tun na 1,65 mld. tun měděných katod ročně. Těžba v novém niklovém dole byla zahájena v roce 2023, další investice si však vyžádá postupné rozšiřování těžby s cílem získat až 32 000 tun niklu do roku 2025. Velkou výzvou pro všechny provozované doly je také potřeba zajistit zásobování elektřinou. Tuto situaci největší provozovatelé dolů stále častěji řeší vlastním zdrojem off-grid.

Americká společnost KoBold Metals v prosinci 2022 oznámila investici ve výši cca 3,5 mld. do rozvoje nového dolu na měď a kobalt Mingomba u města Chililabombwe v provincii Copperbelt. KoBold odhaduje vydatnost ložiska na 247 mil. tun rudy s velmi vysokým obsahem mědi - 3,64 %. V roce 2023 byl zahájen inovativní geologický průzkum. Do další fáze, která již zahrnuje experimentální těžbu, by společnost KoBold měla vstoupit na přelomu roku 2024 a 2025.

Zambie chce těžit z očekávaného výrazného růstu světové poptávky po mědi a kobaltu zejména v souvislosti s přechodem na elektromobilitu a rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Uzavřela dohodu s Konžskou demokratickou republikou o společném podniku na výrobu baterií do elektromobilů, který se má nacházet ve městě Ndola v provincii Copperbelt. Projekt podporují Spojené státy americké a Evropská unie.

Na trhu v Zambii mohou nalézt uplatnění subjekty nabízející důlní technologie pro hlubinnou i povrchovou těžbu, těžební či přepravní stroje, stroje a technologie na zpracování rud, zařízení sléváren (zejména mědi) a tavicích pecí, a rovněž produkty chemického průmyslu využitelné při těžbě nerostů a zpracování rud. V Zambii stále probíhá ve značném měřítku hledání nových nalezišť nerostných surovin, uplatnění zde tedy mohou najít subjekty, produkující jednak zařízení a vybavení pro geologický průzkum, jednak nabízející služby v tomto oboru.

Zambie doposud věnovala jen malou pozornost otázkám ochrany životního prostředí ve spojitosti s těžbou, nová vláda i zahraniční těžařské firmy si nicméně více uvědomují potřebu tyto aspekty řešit, mj. v reakci na nedávné hromadné žaloby proti těžařským firmám argumentující poškozením zdraví místních obyvatel v důsledku těžby. Lze očekávat rychlé zvýšení poptávky po řešení a službách spojených s provozováním těžby s ohledem na ochranu životního prostředí a veřejného zdraví a likvidace ekologických zátěží.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688